Nyhetssammandrag lördag 24 februari 2024

Publicerad 2024-02-24

Ryskt ultimatum om Navalnyjs kropp, rekordhögt fusk med bostadsbidrag, tyska regeringen legaliserar cannabis för eget bruk, misstänkt farligt föremål – radhuslänga evakuerad och Sverigedemokraterna hyllar klimatministern Romina Pourmokhtari (L).

Ryskt ultimatum om Navalnyjs kropp. Aleksej Navalnyjs mor Ljudmila Navalnaja får tre timmar på sig att acceptera förslaget om en hemlig begravning för sin son, skriver Navalnyjs talesperson Kira Yarmysh på X.
Enligt inlägget har Navalnaja fått ett ultimatum, antingen går hon med på förslaget eller så begravs hennes son i en straffkoloni.
Navalnaja kräver en efterlevnad av lagen, att kroppen överlämnas inom två dagar efter att dödsorsaken fastställts. Enligt de medicinska dokument hon skrivit under går dessa två dagar ut i morgon.
Vidare kräver hon att myndigheterna tillåter att begravningen och minnesstunden hålls i enlighet med sedvänjor.

Rekordhögt fusk med bostadsbidrag. Skenskilsmässor där ena parten folkbokför sig på annan adress för att kunna få bidrag – eller så fortsätter den boende ta emot bostadsbidrag trots att man befinner sig utomlands.
Nu anmäls fler för fusk med bostadsbidraget. Förra året utredde Försäkringskassan nära 4 000 fall av misstänkt fusk – som ledde till 917 polisanmälningar – ett rekord, rapporterar Hem och Hyra.
På fem år har polisanmälningar rörande fusk ökat med 225 procent.
– Det går inte att säga om det är fusket som ökar eller om det är vi som minskar mörkertalet men man kan konstatera att det ökar, säger Thomas Nyström, controller på Försäkringskassan till tidningen.
Flest utredningar och polisanmälningar görs i Skåne.

Tyska regeringen legaliserar cannabis för eget bruk. Den tyska regeringen har röstat för att legalisera innehav av cannabis, rapporterar Bild.
Tyskland blir därmed det tredje landet i Europa som legaliserar cannabis för eget bruk.
Det är nu tillåtet att inneha upp till 50 gram i hemmet och 25 gram offentligt. Dessutom får man odla upp till tre plantor själv.

Misstänkt farligt föremål – radhuslänga evakuerad. Ett misstänkt farligt föremål har hittats i en bostad i Viksjö i Järfälla.
Polisen larmades strax efter klockan 09 på fredagsmorgonen.
– Det var en boende som ringde in om föremålet, säger polisens presstalesperson Anders Bryngelsson.
Nationella bombskyddet kallades även till platsen och har nu omhändertagit föremålet.
En förundersökning om grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor samt försök till mord är inledd.

 SD hyllar klimatminister Romina Pourmokhtari (L). Klimatminister Romina Pourmokhtari har den senaste tiden fått skarp kritik för regeringens klimatpolitik.
Nu hyllas hon av SD-toppen Martin Kinnunen, partiets klimatpolitiska talesperson.
– De ministrar som är duktiga på att puckla på miljöpartister i tv brukar bli ganska populära i SD-kretsar, säger han.
Romina Pourmokhtari (L) har varit hårt pressad för att driva en politik som ökar Sveriges utsläpp. Den senaste tiden har klimat- och miljöministern också anklagats för att ducka intervjuer, inte minst med nischtidningar på hållbarhetsområdet.
Även Anders Holmberg som leder SVT:s prestigeprogram ”30 minuter” har efterlyst en intervju med ministern. På torsdagen valde hon till slut att ställa upp i formatet.
programmet får hon frågor om hur Sverige ska nå klimatmålen, men också om sin inställning till Sverigedemokraterna, som hon tidigare varit djupt kritisk mot. Efter intervjun har hon sågats av oppositionen för att sakna svar.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.