Debatt
Foto Håkon Mosvold Larsen /TT

Kommer våra barn och barnbarn att kunna andas frisk luft?

Publicerad 2024-04-28

Nyligen släppte EU:s klimattjänst ännu en ny larmrapport som sammanfattar 2023. Rekordstora skogsbränder. Massiva översvämningar. Ökning av antalet dödsoffer med en havstemperatur ”bortom extrem”.

På kort tid har regeringen fattat tre beslut som alla syftar till att underlätta för flyget. Man anser att luftfartens konkurrenskraft krymper. Eller på ren svenska: folk flyger för lite.

Miljardsatsning i vårbudgeten för att hålla nere biljettpriset, dessutom föreslår man halvering av flygskatten. Flyget drivs i princip bara på fossila bränslen. Med ovanstående förändringar innebär ökat flygande med ökade utsläpp, av koldioxid med 2,5%.

Samtidigt kommer siffror som visar att priset på kollektivtrafik ökar i de flesta av landets regioner. Man hade kunnat stötta kommunerna för att sänka priset på buss och tåg. Det finns inte i budgeten. Det lyser med sin frånvaro!

TIDÖ-regeringen visar med all önskvärd tydlighet att man struntar totalt i barn och ungdomar genom att sänka kvaliteten på omhändertagandet av dem och satsningen på friska vuxna i skolan. Och att man totalt struntar i deras framtida inandningsluft.

Det enda man prioriterar är att låsa in ungar, som lurats in i kriminalitet av alltmer manipulerande vuxna gangsters.

Hur tänker man att de skall tas om hand när de släpps ut? Vad kommer det att kosta att försöka rehabilitera in dem i  samhället?

Eller hoppas man att de skall slås ihjäl på kåken? Den risken är ju inte försumbar.

Av Gunilla Petersson Bergström

Detta är en debattartikel. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


   Gunilla Petersson Bergström är psykolog och psykoterapeut och har under lång tid arbetat med utsatta människor inom habilitering och rehabilitering, och vet vad oro och ångest kan göra med deras liv. Efter dessa erfarenheter har hon tagit på stort allvar hur klimatrapporter och politikers underlåtenhet ger unga människor oro eller ångest och de frågar sig ”har jag någon framtid?”
Hon engagerar mig mycket i klimatet med tanke på barn och barnbarn och står på torget varje fredag i ett gäng, som kallar sig Gretas gamlingar och försöker påverka människor som passerar med olika paroller, en av dem är ”Lyssna på barnen, du kan lära dig något”

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.