Lennart Aspegren

Läget är minst sagt oroväckande…

Av Lennart Aspegren 2024-02-19

Anita Goldman fäster i en välskriven artikel (Dagens Nyheter 8 februari) uppmärksamheten på att många tidigare storkrig har lämnat ofattbara mängder giftskrot kvar i jorden.

Det gäller bland annat det kända slaget vid Verdun under Första världskriget. Men det gäller också förödelser i modern tid.

På Ground Zero på Manhattan ligger det sedan den 11 september 2001 en miljon ton byggmassor.

Den pågående väpnade konflikten mellan Israel och Hamas har ju drabbat miljontals traumatiserade civila i Gaza. Striderna har dessutom redan lämnat efter sig så mycket som hela 15 miljoner ton pulvriserat byggmaterial.

Bland Ukrainas ruiner och förstörda jordbruksmarker gömmer sig mängder av minor, klusterbomber och raketer.

Ingrid Carlberg visar för sin del i två lysande artiklar (DN 13 och 15 februari) att propagandabilden av ett islamfientligt Sverige inte stämmer.

Ett exempel: När den gode Rasmus Paludan – på betalt uppdrag av en svensk högernationalist och i närvaro av en enstaka åskådare – lät filma sin koranbränning utanför Turkiets ambassad i Stockholm, var han ingalunda så klumpig som man i förstone kanske kunde vara benägen att tro.

I själva verket var hans syfte med åtgärden utstuderat långtgående. Nämligen uppenbarligen att snabbt och enkelt sprida dokumentärfilmen på internet. På en enda dag lyckades han på så sätt nå en nästan ofattbart stor internationell spridning.

Filmen möttes av inte mindre än drygt 700 000 inlägg på nätet. Det ledde i sin tur till sådant som att en skakad religiös mobb i Bagdad stormade den svenska ambassaden där.

Ingrid Carlberg visar vidare hur Putin är i färd med att genom dolda operationer, både söka trasa sönder EU inifrån och att splittra Nato.

Från USA kan man hämta ett annat exempel på hur saker och ting kan gå till på nätet. Där kan en reaktionär krets visa exempelvis en konstruerad figur som har försetts med en bild av president Bidens huvud.

Figuren kommer med ett antal obegåvade och förgripliga yttranden. Trump och hans anhängare kan sedan förnöjt flina åt Biden som varande åderförkalkad.

Och när då en driven och ärlig datatekniker plockar fram sitt fina förstoringsglas och tydligt och öppet visar att figuren i fråga inte är verklig utan bara ett fuskverk, så bryr sig Trumpvännerna inte.

Man litar hellre blint på sin drivne politiske ledare. Trots alla de många uppseendeväckande lögner som denne ledare under sin karriär har hunnit sprida omkring i USA.

I Ryssland generar sig Putin för sin del inte det ringaste för att bekräfta att han utgör den klumpiga ondskan personifierad. Efter att skändligen ha misslyckats med att förgifta ihjäl sin orädde opponent Aleksej Navalnyj, lät Putin sakta sakta pina honom till döds.

Strax efter att Navalnyj till synes framträtt från sin straffkoloni i Sibirien ska han i fredags enligt myndigheterna ha ”mått dåligt efter en promenad” och avlidit. Fan tro’t, sa Relling…

Både av Navalnyjs efterlevande och av andra krävs det nu en närmare utredning om dödsfallet.

Inför öppen ridå fortsätter och fortsätter Ryssland sitt totalt förödande angreppskrig mot det ukrainska grannlandet. Allt medan man på amerikanskt håll – inte minst inom Republikanska partiet – dessvärre börjar tappa intresset för att fortsätta sitt stöd för Ukrainas motstånd.

För övrigt tycks ryssarna oförtrutet lyckas hålla i gång sina dolda aktiviteter med desinformation, cyberattacker och andra störningar mot Sverige och andra västländer.

Läget är minst sagt oroväckande…

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


   Lennart Aspegren är juris hedersdoktor vid Stockholms universitet. Bakgrund i Svea hovrätt. Rättschef i Regeringskansliet. Domare i Arbetsdomstolen, i Försäkringsöverdomstolen, i FN:s folkmordstribunal för Rwanda.
Lennart Aspegren är internationellt verksam som konsult och föreläsare. Gett ut lagkommentarer m.m. Gift, tre barn, fem barnbarn.
Lennart är en av Para§rafs fasta krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.