Nyhetssammandrag tisdag 20 februari 2024

Publicerad 2024-02-20

USA vill inte att Israel går in i Rafah, EU startar utredning mot TikTok, Samnytts utgivare döms till fängelse, polisen sålde mans bil – tvingas betala böter, M-topp avgår – delade sexbilder i chatt och Navalnyjs advokat blev utknuffad ur bårhus.

USA vill inte att Israel går in i Rafah. USA har lagt fram ett utkast till en resolution för omröstning till FN:s säkerhetsråd, enligt dokument som Reuters tagit del av.
I utkastet till resolutionen står bland annat att Israel inte bör utföra den planerade markoffensiven i gränsstaden Rafah.
USA menar att man inte bör gå in i staden ”under nuvarande omständigheter” eftersom ytterligare civila kan komma att skadas och fördrivas till grannläder.
Utkastet tar också upp behovet att få igenom ett vapenstillestånd mellan Israel och Hamas ”så snart som möjligt”.
Enligt Reuters framgår det inte när eller om utkastet till förslaget kan läggas fram till omröstning.

EU startar utredning mot TikTok. EU-kommissionen inleder en utredning mot TikTok angående förmodade brott mot skydd av barn och unga.
Det skriver Thierry Breton, EU-kommissionär för den inre marknaden i ett inlägg på X.
Mer specifikt handlar det, enligt nyhetsbyrån Bloomberg, om att TikTok brister när det kommer till saker som beroendeframkallande design, skärmtid och åldersverifiering.
Detta under den digitala lagen DSA (Digital services act). Plattformen X är också föremål för utredning, med hänvisning till samma lag.
Om EU finner TikTok skyldiga kan straffet bli böter motsvarande sex procent av den globala vinsten för bolaget.
Enligt Bloomberg säger en talesperson för TikTok att bolaget ”ser fram emot att förklara arbetet som görs med att skydda unga” för EU-kommissionen.

Samnytts utgivare döms till fängelse. Den högerextremistiska tidningen Samnytts ansvarige utgivare Mats Dagerlind döms till fängelse, rapporterar tidningen Expo.
Han döms för två fall av förtal och ett fall av grovt förtal. För detta straffas han med en månads fängelse.
De aktuella artiklarna handlar om den nedlagda ideella föreningen Näthatsgranskaren som arbetat med att minska hatbrott och kränkningar på internet.
Samnytts artiklar har handlat om att beskriva personen bakom som brottsling och klandervärd.
Dagerlind har nekat till brott och hävdat att publiceringarna om personen är motiverade då han menar att personen enligt honom är en makthavare.

Polisen sålde mans bil – tvingas betala böter. En man köpte en bil på kredit men när en anhörig till honom åkte fast för trafikbrott sålde polisen bilen.
Pengarna från försäljningen tog polisen men bilfirman ansåg sig ha blivit lurade. Händelsen anmäldes och nu har Justitiekanslern, JK, klargjort att pengarna felaktigt har hamnat hos staten, skriver nyhetsbyrån Siren.
Därmed beviljar JK 70 000 kronor i skadestånd till bilfirman.

M-topp avgår – delade sexbilder i chatt. I privata chattar delade M-toppen Johan Abrahamsson bilder med kränkande innehåll.
Nu meddelar Abrahamsson att han kliver av som förbundsordförande för Moderaterna i Västra Götaland, rapporterar Mariestads-Tidningen.
– Jag vill inte splittra partiet, säger han till tidningen.
Abrahamsson säger att han inte vill att fokus ska hamna på honom då partiet är mitt uppe i en EU-valrörelse.
– Jag kan inte få det som har skett ogjort, vilket jag helst skulle velat, och därför väljer jag att kliva av och inte fortsätta som förbundsordförande, säger Abrahamsson.
Bilderna delades i privata chattar med en före detta partikollega mellan 2019 och 2022 och visade sexistiskt, homofobt och rasistiskt innehåll.
Abrahamsson själv har tidigare sagt att det är ”vanlig buskishumor”.
– Det här är inget sexistiskt, det är helt vanlig buskishumor som jag ser det. Men det är min humor och jag står för det.

Navalnyjs advokat utknuffad ur bårhus. Den ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj är död, har hans talesperson bekräftat på plattformen X. Men kroppen finns inte på bårhuset som de ryska myndigheterna har påstått.
Navalnyjs familj och medarbetare har fortfarande inte fått se hans kropp och det finns frågetecken kring vart hans kropp har tagit vägen. När Navalnyjs mamma och flera av hans advokater anlände till bårhuset på måndagsmorgonen fick de inte gå in.
”En av advokaterna knuffades bokstavligen ut. När de frågade om Aleksejs kropp var där fick de inget svar”, skriver Kira Jarmysj, talesperson för Navalnyj på X.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.