Nyhetsplock onsdag 1 maj 2024

Publicerad 2024-05-01

Poliser har länge larmat om läckor – inget görs, ”mix av hot” mot Eurovision, ingen ny prövning i ”Snippafallet” och amerikanskt universitet stänger av protesterande studenter.

Poliser har länge larmat om läckor – inget görs. Att anställda inom svensk polis läcker information till kriminella är inget nytt, säger flera poliser till Aftonbladet.
– Vi har till och med anställda som varit misstänkta för grov brottslighet, men där utredningarna läggs ner. Efter det får de komma tillbaka till jobbet, säger en av poliserna till tidningen.
Polismannen vittnar om att chefer inom myndigheten är väl medvetna om problemet med läckor, men att inget görs. Enligt honom beror det på att behovet av poliser är så ”extremt stort” att problemen bara viftas bort.
– Jag är så sjukt trött på att kriga mot min egen myndighet, säger en av poliserna.
Han har varit anställd i flera år och har god insyn i hur myndigheten fungerar internt.
– Men får inget gehör från varken högre chefer eller vår egen säkerhetsavdelning. De upplevs nästan som raljanta mot den information jag och andra kollegor lämnar, fortsätter han.
Rikspolischef Petra Lundh sa till DN i går att det funnits en ”farlig naivitet” inom rättsväsendet.

”Mix av hot” mot Eurovision. En rapport från Polisens nationella underrättelseenhet visar att hotbilden mot Eurovision är bred och innehåller en rad utmaningar, skriver SVT Nyheter.
– Det som blir svårast för myndigheterna är mixen av olika hot, säger terrorforskaren Hans Brun.
Polisen ser bland annat risk för cyberangrepp, civil olydnad och överbelastningsattacker. Det finns också ett generellt höjt terrorhot mot Sverige, sedan augusti i fjol.
Som besökare kan man dock vara lugn. Hans Brun säger att man ”absolut” kan känna sig trygg. Ser man något avvikande ska man kontakta myndigheter, menar han.

Ingen ny prövning i ”Snippafallet”. Högsta domstolen tar inte upp överklagan i det så kallade ”snippafallet”, rapporterar SVT Halland. Därmed står fängelsedomen mot en 53-årig man fast.
Fallet fick stor uppmärksamhet sedan hovrätten först friat mannen, på grund av att rätten tyckte att det var oklart vad brottsoffret, en då tioårig flicka, menat med ordet ”snippa”.
HD beordrade därefter hovrätten att ta om fallet. I den nya rättegången dömdes mannen till tre års fängelse för två fall av våldtäkt, en dom 53-åringen överklagade till HD.

Amerikanskt universitet stänger av protesterande studenter. Columbiauniversitetet i New York har börjat stänga av studenter som demonstrerar mot kriget i Gaza och som trotsat universitetets uppmaning om att flytta protesterna från campus, skriver NBC.
Universitetet hade sagt till studenterna att lämna universitetsområdet senast på måndagskvällen, svensk tid. De som inte hörsammar uppmaningen ”stängs av i väntan på ytterligare utredning” och stoppas från att fullfölja vårterminen.
”Denna motbjudande skrämseltaktik betyder ingenting i jämförelse med de över 34 000 palestinier som dött”, sa studenterna under en pressträff efter att deadline passerat.
Det framgår inte hur många elever som stängts av hittills.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.