Nyhetssammandrag söndag 17 mars 2024

Publicerad 2024-03-17

Nya metallbullar hittade i Malmö, nio vattenskotrar till Ukraina, Ryssland: Tre döda i ukrainska attacker, olja läcker ut i Karlshamn – vatten har bytt färg, första hjälpsändningen via båt lossad i Gaza, terrorgripna i Tyresö hade nyligen konverterat och Putins parti utsatt för hackerattack.

Nya metallbullar hittade i Malmö. Åtta bullar med metallföremål påträffades av en privatperson i Ögårdsparken i Malmö, uppger Polisen på sin hemsida.
Polis kom till platsen och beslagtog bullarna. Nu ber polisen personer som har gjort eventuella iakttagelser från Ögårdsparken under natten och lördagsmorgonen att kontakta dem på telefon på 114 14.

Regeringsbeslutet: Nio vattenskotrar till Ukraina. Kustbevakningen kommer skänka nio vattenskotrar till Ukraina.
Regeringen skriver på sin hemsida att just vattenskotrar har efterfrågats av Ukraina.
Kustbevakningen meddelade redan i december att de kunde donera skotrarna och nu har alltså regeringen tagit beslutet.
Så snart skotrarna har avidentifierats och Kustbevakningens utrustning monterats ner kommer de att skänkas till Ukraina.

Ryssland: Tre döda i ukrainska attacker. Ukraina har genomfört attacker mot oljeraffinaderier i Ryssland, rapporterar Reuters. Enligt nyhetsbyrån har två personer dött i grannregionen Belgorod.
På lördagen ska ytterligare en drönarattack ha skett mot regionen. I den attacken dog ytterligare en person, uppger regionens guvernör på Telegram.
Från ryskt håll hävdar man att attackerna sker för att störa det ryska valet som pågår i dagarna.
Ukrainska myndigheter har inte bekräftat attackerna.

Olja läcker ut i Karlshamn – vatten har bytt färg. En större mängd vegetabilisk olja har läckt ut i Karlshamns hamn. Enligt Expressen har vattnet bytt färg och färgats starkt brandgult.
– Det är relativt stora mängder som läckt ut, säger räddningstjänsten i Blekinge.
Det är en ledning som brustit i en tank som tillhör fettföretaget AAK, rapporterar DI. Företagets representanter är närvarande.
Räddningstjänst, polis och kustbevakning är på plats. Räddningstjänsten jobbar med att förhindra spridningen av oljan.

Första hjälpsändningen via båt lossad i Gaza. All last på den hjälpsändning som fraktats med fartyget Open arms har lossats i Gaza, meddelar hjälporganisationen World Central Kitchen på lördagen.
”All last har lossats och görs redo för distribution i Gaza”, uppger organisationen i ett uttalande.
Det är den första hjälpsändningen via fartyg som har kommit fram till det belägrade området. I lasten fanns närmare 200 ton av bland annat ris, mjöl och proteiner. Ytterligare ett fartyg förbereds på Cypern för att leverera mer hjälp till Gaza.

Terrorgripna i Tyresö hade nyligen konverterat. Två av de fyra personer som greps vid ett Säpotillslag i Tyresö förra veckan hade nyligen konverterat till islam, enligt en kartläggning från SVT.
Personerna hade börjat klä sig annorlunda och en av dem ska också ha spridit jihadistisk propaganda på sociala medier.
De två konvertiterna är bröder och misstänks för förberedelse till terroristbrott och grovt vapenbrott. De övriga två är misstänkta för grovt vapenbrott.
Enligt Säpo finns kopplingar till IS i Somalia.
Totalt fyra personer i 20-årsåldern greps och häktades i samband med tillslagen i Tyresö.

Putins parti utsatt för hackerattack. Det ryska partiet United Russia som stödjer president Vladimir Putin har drabbats av en stor överbelastningsattack, skriver partiet på Telegram.
Partiets alla elektroniska tjänster är påverkade, skriver partiet. Händelsen sker mitt under det ryska valet.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.