Nyhetsplock onsdag 27 mars 2024

Publicerad 2024-03-27

Flicka klämdes fast under snöskoter, misshandel i friluftsområde, man död efter snöskottning, smash and grab-kupp i Göteborg, Socialdemokraterna vill tvinga unga gängkriminella att tvätta bilar och 19-åring dömd till livstid för mord.

Under tisdagen klämdes en flicka fast under en snöskoter i Transtrandsfjällen i Malung-Sälens kommun. Vakthavande befäl beslutade om en fjällräddning enligt lagen om skydd mot olyckor (LSO).
Detta innebär att ett stor insats sattes igång där fjällräddare, räddningstjänst och ambulans larmades till olycksplatsen. Flickan vårdades efter losstagningen av ambulanspersonal.

Polis larmades till Rudans friluftsområde söder om Stockholm om en misstänkt grov misshandel. Detta efter att en person under 15 år rapporterats ha blivit slagen och sparkad av flera okända gärningsmän.
– Det ska ha skett utomhus och man utreder ärendet, säger Elin Andersson vid polisens ledningscentral och tillägger att skadeläget är oklart, men att den drabbade inte har livshotande skador.

Räddningstjänst, fjällräddning, ambulans och polis larmades till en adress i Sälenfjällen efter att en man i 45-årsåldern begravts under tre meter snö i samband med att han skottat ett tak.
Det tog nästan en halvtimme att gräva fram offret som dog av olyckan.

Vid 04-tiden under tisdagsmorgonen genomfördes en så kallad smash and grab-kupp. En mörk kombi körde in på Kungsgatan vid Åhléns i Göteborg.
Ett flertal gärningsmän tog sig in och stal parfym och andra varor till ett okänt värde och lämnade sedan platsen i samma bil som de använt som murbräcka.
Ingen misstänkt har ännu gripits. En förundersökning med rubriceringen grov stöld genom inbrott har inletts.

Socialdemokraterna lägger fram ett förslag som syftar till att punktmarkera unga personer som håller på att dras in i gängkriminalitet.
Allt handlar om att ge socialtjänsten verktyg som kan hindra unga att dras in i kriminella nätverk.
– Framför allt tänker jag att det handlar om jobb inom kommunen, men det skulle också kunna vara myndigheter och statliga bolag, även Samhall.
Det jag primärt tänker mig är städning, renhållning, att klippa gräs, tvätta kommunens bilpool, säger Teresa Carvalho till Expressen.

Den 19-åring som sköt ihjäl en gängkriminells 47-årige far, har av Södertörns tingsrätt dömts till livstids fängelse. Mordet var en del av den pågående konflikten inom Foxtrotnätverket. Mordet har bedömts som särskilt hänsynslöst.
– Offret hade ingen koppling till konflikten och sköts till döds i sitt hem på natten samtidigt som hans sambo och minderåriga barn befann sig i bostaden.
Det är uppenbart att gärningen ska bedömas som särskilt hänsynslös. Påföljden ska därför bestämmas till livstids fängelse, säger rådmannen Peter Grym, ordförande i målet, i ett pressmeddelande.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.