En senil gubbe eller en galning?

Av Ricard A R Nilsson 2024-04-23

Valet i USA närmar sig. Hela den cirkus som är presidentkampanjen är i full gång. Den 5 november går amerikanarna till valurnorna för att bestämma vem som ska leda landet och vara överbefälhavare för världens största kärnvapenmakt. Problemet är att deras val står mellan en senil gammal gubbe och en misogyn galning som inte bryr sig om lagar och regler.

Även om det finns en och annan kandidat i periferin, så står det som alltid mellan två huvudkandidater, en från demokraterna och en från republikanerna.

Sittande president Joe Biden mot före detta president och miljardären Donald Trump. Dessa två herrar är 81 respektive 77 år gamla.

Om jag börjar med att se på respektive kandidats främsta negativa sidor, så ser det ut som följer. Vad gäller Joe Biden så är han senil och lider av någon typ av demens.

Förlåt, men det finns ingen anledning att linda in sanningen i bomull. Framträdande efter framträdande visar på en mycket förvirrad äldre man som enligt mitt tycke inte bör sitta med makten att avfyra kärnvapen.

Ser man sedan till Donald Trump, så är han förvisso inte senil och dement, men någon större respekt för lagar och regler har han knappast, därtill är han misogyn på en sällan skådad nivå och uttalar sig som en komplett galning.

Aldrig tidigare har en före detta president åtalats. Aldrig tidigare har en före detta president uttalat så misogynt, som t ex ”You have to treat ’em like shit”, gällande hur man ska behandla kvinnor.

Aldrig tidigare har en före detta president gjort så galna uttalanden, som t ex ”Why would Kim Jong-un insult me by calling me ‘old,’ when I would NEVER call him ‘short and fat?’ Oh well, I try so hard to be his friend – and maybe someday that will happen!”

Rätta mig om jag har fel, men för egen del anser jag att ledaren för världens enda stormakt bör följa lagen och stå för jämställdhet och dessutom inte uttala sig som en komplett galning.

Nu skulle man kunna tycka att jag även skulle ta fram kandidaternas bra sidor, men med hänsyn till deras främsta negativa attribut, så tycker jag att vad bra de än kan komma med, så bleknar det i jämförelse med senilitet och kriminalitet.

Av detta följer att världen inte kommer bli en tryggare eller bättre plats, oavsett vem som sitter i Vita huset efter höstens val.

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


  Ricard A R Nilsson dömdes till livstids fängelse för mord, men fick under 2017 sitt straff tidsbestämt till 30 år och är sedan september 2019 frigiven. Under åren i fängelse har han betat av nio olika universitetsexamina.
Ricard har släppt flera böcker, bland annat ”En livstidsdömds dagbok” och ”Under Kriminalvårdens grönrandiga påslakan”.
Han har medarbetat på Para§raf sedan vi startade magasinet. Ett av Para§rafs honnörsord är inifrån. Vi ska så långt det är möjligt rapportera inifrån. Komma in under ytan. Ricard har rapporterat inifrån fängelsevärlden. Nu fortsätter han att skriva utifrån sina insikter om fängelser och den undre världen.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.