Nyhetsplock söndag 14 april 2024

Publicerad 2024-04-14

Dödsskjutningen i Skärholmen sprids över världen, anställd fick inte bära slöja – DO stämmer flygbolag, man döms för våldtäkt mot 14-årig pojke och man riskerar fängelse efter gängtatuering.

Dödsskjutningen i Skärholmen sprids över världen. Det har gått snart fyra dygn sedan 39-årige Mikael sköts till döds framför sin son i Skärholmen centrum.
Pappa och son var på väg till badhuset och i en gångtunnel innan badet cyklade de förbi vad som beskrivits som ett ungdomsgäng. Mikael vände tillbaka och i den konfrontation och tumult som uppstod sköts han i huvudet, enligt Expressens uppgifter.
Flera utländska medier har rapporterat om händelsen.
”Svenskarna reagerade med chock och ilska på torsdagen sedan en pappa skjutits ihjäl mitt på dagen framför sin son i en Stockholmsförort”, skriver nyhetsbyrån AFP.
”Nyheten om den dödliga attacken ökar pressen på svenska politiker att stävja det ökande våldet och ställa mördarna inför rätta”, skriver brittiska Daily Mail, som likt fler medier noterar att Sverige de senaste åren har sett en ökning av dödligt våld och gängkriminalitet.
Tidningen konstaterar att dödligt skjutvåld är nästan 30 gånger vanligare i Stockholm med sin befolkning på dryga miljonen jämfört med London, med en befolkning på omkring nio miljoner.
Polska medier lyfter att det är den tredje skjutningen i Skärholmen på bara lite drygt en månad. De nämner också Mikaels civilkurage.
Mikaels föräldrar kommer från Polen och det polska utrikesdepartementet har sträckt ut en hand till familjen och sagt att de kan räkna med stöd från polska myndigheter om de skulle vilja ha det.

Anställd fick inte bära slöja – DO stämmer flygbolag. Diskrimineringsombudsmannen, DO, stämmer ett flygbolag efter att en kvinna nekats bära hijab på jobbet, skriver TCO-tidningen Arbetsvärlden.
Hon skulle göra servicearbete på en flygplats och genomgick flera steg i intervjuprocessen, bland annat en fysisk intervju med bolagets vd, utan att få frågor om slöjan.
Första dagen på utbildningen fick hon dock höra att slöjan stod i strid med bolagets uniformsregler och att hon därför fick välja att ta av sig den eller sluta. Kvinnan valde då att sluta.

Man döms för våldtäkt mot 14-årig pojke. En 25-årig man fick kontakt med en 14-årig pojke på sociala medier. När de möttes tvingade han pojken till oralsex, enligt tingsrätten. Han döms mot sitt nekande till våldtäkt mot barn, rapporterar SVT.
Mannen och pojken fick kontakt via Tiktok, skrev på Snapchat i några dagar och träffades i januari.
Enligt pojken tvingades han till oralsex i mannens bil, vilket ska ha avbrutits när en person kom till platsen. 25-åringen ska, enligt pojken, ha utgett sig för att vara 19 år.
”Målsäganden har lämnat en sammanhängande och efter frågor förhållandevis detaljerad berättelse”, skriver Västmanlands tingsrätt i sin dom, och menar att den styrks av pojkens samtal med andra.
Mannen får tre års fängelse för våldtäkt mot barn och ska betala 240 000 kronor i skadestånd. Han förnekar brott och säger att han trodde personen var 17 år.
Pojken är hemmahörande i Västmanland och mannen på annan ort i Mellansverige.

Man riskerar fängelse efter gängtatuering. En 27-årig man i Danmark riskerar fängelse efter att ha tatuerat in LTF under sitt högra öga.
Enligt åklagaren är det ett tecken på att han tillhör det kriminella gänget Loyal to Familia, rapporterar Aftonbladet.
27-åringen åtalas för brott mot paragraf 132a i den danska strafflagen, som handlar om att driva en organisation vidare som har förbjudits av regeringen eller upplösts genom domstolsbeslut. Enligt strafflagen kan detta leda till böter eller fängelsestraff.
Det kriminella gänget Loyal to Familia är förbjudet i Danmark och det är straffbart att bära organisationens symbol på offentliga platser.
27-åringen har i samband med en tidigare rättegång erkänt att han varit ansluten till gänget.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.