Nyhetsplock lördag 20 april 2024

Publicerad 2024-04-20

Polisen använder app mot grova brott, två unga män död i bilkrasch, stöld av glas i Östersund, allvarlig knivattack i Västerås och två gripna efter skottlossning.

Polisen har nu försöksverksamhet med 112-appen, i syfte att informera om och stoppa grov våldsbrottslighet. Tanken är att användare av appen ska få information om händelser i sina närområden.
Därtill kan information om explosioner och annat komma ut snabbt till alla användare. Även efterlysning kan sändas allmänheten. Försökserksamheten ska vara i några veckor och sedan utvärderas.
– Det kan vara foton på gärningspersoner som vi efterlyser, eller brottsförebyggande information, eller trygghetsskapande information efter en explosion eller en skjutning, säger Peter Allheim vid polisens Nationella operativa avdelningen (Noa) till SVT.

Under fredagen dog två män, en 18-åring och en 20-åring, i en bilkrasch i Eskilstuna. Det var omkring midnatt som olyckan skedde.
Polisen har inlett en förundersökning med rubriceringen vårdslöshet i trafik och vållande till annans död.
– Enligt vittnen har bilen färdats med väldigt hög hastighet och av okänd anledning har föraren tappat kontrollen och kört in i ett träd, säger Lennart Ahlin, vakthavande befäl vid polisregion Öst, till TT.

Polis larmades till Östersunds centrum under fredagsförmiddagen efter ett särskilt iskallt brott. En man hade smugit sig fram till en glassbil och stulit ett paket glass medan föraren av glassbilen hade vänt ryggen till.
Gärningsmannen upptäcktes dock och efter en kort genomsökning av närområdet lokaliserade polisen den misstänkte. Anmälan upprättades och förhör hölls på plats, mannen är misstänkt för stöld.

En man gick till attack med kniv i Västerås. Minst tre personer har blivit skadade och förts till sjukhus. Anledningen till våldsdådet har inte framkommit.
Den misstänkta gärningsmannen var hotfull när han skulle gripas. En polis avfyrade verkanseld och träffade mannen i benet. Han fick vård för sin skada och har numera anhållits som misstänkt för försök till mord.

Två personer har avfyrat ett hagelgevär mot sin egen bostad. Polis kallades till platsen och tog vapnet i beslag och grep de två personerna som misstänkta för grovt vapenbrott och skadegörelse.
– Vi har ingen aning varför. Det här är en isolerad händelse utan koppling till den lokala konfliktmiljön, säger polisens ledningsbefäl Roger Söderlund till Aftonbladet.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.