Nyhetsplock fredag 22 mars 2024

Publicerad 2024-03-22

Polisanställd stämde träff med minderårig pojke, bajs-problem på LSS-boende, Nationalmuseum polisanmäler sig själva, miljonskador efter Nato-övning och Ukrainas före detta ÖB pekas ut som hjärnan bakom Nord Stream-sabotage.

Polisanställd stämde träff med minderårig pojke. En polisanställd manlig operatör sexchattade på arbetstid med vad han trodde var en minderårig pojke och stämde träff med honom på Stortorget i Malmö, enligt pressmeddelande från Åklagarmyndigheten.
Innan träffen tog han sig in i polisens system för kameraövervakning för att undersöka platsen. För det åtalas han för grovt dataintrång och grovt tjänstefel.
”Det här är det första åtalet om dataintrång jag känner till där en polisanställd olovligen använt polisens kameraplattform”, säger åklagaren Nicklas Englund i ett pressutskick.
Mannen chattade inte med en pojke, som han trodde, utan med en vuxen som arbetar för att motverka sexbrott mot barn.

Bajs-problem på LSS-boende. Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) har fått flera tips om problem med avföring på ett LSS-boende i Göteborg, rapporterar nyhetsbyrån Siren.
En av de boende ska ha spridit bajs i andras lägenheter, i personalrummet och runt omkring i fastigheten.
Lukten har lett till att flera på boendet isolerat sig i sina lägenheter. Trots sanering kvarstår problemet. Anställda ska ha blivit sjuka och vissa har till och med sagt upp sig.

Nationalmuseum polisanmäler sig själva. Nationalmuseum i Stockholm har lämnat in en polisanmälan mot sig själva. Detta eftersom man misstänker att man köpt in stulen konst, enligt Kvartal.
Det framgår inte exakt vilka föremål det gäller, men det ska vara fem till antalet och inköpta vid flera tillfällen sedan 2000-talet.
Föremålen har köpts in via ett auktionshus och i anmälan skriver Nationalmuseum att en okänd gärningsman misstänks ha försett auktionshuset med vilseledande uppgifter.
Anmälan gjordes kort efter att SVT avslöjat hur föremål stulits och sålts vidare dyrt via auktionshus.

Miljonskador efter Nato-övning. Det strömmar in skadeärenden till norska försvaret efter den stora militärövningen Nordic Response, som hölls i norra Norge, Sverige och Finland tidigare i mars, skriver Aftonbladet.
På torsdagsmorgonen hade försvaret mottagit 116 anmälningar. Skadorna beräknas uppgå till mellan tre och åtta miljoner kronor, enligt tidningen Forsvarets forum.
Bland annat handlar det om skador på byggnader, bilar, vägräcken och vägbelysning. En sak är särskilt kostsam: en helikopter som flög fel och fick en renhjord att sprida ut sig. Försvaret kommer att kompensera för skadorna.
Omkring 20 000 soldater från 13 olika länder deltog i militärövningen Nordic Response 4 till 15 mars. Övningen utgjorde en del av Nato-övningsserien Steadfast Defender.

Ukrainas före detta ÖB pekas ut som hjärnan bakom Nord Stream-sabotage. Ukrainas tidigare ÖB Valerij Zaluzjny pekas ut som hjärnan bakom sabotaget av Nord Stream, framgår i granskning gjord av France Inco
De skriver att allt fler bevis pekar mot Zaluzjny och Ukraina. En holländsk källa med kontakter i Kyiv uppges ha larmat CIA om ett eventuellt sabotage på Nord Stream några månader innan det skedde. Enligt källan ska bland annat dykarna som utförde sabotaget tagit sina order från Zaluzjny.
Washington Post-journalisten Shane Harris säger att hans underrättelsekällor indikerar samma sak.
– Enligt dem var det inte president Zelenskyj som godkände eller beordrade denna operation. Men det betyder inte att den inte utfördes av militären. Det var en operation som genomfördes utan uttryckliga instruktioner från presidenten, vilket gör att han kan förneka att han spelat någon roll i den, säger Harris.
Både Zaluzjny och president Zelenskyj har hela tiden förnekat all inblandning.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.