Nyhetsplock lördag 23 mars 2024

Publicerad 2024-03-23

Allt fler åtalas för att locka in unga i brottslighet, åtal efter jättebeslag av sprängmedel, kvinna fast på toaletten i fyra dygn, fejkade nakenbilder sprids på nätet och Ryssland sätter upp ”hbtq-rörelsen” på terrorlista.

Allt fler åtalas för att locka in unga i brottslighet. Allt fler gängkriminella åtalas för det nya brottet för att ha dragit in unga i brottslighet, rapporterar Ekot.
Sedan brottsrubriceringen ”involverande av en underårig i brottslighet” infördes i juli förra året har ett 20-tal åtal väcks och av dem väcktes runt hälften i februari.
Ett exempel som omfattas är att be en underårig att hålla utkik vid ett torg där det förekommer narkotikaförsäljning.
För straffansvar krävs inte att gärningen innefattat tvång, vilseledande eller övertalning. Det krävs inte heller att den unge har gjort något olagligt för att straff ska kunna utdömas för den vuxne.

Åtal efter jättebeslag av sprängmedel. En man i 70-årsåldern misstänks ha förvarat 11 ton sprängmedel utan tillstånd i Haparanda. Han åtalas nu tillsammans med en man i 40-årsåldern för synnerligen grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor, rapporterar SVT.
Det var i november förra året som polisen slog till mot den äldre mannens företagslokal.
Där hittade polisen elva ton civila sprängmedel som han inte längre hade tillstånd för, som dessutom förvarades på felaktigt sätt.
– Brister vid förvaringen har medfört en mycket liten risk för oavsiktlig detonation. En detonation hade dock fått oöverblickbara och förödande konsekvenser, enligt länsstyrelsen i Norrbotten, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap och Nationellt forensiskt centrum som har yttrat sig i frågan, säger åklagare Rickard Finnberg.
Den yngre mannen åtalas för att utan tillstånd ha sålt 7,5 ton av sprängmedlen till den äldre. Båda männen sitter häktade.
– En konkret risk med förvaringen har varit risk för spridning av explosiva varor till kriminella miljöer eftersom varorna lätt hade kunnat stjälas. Noggranna efterforskningar har inte gett några bevis på att någon sådan spridning har skett.
Under flera decennier har mannen i 70-årsåldern dömts för en lång rad brott. Han är bland annat dömd för att ha hotat att spränga personal på Kronofogdemyndigheten.

Kvinna fast på toaletten i fyra dygn. En 69-årig kvinna i Malmö satt inlåst på sin egen toalett i fyra dygn, sedan dörren gått i baklås, rapporterar Hem och hyra. Kvinnan berättar för tidningen hur hon i ”total panik” ropade efter hjälp.
– Jag trodde min sista stund var kommen. Det kändes så snopet – är det så här jag ska dö nu? säger hon.
Kvinnan hade redan tidigare larmat hyresvärden om att toalettlåset krånglade, men fått besked om att det fungerade som det skulle.
Hon räddades slutligen när familjemedlemmar som blivit oroliga tog sig in i lägenheten och lyckades forcera upp dörren.

Fejkade nakenbilder sprids på nätet. Fejkade nakenbilder på omkring 4 000 kändisar sprids på internet, visar en granskning från Channel 4 News, rapporterar The Guardian.
Bilderna kallas för deepfakes – vilket är AI-genererade bilder där ansiktet på exempelvis kända skådespelare, tv-stjärnor, musiker och Youtubers klistras in i pornografiska bilder.
Sedan januari i år är det olagligt att sprida fejkade nakenbilder – det är dock inte olagligt att skapa dem. Bilderna sprids bland annat via Google.
– Vi förstår hur plågsamt detta innehåll kan vara, och vi är fast beslutna att bygga vidare på våra befintliga skydd för att hjälpa människor som är drabbade, säger en talesperson till kanalen.

Ryssland sätter upp ”hbtq-rörelsen” på terrorlista. Ryssland inkluderar vad man beskriver som ”den globala hbtq-rörelsen” på en lista över extremistiska terrororganisationer. Det skriver den statliga ryska nyhetsbyrån Tass, rapporterar Reuters.
Listan upprätthålls av organisationen Rosfinmonitoring, som bland annat har mandat att frysa bankkonton som kan kopplas till de människor och organisationer som förekommer på listan.
I höstas förbjöds hbtq-rörelsen av den ryska högsta domstolen.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.