Nyhetsplock fredag 26 april 2024

Publicerad 2024-04-26

Högsta domstolen ger klimataktivister prövningstillstånd, praktikant sågade av sig fingret – företaget får böta, regeringen skickar 500 soldater till Lettland, över hundra fångar flydde efter oväder, utredning om försvunna miljardärsfrun klar och mutskandal inom Academedia.

HD ger klimataktivister prövningstillstånd. Det så kallade Auroramålet, där en grupp unga har stämt svenska staten för bristande klimatpolitik, kan tas upp till prövning i domstol.
Högsta domstolen (HD) ger målet prövningstillstånd, skriver HD i ett pressmeddelande.
”Det innebär att Högsta domstolen ska ta ställning till om det går att föra en sådan talan i svensk domstol. En prövning av grupptalan i tingsrättens mål kan alltså bli aktuell först efter det att Högsta domstolen har besvarat frågan om talan kan prövas”, säger Anders Eka, ordförande i Högsta domstolen, i ett pressmeddelande.
Organisationen Aurora har stämt Sveriges regering och hävdar att dess klimatarbete är otillräckligt och strider mot Europakonventionen.
Justitiekanslern (JK), som företräder staten, har yrkat på att Auroramålet ska avvisas, och tingsrätten har hänskjutit frågan till HD. Dagens besked från HD innebär alltså att domstolen ska ta ställning till om målet kan tas upp till prövning.
Stämningen lämnades in i november 2022 av drygt 600 svenska barn och ungdomar. Bland dem som står bakom initiativet är klimataktivisten Greta Thunberg.

Praktikant sågade av sig fingret – företaget får böta. En praktikant på ett företag i Karlstad blev av med ett lillfinger och delar av ringfingret under arbete med en geringsmaskin. Detta rapporterar SVT Värmland.
Åklagarmyndigheten anser att ansvariga i företaget inte levt upp till sina skyldigheter enligt arbetsmiljölagen och att man genom oaktsamhet orsakat olyckan som skedde i slutet av februari.

Regeringen skickar 500 soldater till Lettland. På en presskonferens på torsdagen meddelade Ulf Kristersson att regeringen ska ge Försvarsmakten i uppdrag att inleda förberedelser för att skicka en bataljon om ungefär 500 man till Lettland.
Även stridsvagnar i modellerna Leopard och CV90 ska skickas.
Nyheten presenterades i samband med att statsministern och Lettlands premiärminister Evika Siliņa höll en gemensam pressträff i Rosenbad efter överläggningar om ländernas bilaterala samarbeten och aktuella säkerhetspolitiska frågor.

Över hundra fångar flydde – efter oväder. Minst 118 fångar har flytt från ett fängelse i Nigeria, enligt en talesperson för fängelset. Det rapporterar Reuters.
Detta efter att ett regnoväder skadat delar av fängelset under onsdagen.

Utredning om försvunna norska miljardärsfrun klar. Utredningen om norska Anne-Elisabeth Hagens försvinnande är nu klar, uppger norska TV2.
Den norske miljardären Tom Hagen har varit misstänkt för mord på sin fru som varit försvunnen sen oktober 2018.
Polisens teori har varit att den 68-åriga kvinnan dödades i parets gemensamma hem, utanför Lørenskogs kommun, öster om Oslo. Vad utredningen kommit fram till vill däremot inte den norska polisen kommentera i nuläget.
Nu ska polisens slutsatser övervägas av åklagarmyndigheten som beslutar om vidare åtgärder i ärendet.

Mutskandal inom Academedia. En tidigare fastighetsansvarig inom Academedia AB har dömts för grovt tagande av muta. Mannen har sett till att en viss entreprenör löpande fick uppdrag att måla och renovera skolor, från Academedia.
I utbyte fick han pengar och American Express-fakturor betalda, motsvarade 650 000 kronor.
Som bevisning fanns chattar där entreprenören och Academediachefen diskuterar hur de ska ”göra lite pengar”.
Båda döms till villkorlig dom och samhällstjänst, som skulle motsvara elva månaders fängelse om det valts som påföljd.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.