Nyhetssammandrag fredag 15 mars 2024

Publicerad 2024-03-15

Kärnkraftverk i Ryssland attackerat, kvinna stickskadad, nio döda vid ovanligt högt tidvatten, sektledare gripen med hundratals barn, Österrike utvisar två ryska diplomater, Christina testade sitt dna – blev hund och man levde 70 år i järncylinder.

Ryssland: Kärnkraftverk attackerat. Den ryska ledningen för kärnkraftverket i Zaporizjzja i Ukraina säger att kärnkraftverket har attackerats av ukrainska styrkor, rapporterar NTB.
En sprängladdning ska ha hittats nära ett staket som omger dieseltankar på verkets område.
Uppgifterna har inte ännu bekräftats av neutrala källor.

Kvinna stickskadad – skyddades av tjocka kläder. Sent under kvällen började två 30-åriga kvinnor bråka i Lund.
Den ena stickskadades, troligtvis med en kniv enligt polisen, rapporterar Sydsvenskan.
Men kvinnan hade så pass tjocka kläder att hon inte fick några allvarliga skador.
– Hon behövde inte föras till sjukhus och ingen ambulans behövde tillkallas till platsen, säger Lars Torstensson hos Lundapolisen, till tidningen.
Den andra kvinnan greps runt midnatt.
– I nuläget har vi rubricerat ärendet som grov misshandel, sedan får vi se vad det landar i, säger Lars Torstensson till Sydsvenskan.

Nio döda i ovanligt högt tidvatten. Minst nio personer, varav fyra tonåringar, har hittats drunknade på stränder i Gabons huvudstad Liberville efter att det varit ovanligt högt tidvatten.
Normalt innebär flod i Liberville att vattnet stiger 160 till 180 centimeter. Men sedan i söndags har vattnet stigit mer än 250 centimeter när det varit som högst.
Enligt Gabons regering kan de förhöjda tidvattennivåerna kopplas till klimatförändringar.

Sektledare gripen med hundratals barn. Polis i Zimbabwe räddade på tisdagen 251 barn i en räd mot en sekt på en gård utanför huvudstaden Harare. Barnen misstänks ha utnyttjats som billig arbetskraft.
– Polisen fastställde att alla barn var i skolåldern men de gick inte i skolan utan utsattes för övergrepp och utförde fysiskt arbete som sades ge dem livserfarenhet, säger polisens talesperson Paul Nyathi.
På gården hittade polisen också 16 omärkta gravar, varav minst sju var för spädbarn.
Ledaren för sekten, en 56-årig man som utger sig för att vara en profet och kallar sig Ismael, har enligt åklagare tvingat sina drygt ettusen följare att avstå utbildning och medicin för att i stället ägna sig åt böner. Han ska bland annat ha påstått att Gud stoppar regn på de platser där undervisning tillåts.

Österrike utvisar två ryska diplomater efter att de agerat ”på ett sätt som inte är förenligt med deras diplomatiska status”, uppger det österrikiska utrikesdepartementet.
Diplomaterna har en vecka på sig att lämna landet. Den ryska ambassaden i Wien skriver på Telegram att beslutet är ”helt och hållet politiskt” och saknar bevisgrund. ”Det råder ingen tvekan om att ett tydligt svar från Moskva är att vänta”, skriver ambassaden.
Österrike utvisade fyra ryska diplomater i april 2022 och sedan ytterligare fyra i februari i fjol, vilket Ryssland då svarade på med att utvisa fyra österrikiska diplomater.

Christina testade sitt dna – blev hund. Den prisbelönta amerikanska tv-reportern Christina Hager ville undersöka företagen som testar hundars dna och ger svar om deras rasblandning.
Så hon skickade in prover från sig själv, skriver The Guardian.
Från den kanadensiska tjänsten ”DNA my dog” fick hon svaret att hon är 40 procent Alaskan malamute, 35 procent Shar pei och 25 procent Labrador.
Två andra företag klarade testet och meddelade att ingen arvsmassa från hund hittats.
Marknaden för dna-tester av våra fyrbenta vänner omsätter mer än 2,5 miljarder kronor årligen, enligt The Guardian.

Levde 70 år i järncylinder. Polioöverlevaren Paul Alexander, ofta omskriven som ”Polio Paul”, har enligt brittiska medier avlidit i en ålder av 78 år.
1952, sex år gammal, insjuknade Alexander i polio och förlamades från nacken och ner.
Efter att ha förts till sjukhus i Texas vaknade han upp inuti en metallcylinder – och i den skulle han komma att tillbringa merparten av sitt liv.
Trots järnlungan utbildade sig Alexander till jurist och skrev en bok baserad på sitt liv. Med tiden övade han upp sin förmåga att kontrollera andningen och kunde tillbringa kortare stunder utanför den konstgjorda lungan.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.