Nyhetssammandrag tisdag 5 mars 2024

Publicerad 2024-03-05

Stormade fängelse - stort antal fångar rymde, moped körde på polisbil, bombhot mot flera skolor, misstänkt mord norr om Stockholm och tidigare morddömd man frias av hovrätten.

Ett dussin beväpnade personer stormade under lördagen Haitis största fängelse i huvudstaden Port-au-Prince. Ett stort antal fångar lyckades då rymma, vissa uppgifter gör gällande att en majoritet av de 4 000 intagna tog sig ut i friheten.
Dock framhåller andra medier att det var några hundra som lyckades rymma. Attacken på fängelset är ett led i att kriminella gäng försöker avsätta premiärminister
Ariel Henry som tidigare utlovat nyval, ett löfte han inte hållit och som förargat många.

Under söndagskvällen körde en moped med två personer in i en polisbil och en privatägd bil.
Incidenten skedde i Eskilstuna och de två som färdades på mopeden flydde platsen till fots. Efter en sökinsats där bland annat en polishund användes, så lyckades polisen spåra de två misstänkta till en lägenhet. En kvinna i 30-årsåldern och en man i 35-årsåldern greps för bland annat vapenbrott.

Ett bombhot som var riktat mot alla skolor i Gnosjö fick kommunen att besluta om en evakuering av alla studenter. Äldre elever skickades hem, medan de yngre flyttades till alternativa kommunlokaler, totalt handlade det om cirka 1500 elever.
Polis var på plats men bedömde inte läget så pass allvarligt att bombskyddet skulle kallas in.

En man hittades under måndagen död i en bostad norr om Stockholm. Oklara omständigheter kring hur brottsoffret dött, har medfört att en förundersökning om mord alternativ dråp har inletts.
”Bostaden där den avlidne hittades är avspärrad för teknisk undersökning. Två personer är också gripna som misstänkta för mord alternativt dråp”, skriver polisen på sin hemsida.

En 19-årig man som tidigare dömts för mord till 16 års fängelse av tingsrätten, har nu friats av hovrätten. En 18-åring dömdes, men fick straffet sänkt från åtta års fängelse till sex och ett halvt.
Det var i november 2022 som en 20-årig man sköts till döds i bostadsområdet Bäckby i Västerås.
Mordet har beskrivits som en avrättning och motivet var enligt uppgift en konflikt mellan brottsoffret och andra personer i området. Den nu frikände mannen ska enligt åklagaren ha haft en ”betydande roll” och har förmått 18-åringen att begå dådet.
Hovrätten anser dock att åklagarens påståenden saknar bevisning och frikänner därför.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.