Nyhetssammandrag söndag 3 mars 2024

Publicerad 2024-03-03

Tidöpartierna vill att rätten till SFI dras in efter tre år, Kriminalvården måste snabbt hitta 200 nya platser, 16 000 bötfällda för rattsurf i fjol, späckhuggare attackerade vithaj och gängledare i Haiti tar strid mot premiärministern.

Tidöpartierna vill att rätten till SFI dras in efter tre år. Invandrare som går SFI måste lära sig svenska på max tre år, sedan dras rätten till utbildningen in. Det är ett förslag i den reform av språkutbildningen som Tidöpartierna vill göra, rapporterar SvD.
– Vi måste bli bättre på att förmedla att vi förväntar oss att man lär sig svenska när man kommer till Sverige, säger arbetsmarknadsminister Johan Pehrson (L).
I dag klarar invandrare med minst förkunskaper SFI-utbildningen på i genomsnitt 3,5 år. Hälften av alla som börjar SFI hoppar av eller slutar utan godkända betyg.

Kriminalvården måste snabbt hitta 200 nya platser. Kriminalvården är i stabsläge och bristen på häktesplatser är akut. Under mars månad måste Kriminalvården lyckas skaka fram 200 nya platser för att inte läget ska försämras ytterligare. Det säger Kriminalvårdens stabschef Joakim Righammar till SR Ekot.
Polisen ger sitt stöd, men nu börjar även deras arrester att fyllas upp.
– Det är klart att det finns en orimlighet om vi börjar fylla upp dem och gör det så fullt att polisen inte längre kan gripa, säger Righammar.
Kriminalvården försöker nu bland annat förse så många som möjligt med fotboja, korrigerar inställelsetider och jagar alternativa lokaler.

16 000 bötfällda för rattsurf i fjol. 16 000 personer bötfälldes förra året för att ha surfat eller pratat i mobilen samtidigt som de kört bil, visar nya siffror som polisen tagit fram åt TV4 Nyheterna.
Mörkertalet är dock stort, det anser branschorganisationen M Sverige som tycker att beteendet borde likställas med rattfylla.
– Idag finns ett stigma kring att köra rattfull och det borde vara samma stigma på rattsurf, för det är lika farligt. Du kan inte koncentrera dig på trafiken då du rattsurfar och då blir du en farlig bilist, säger Caroline Drabe, vd på M Sverige.
2018 bötfälldes blygsamma 1732 personer för rattsurfning, som jämförelse med fjolårets siffror.
Organisationen M Sverige menar att det krävs mer informationsinsatser från Trafikverket, men också att det behövs fler poliskontroller.
– Ja, vi behöver absolut synas mer, men det är en resursfråga. Vi behöver bli fler poliser och prioritera vad vi ska göra på dagarna. Sedan är det svårt att bötfälla rattsurfare eftersom vi måste ta dem på bar gärning och vara säkra på att det är en mobiltelefon de håller i, säger Anders Hallqvist, tf gruppchef polisen i Fyrbodal.
Att använda mobilen vid bilkörning är olagligt sedan sex år tillbaka och kan ge böter på 1500 kronor för den som blir påkommen.

Gängledare i Haiti tar strid mot premiärministern. Den mäktige haitiske gängledaren Jimmy ”Barbecue” Cherizier har uppmanat invånare i landet att hålla sina barn hemma då han planerar att störta premiärministern Ariel Henry, rapporterar Reuters.
– Striderna kommer vara så länge de behövs. Vi kommer fortsätta slåss mot Henry, säger Barbecue på en presskonferens.
Ilskan mot Henry har växt sig stor den senaste tiden då han inte lämnat sin post och utlyst nyval som han lovat.
Våldet har eskalerat ytterligare de senaste dagarna då Henry befunnit sig på ett statsbesök i Kenya.

Späckhuggare attackerade vithaj. En ensam späckhuggares attack på en 2,5 meter lång vithaj får forskare att häpna, rapporterar flera medier.
Det är inte ovanligt att späckhuggare jagar stora djur på egen hand. Men händelsen utanför Sydafrikas kust är den första som observerats som involverar en vithaj, ett av världens största rovdjur.
Den dödliga attacken var dessutom över inom loppet av två minuter.
Marinbiologen och studiens huvudförfattare Alison Towner säger till CNN att upptäckten utmanar synen på djurets jaktbeteende. Vid tidigare attacker har forskare sett hur mellan två och sex späckhuggare samarbetar för att döda rovdjuret. Enligt studien har dessa attacker tagit uppåt två timmar.
– Det här är banbrytande insikter, säger hon.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.