Nyhetssammandrag lördag 9 mars 2024

Publicerad 2024-03-09

Två kvinnor påkörda i Göteborg, två mordmisstänkta släppta, vaccinationsregistret kan ha röjts, bil krockade med restaurang och mer än hälften av samekvinnorna utsatta för sexuellt våld.

Under fredagseftermiddagen blev två kvinnor påkörda av en bil vid Angereds centrum i Göteborg. En av kvinnorna bedömdes vara i behov av vård efter att ha sagt sig ha smärtor i ben och huvud.
Hon fördes till sjukhus för kontroll och eventuell vård. Den andra kvinnans skadeläge var oklart.
Föraren av bilen hade ett återkallat körkort och misstänks för vårdslöshet i trafik och olovlig körning.

Två män anhölls under onsdagen för misstänkt inblandning i ett mord på en 46-årig kvinna i Torshälla i december. De två har nu efter beslut av åklagare försatts på fri fot.
Dock är det ännu oklart om de är fortsatt misstänkta för brott, åklagaren har ännu inte beslutat om de ska avskrivas från utredningen.
– Jag såg inte att det fanns skäl att hålla dem frihetsberövade, säger kammaråklagare Charlotta Tanner till SVT Nyheter Sörmland.

Omkring sju miljoner svenskar finns med i Sveriges vaccinationsregister, deras uppgifter kan ha röjts enligt Folkhälsomyndigheten.
En it-konsult som tidigare arbetat med myndigheten har åtalats för brott mot tystnadsplikten genom att han hämtat ut registret.
– Vi ser mycket allvarligt på det som hänt, och vi har vidtagit en rad åtgärder för att ytterligare höja säkerheten. Man ska kunna lita på att ens personliga uppgifter hanteras på ett säkert sätt, säger Bitte Bråstad, chefsjurist på Folkhälsomyndigheten i ett pressmeddelande.

En bil körde under torsdagskvällen in i en restaurang i Söderhamn. Två personer vårdas på sjukhus efter olyckan. Fordonet hade landat på ett konstigt sätt efter att ha voltat vid flera tillfällen.
Bilen har tagits i beslag och en man i 20-årsåldern är misstänkt för grov vårdslöshet i trafik.

Enligt en ny rapport från Umeå universitet har över hälften av de samiska kvinnorna blivit utsatta för sexuellt våld.
Rapporten, som är framtagen på uppdrag av Sametinget, visar även att nästan var tredje kvinna har utsatts för fysiskt våld.
– Vi ser att den här studien tydligt visar att det här är ett stort problem och det är höga tal vi ser, säger Jennie Brandén, statsvetare och postdoktor till SVT Sápmi.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.