Nyhetssammandrag söndag 25 februari 2024

Publicerad 2024-02-25

Nyfödd dog – sjukhus gjorde fel 25 gånger, Oceanas brandskydd godkänt fem dagar innan branden, Florida vill blockera unga från sociala medier, Ukrainas säkerhetstjänst slog ut rysk stålfabrik och Aleksej Navalnyjs kropp har överlämnats till familjen.

Nyfödd dog – sjukhus gjorde fel 25 gånger. Ett nyfött barn dog på Skaraborgs sjukhus efter att sjukhuset gjort fel 25 gånger, rapporterar Sveriges Radio Skaraborg.
Händelsen Lex Maria-anmäldes till IVO, inspektionen för vård och omsorg, som konstaterar att utgången kunde ha blivit en annan om felen inte hade begåtts.
I anmälan skriver sjukhuset att barnet, som föddes i graviditetsvecka 37, stannade kvar på sjukhuset under 36 timmar för kontroll tillsammans med mamman, rapporterar Dagens Nyheter som hänvisar till nyhetsbyrån Siren.
Vid 12-tiden dagen efter började barnet visa tecken på missnöjdhet men en läkarundersökning ansågs inte vara nödvändig. Först sju timmar senare undersöktes barnet av läkare och antibiotika sattes in ett par timmar senare.
Det var för sent, skriver sjukhuset i anmälan. Barnet blev snabbt mycket sämre och två dygn senare avled barnet med svår sepsis.

Oceanas brandskydd godkänt fem dagar innan branden. Vattenparken Oceanas brandskydd godkändes fem dagar innan storbranden, enligt protokoll som DN tagit del av.
Byggbolaget NCC har gjort regelbundna skyddsronder. Den sista genomfördes den 7 februari och då gjordes inga anmärkningar.
– Men det vi kan säga är att själva utrymningen gick enligt de rutiner som projektet har övat på för ett mycket snabbt brandförlopp.

Florida vill blockera unga från sociala medier. Politiker i Florida har godkänt ett förslag som förbjuder barn under 16 år från att använda sociala medier, rapporterar Reuters.
En bred majoritet i delstatens representanthus röstade ja till förslaget, som också godkändes av senaten. Det är dock först efter att delstatens guvernör, republikanen Ron DeSantis, godkänner lagen som den träder i kraft.
DeSantis har tidigare uttryckt oro över om lagen inskränker medborgarnas integritet och kommer att gå igenom det slutgiltiga beslutet innan han fattar ett beslut, uppger han enligt Reuters.

Ukrainas säkerhetstjänst slog ut rysk stålfabrik. På tvåårsdagen av Rysslands invasion i Ukraina har en stålfabrik i den ryska staden Lipetsk attackerats. Under natten mot lördag ska det enligt ögonvittnen till den ryska nyhetsförmedlaren Pravda ha skett flera explosioner som ledde till en brand i fabriken.
I filmer som sprids på sociala medier syns en explosion vid anläggningen. Anläggningen står för 18 procent av Rysslands ståltillverkning och ligger 400 kilometer från den ukrainska gränsen.
Explosionen tros enligt guvernören Igor Artamonov ha orsakats av en drönarattack. Ingen människa kom till skada och branden som utbröt kunde släckas under lördagsmorgonen.
Ukrainska säkerhetstjänst SBU tar på sig attacken, och uppger att man genomfört den tillsammans med den militära underrättelsetjänsten GUR, enligt AFP.

Navalnyj har överlämnats till familjen. Aleksej Navalnyjs kropp har överlämnats till familjen, rapporterar Reuters.
Mamma Ludmila Navalnaja har tidigare hävdat att ryska myndigheter velat begrava honom i hemlighet, men nu hävdar en talesperson att hon tagit emot kroppen.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.