Nyhetsplock torsdag 11 april 2024

Publicerad 2024-04-11

Elchocksvapen till alla poliser, sjuksköterska döms för våldtäkt under hembesök, museianställd sparkas för att ha hängt upp egen tavla, hundbajs tvingade plan att avbryta flygning och föräldrar till skolskytt döms till fängelse.

Elchocksvapen till alla poliser. Innan året är slut ska alla poliser i yttre tjänst ha tillgång till elchocksvapen, skriver polisen på sin hemsida.
Ett mindre antal poliser har kunnat använda elchocksvapen sedan 2018. Från början var tanken att alla poliser i yttre tjänst skulle ha tillgång till elchocksvapen redan 2022.
Problem med upphandlingarna har dock lett till att införandet på bred front har försenats.
Polisens elchocksvapen skjuter iväg en pil som fäster i offret och överför 50 000 volt via en tråd. Strömmen försätter musklerna i kramp.
Vapnet uppges inte vara farligt även om det kan orsaka exempelvis fallskador, och ska användas bland annat för att neutralisera personer som kan utgöra en fara för andra.

Sjuksköterska döms för våldtäkt under hembesök. En sjuksköterska i Malmö döms till tre och ett halvt års fängelse för att ha våldtagit en patient under ett hembesök.
Enligt tingsrätten ska mannen ha utnyttjat en patient som var påverkad av sin sjukdom och narkotiska läkemedel.
Mannen nekar och uppger att allt skedde på kvinnans initiativ, något rätten anser är otroligt.
Rätten anser också att kvinnans uppgifter får stöd av den övriga utredningen. Kvinnan tilldöms ett skadestånd på 240 000 kronor.

Museianställd sparkas för att ha hängt upp egen tavla. En anställd vid det Moderna konstmuseet i München har fått sparken efter att han hängt upp en av sina egna tavlor på museet, skriver Art News.
Konstnären är en 51-årig man som var anställd som museitekniker. Det är oklart hur länge verket, som mäter 60 gånger 120 centimeter, hängde innan det togs ned. Det är inte heller känt vad det föreställde.
Museet Pinakothek der Moderne är ett av Europas största inom modern konst och har verk av bland andra Pablo Picasso och Paul Klee.
Polisen utreder händelsen, mannen misstänks för brott för att ha borrat två hål i väggen.

 Hundbajs tvingade plan att avbryta flygning. United Airlines flyg mellan Houston och Seattle tvingades i fredags till en oplanerad mellanlandning i Dallas efter att en hund bajsat på golvet i första klass.
På Reddit har en av passagerarna delat en bild på missödet och berättar hur personalen förgäves försökte städa bort odören under flera timmar i Dallas.
Flygbolaget bekräftar händelsen för brittiska Daily Mail, men har inga övriga kommentarer.

 Föräldrar till skolskytt döms till fängelse. Ethan Crumbleys föräldrar döms till fängelse efter skjutningen på en gymnasieskola i Michigan 2021.
Den 15-åriga sonen döda fyra skolkamrater på Oxford High School i Michigan 2021 och dömdes till livstids fängelse.
Men domstolen anser även att hans föräldrar ska hållas ansvariga. Jennifer och James Crumbley döms till mellan 10 och 15 års fängelse.
Föräldrarna har redan avtjänat två år i fängelse efter att ha gripits på ett lager i Detroit, dagar efter skottlossningen.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.