Nyhetssammandrag söndag 18 februari 2024

Publicerad 2024-02-18

Hovrätten sänker straff för narkotikadömda, ledare för svenskt gäng döms till 20 år i Portugal, skyltdocka används av försvaret i snippa-målet, man död efter trafikolycka och skönhetskliniks verksamhet stoppas av Ivo.

Två män i 20-årsåldern skulle hämta ut fyra paket amfetamin från en Ica-butik i Skåne. Totalt handlade det om 50 kilo.
Men polisen ingrep redan när första paketet hämtades ut. I tingsrätten dömdes de till åtta års fängelse, men hovrätten sänkte straffet till fängelse i fem år.
Anledning var att de aldrig hade hämtat ut de övriga paketen. Eftersom de gripits så menar hovrätten att risken var liten att övriga paket skulle hämtas ut. Därför friades de från förberedelse till grovt narkotikabrott.

Ronnafalangens utpekade gängledare Marcus Türker har dömts till 20 års fängelse i Portugal.
Brottsoffret var en 20-årig modell som ska ha gått emellan vid ett bråk och då knivmördats den 27 november 2022.
Domen är överklagad. Den dömde är även häktad i sin utevaro i Sverige för misstankar om synnerligen grovt narkotikabrott.

Det så kallade snippa-målet, där en 50-årig man friades av hovrätten för våldtäkt av en 10-årig flicka eftersom det fanns frågor kring hur man definerar begreppet ”snippa”, ska nu prövas på nytt.
Högsta domstolen beviljade prövningstillstånd och skickade tillbaka det för ny prövning i hovrätten.
Försvaret har begärt att få använda en skyltdocka som en del av sin bevisning. Syftet är, enligt advokaten, att visa att målsägandes version av händelseförloppet inte kan stämma.

En 25-årig man dog efter skador han åtdragit sig efter en trafikolycka tidigt under lördagsmorgonen, utanför Malm. Enligt uppgift ska fordonet ha tappat kontrollen och kört in i ett träd och därefter voltat.
Vad som legat bakom att föraren tappat kontrollen av bilen har inte offentliggjorts. Den avlidne ska ha varit ensam i fordonet.

 Inspektionen för vård och omsorg (Ivo), har stoppat verksamheten för skönhetskliniken Stockholm Medicus.
Ett flertal anmälningar har inkommit från olika kvinnor gällande att de fått allvarliga biverkningar efter att ha genomgått bröst- och rumpförstoringar med fillers. En kvinna vara nära att dö.
Ivo har förbjudit verksamheten bland annat eftersom även icke-legitimerad personal har utfört ingrepp.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.