Nyhetsplock fredag 5 april 2024

Publicerad 2024-04-05

Våldet mot barn på SiS-hem rekordhögt, svensk katolsk biskop kan bli nästa påve, svårare med nödhjälp till Gaza efter attack och hemliga tvångsmedel användes av åklagare utan tillstånd.

Våldet mot barn på SiS-hem rekordhögt. Våldet på SiS-hem har ökat till den högsta nivån hittils. Det visar en granskning som Barnrättsbyrån gjort, rapporterar Ekot.
De senaste tre åren har de fysiska ingripanden ökat med 44 procent.
– Barn bemöts med våld och tvång, på grund av triviala omständigheter, säger Elin Wernquist, generalsekreterare på Barnrättsbyrån.
Hon säger att barn utsätts för våld för saker som även kan hända i vilken barnfamilj som helst. Det är framförallt unga flickor som utsätts.

Den svenske katolske biskopen och kardinalen Anders Arborelius nämns i fransk press som en möjlig påvekandidat, skriver tidningen Dagen.
Det är dagstidningen Le Figaro som i en artikel spekulerar om tiden efter nuvarande påve Franciskus. De första två namnen är italienaren Pietro Parolin, Vatikanens ”utrikesminister”, och den ungerske ärkebiskopen Péter Erdö.
Men Arborelius är den tredje person som ”återkommer i samtalen om möjliga efterträdare”, skriver Le Figaro, och konstaterar att svensken ”figurerar i både konservativa och progressiva kretsar”.
Tidningen skriver att Arborelius är ”först och främst en bönens man men också en uppmärksammad teolog, engagerad i ekumeniken”. Att han kommer från ”ett mycket sekulariserat land där katolicismen är i minoritet” beskrivs som en fördel.
”Denne kardinal, som ännu inte är särskilt känd, åtnjuter också en tydlig karisma, vilket är något oumbärligt för en påve”, skriver tidningen.

USA: Svårare med nödhjälp efter attack.
USA:s försvarsminister Lloyd Austin varnar för att den israeliska flygräden som dödade sju hjälparbetare när de levererade mat i Gaza i måndags gör det svårare att få in nödhjälp i Gaza.
Austin framförde, i ett telefonsamtal med sin israeliska motsvarighet Yoav Gallant, att den dödliga attacken också förstärkt den redan uttryckta oron över en möjlig israelisk militäroperation i gränsstaden Rafah i södra Gaza, dit många palestinier flytt.
Austin underströk vikten av en snabb ökning av biståndet de kommande dagarna. Han upprepade samtidigt USA:s stöd för Israels rätt att försvara sig mot en rad regionala hot, enligt Pentagon.
Netanyahu har sagt att Israels militär ”oavsiktligt” dödade hjälparbetarna. Bland offren fanns en amerikansk-kanadensisk medborgare, tre britter, en polack, en australier och en palestinier.
Biden sade under gårdagen att han var arg och chockad över attacken och att Israel inte gjort tillräckligt för att skydda hjälparbetare samt civila.
Han slog samtidigt fast att dödandet av hjälparbetare inte handlar om en isolerad händelse, vilket varit bidragande till att så lite hjälp nått fram i Gaza.

Hemliga tvångsmedel användes utan tillstånd. Trots att åklagaren fått avslag på sin begäran om hemlig övervakning av ett mobiltelefonnummer kom åtgärden att verkställas.
Efter att händelsen anmälts av Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden utreds den nu av chefsåklagare Per Nichols på Särskilda Åklagarkammaren.
”I detta ärende kan jag meddela att förundersökning pågår”, skriver han i ett mejl till Dagens Juridik.
Under förra året genomförde Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden en granskning av samtliga tvångsmedelsärenden som inletts vid åklagarkammaren i Nyköping under åren 2021 och 2022.
Ett ärende stack ut – och har lett till att nämnden gjort en anmälan till Åklagarmyndigheten.
Åklagaren i det aktuella ärendet hade fått avslag på en begäran om hemlig övervakning avseende ett visst mobiltelefonnummer.
Senare informerades åklagaren av Polisen om att det inkommit uppgifter från hemlig övervakning avseende fyra mobiltelefonnummer, alltså även det nummer som inte fick övervakas.
Av handlingar som Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden tagit del av framgår vidare att materialet från den hemliga övervakningen förstördes först tio månader efter att åklagaren fick informationen.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.