Nyhetsplock måndag 1 april 2024

Publicerad 2024-04-01

Kinesisk hackerattack – svenska riksdagsledamöter utsatta, kvinna har anmält våldtäkt i Åmål, man knivskuren, journalister snattar souvenier på presidentens flygplan, man grovt misshandlad och inget aprilskämt på Para§raf i år.

Kinesisk hackerattack – svenska riksdagsledamöter utsatta. En kinesisk hackergrupp som kallas APT31 har sedan 2010 utfört globala hackerattacker mot politiker och företag inom försvarssektorn. Det kunde USA avslöja tidigare i veckan.
Även Storbritannien, Nya Zeeland och Australien har medgivit att de upptäckt dessa attacker.
Gruppen APT31 består av statliga kinesiska hackare och enligt Vita huset är attackerna en del i Kinas ambition att samla in underrättelser samt information av ekonomisk eller teknologisk nytta.
Enligt Expressen är den svenska riksdagsledamoten Joar Forsell (L) en av de som blivit drabbade i ett angrepp med mejladresser som är kopplade till Ipac.
– Personligen är man som medlem av Ipac medveten om dessa risker hela tiden, och är försiktig med hur man använder sin telefon och vilka mejl man öppnar, säger Joar Forssell (L), till Expressen.

Larmet: Kvinna våldtagen av okänd man i Åmål. En kvinna i Åmål larmade polis natten mot söndag.
– Kvinnan ringer och säger att hon blivit våldtagen av en för henne okänd man i hennes egen bostad, säger Thomas Fuxborg, polisen.
Det var strax efter midnatt natten mot påskdagen som polisen fick in larmet.
– Vi tog ett förhör på plats. Sen åker kvinnan ambulans till sjukhus för undersökning, säger Thomas Fuxborg.
Bostaden spärrades av för en teknisk undersökning.
– Vi får se vad teknikerna kommer fram till. Vi har hört kvinnan ytterligare en gång på sjukhuset.
Ingen är gripen. Det finns ingen misstänkt. Det är inte känt hur gärningsmannen ska ha tagit sig in i hemmet. Händelsen rubriceras som våldtäkt.

En man i 45-årsåldern har gripits efter att ha attackerat en annan man med en kniv vid en kyrka i Skene i Marks kommun, rapporterar P4 Sjuhärad.
Polisen larmades vid 20-tiden på lördagskvällen om händelsen. Knivattacken ska ha skett några timmar tidigare, skriver Borås tidning.
Den skadades mannen fördes till sjukhus, men hans läge bedöms vara stabilt. Mannen som greps sitter nu anhållen.
– Han ska höras nu, initialt sitter han för mordförsök, säger Martin Jermen, jourhavande förundersökningsledare till BT.

Journalister snattar på presidentens flygplan. Pennor, filtar och bestick från Air Force One är hett eftertraktade souvenirer hos de som får chansen att resa med USA:s president.
Men nu har Vita huset satt ner foten mot snatteriet. Det är ett av världens mest kända flygplan, och det är få förunnat att resa ombord den amerikanske presidentens flygplan Air Force One.
Därför är det kanske inte så konstigt att de som flugit med planet inte så sällan ”råkat” få med sig ett minne från turen. Mest frekventa snattare är de journalister som bevakar presidenten och får följa med på resor.
Souvenirjagandet har blivit så frekvent att Vita huset vill stämma i bäcken, rapporterar Politico. Droppen kom enligt nyhetssajten efter en resa i februari där personalen larmade om ovanligt stort svinn.
Vita husets pressavdelning kontaktade då alla journalister som åkt med Air Force One på den aktuella resan och meddelade att man diskret ”kunde hjälpa till” om någon råkat få med sig något föremål hem.
Vita huset påpekar samtidigt att målet med jakten på snattarna inte är att hänga ut förövare, utan att få stopp på svinnet.

Man misshandlad – allvarligt skadad. En man har blivit allvarligt misshandlad i Linköping.
Polisen larmades om händelsen strax innan klockan 16 igår. Då hade ett vittne sett ett bråk i centrala Linköping. När polisen kom fram anträffades den skadade mannen.
Han har förts med allvarliga skador till sjukhus. Polisen misstänker att han har skadats med ett vasst tillhygge. Händelsen utreds som grov misshandel. En person har gripits misstänkt för brottet.

Inget aprilskämt på Para§raf i år. Vi skulle önska att Andreas artikel som publicerades i går om straffarbete för barn, var ett aprilskämt, om än ett osmakligt sådant – men tyvärr är det inte så.
Vi skulle även önska att frågan om visitationszoner var ett aprilskämt. Alltså att vissa lagar och regler gäller för medborgare som bor i ett visst område men inte för de som bor i andra områden. Kort sagt, skulle vi önska att att alla vore lika inför lagen, i enlighet med FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna.
Vi skulle även önska att aprilskämtet SD inte hade så avgörande inflytande över en i övrigt demokratisk regering.
Så det får vara nog med aprilskämt för i år. Läget i vårt land är inget att skämta om – även om det ibland kan framstå som ett stort skämt.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.