Nyhetsplock fredag 19 april 2024

Publicerad 2024-04-19

Elefant orsakade trafikkaos, fängelsevakt avlyssnade advokatsamtal - JO mycket kritisk, skådespelare anhållen för misshandel, knivskärning i Örkelljunga och förbud mot bensin- och dieselbilar i centrala Stockholm.

Bilisterna i amerikanska staden Butte, beläget i Montana, chockades när de såg en elefant lugnt gåendes runt i trafiken.
En elefanthona, som verkade helt oberörd av den täta trafiken, gick över vägen och in på en gräsmatta för att bajsa.
Det visade sig att Viola, som elefanten heter, hade rymt från en cirkus som besökte staden. Hon följde lugnt med när hennes skötare kom.

En fånge på anstalten Kumla hade rättegång via länk under februari 2022. Hans advokat befanns sig på plats i hovrätten. I samband med att rätten tog pauser så förde de två förtroliga samtal, problemet var att en vakt stod med och lyssnade.
Försvararen hade fått garantier från domstolen att han skulle kunna tala med sin klient ostört via länken, men detta var något som kriminalvårdaren inte tillät.
Justitieombudsmannen (JO) har nu utrett ärende och riktar allvarlig kritik mot anstalten för deras hantering av situationen.

Under torsdagen kallades polis till en adress i norr om Stockholm. På plats fann man en misshandlad kvinna, ett barn och en känd svensk skådespelare som greps på plats.
Mannen och kvinnan ska ha haft någon form av relation. Bakgrunden till misshandeln har inte offentliggjorts.
Skådespelaren anhölls efter ett inledande förhör och är misstänkt för misshandel och barnfridsbrott, det sistnämnda med anledning av att barnet bevittnat misshandeln.

En man i Örkelljunga attackerades under torsdagen av en person med ett vasst tillhygge. Brottsoffret som var i 20-årsåldern fördes till sjukhus för vård. Skadeläget är inte offentliggjort.
En person greps på plats som misstänkt för försök till grov misshandel och brott mot knivlagen. De två var bekanta med varandra.
– Den ena personen ska ha reparerat en bil hos den andra och när bilen skulle hämtas var personerna av någon anledning inte överens. Det uppstår bråk och en av männen har ett knivliknande föremål som används, säger polisens presstalesperson i region Syd till Aftonbladet.

Stockholm inför en ny miljözon, vilken innebär att alla fordon utom elbilar och vissa gasfordon förbjuds inom ett områden som omfattar 20 kvarter omkring Sveavägen, Hamngatan, Birger Jarlsgatan och Kungsgatan.
Inom området ligger även in- och utfarter till Klaratunneln på Mäster Samuelsgatan.
– Det här betyder att införandet av miljözonen fortsätter som planerat. Från och med den 31 december blir Stockholm först i världen med att porta bensin- och dieselbilar från en del av city, säger Lars Strömgren (MP), trafikborgarråd Stockholms stad, till tidningen Mitti.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.