Nyhetsplock fredag 3 maj 2024

Publicerad 2024-05-03

Ansvariga blundade när elever larmade om ”nakengympa”, fler kriminella utländska medborgare ska kunna utvisas, GW återförenas med Kvartoft i nytt SVT-program, Sis-hem sågas i granskning och oväntat fynd på cykelbana i Danmark.

Ansvariga blundade när elever larmade om ”nakengympa”. Idrottsläraren har jobbat på skolor i över 25 år. Flickor i årskurs efter årskurs har larmat om mannen – och hur skolornas ansvariga har blundat för en misstänkt serieförbrytare, rapporterar SVT.
Mannen i 50-årsåldern står åtalad för att ha smygfotograferat över 100 flickor på en prestigeskola i Mellansverige. Brotten ska ha pågått sedan 2019 – och det är också så långt tillbaka som polisens utredning går.
Men SVT har kunnat avslöja att mannen redan för tio år sedan omplacerades och senare köptes ut av Haninge kommun på grund av olämpligt beteende mot barnen. Ingen polisanmälan gjordes.
Trots det fick idrottsläraren jobb på prestigeskolan, där han bland annat fick i uppgift att vara duschvakt.
Nu växer härvan. SVT har talat med fler än 20 tidigare elever till mannen som vittnar om hur de förgäves försökte få ansvariga vuxna att ta deras larm på allvar.
– Till slut blev det som att det var fel på oss, att det var ett normalt beteende från hans sida, berättar Sara.
De första vittnesmålen är från början av 00-talet. SVT har tagit del av en tidigare hemlig utredning som bekräftar att larmen funnits länge – och att idrottsläraren redan 2005 förbjöds från att gå in i flickornas omklädningsrum.

Fler kriminella utländska medborgare ska kunna utvisas. Regeringen vill att fler utländska medborgare som begår brott utvisas. Därför tillsätter man nu en utredning för att skärpa reglerna, meddelar migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) på en pressträff.
Enligt Malmer Stenegård har ”anmärkningsvärt” få personer utvisats, sett till till hur många utlänningar som dömts för brott.
– Det kan inte fortsätta så, säger migrationsministern.
Utredaren ska föreslå skärpningar och titta på om fler brott kan vara skäl för utvisning än i dag.
Man vill även att det ska ta mindre hänsyn till eventuell anknytning till Sverige. Dessutom ska genomslaget av de skärpningar som infördes 2022 kartläggas.
Utredare blir chefsåklagare Ola Sjöstrand och slutsatserna ska redovisas den 15 maj 2025.

GW återförenas med Kvartoft i nytt SVT-program. Leif GW Persson lämnade TV4 för att få tid att skriva klart en bok, men återförenas till hösten med Camilla Kvartoft i SVT:s nya satsning ”Veckan”.
Programledarduon sågs senast i ”Veckans brott” mellan 2010 och 2018. Programmet blev en tittarsuccé med miljonpublik varje vecka och fick tv-priset Kristallen.
– Jag förstår att det kan finnas stora förväntningar och jag hoppas att vi ska kunna göra tittarna glada och nöjda, säger Kvartoft.
”Veckan” beskrivs som ett samhällsprogram med fokus på brott och kriminalpolitik.

Sis-hem sågas i granskning. Sis särskilda ungdomshem får hård kritik i Riksrevisionens granskning av verksamheten, rapporterar TV4 Nyheterna.
Den nya rapporten pekar ut flera brister, bland annat inkompetent och olämplig personal, samt att behandlingen till de unga varken är tillräcklig eller tillräckligt bra.
Granskningen lyfter särskilt den skillnad som finns på olika hems personalgrupper och deras kompetens. Många i behandlingspersonalen är inte tillräckligt kompetenta för att få jobba med barn och unga, och vissa direkt olämpliga vad gäller exempelvis personlighet.
Nästan hälften av personalen (43 procent) i landet har inte genomgått en av de obligatoriska utbildningarna i hur man hanterar traumatiserade barn och unga.
Enligt Riksrevisionen anpassas inte behandlingen efter individuella behov så som självskadebeteende och ätstörningar.
– Ett stort problem är att Sis ledning inte följer upp de riktlinjer man har fattat beslut om ska gälla i verksamheten, säger Maria-Medée Almroth, projektledare på Riksrevisionen.

 Oväntat fynd på cykelbana i Danmark. Cyklister i Rindum nära Ringkøbing gjorde ett oväntat fynd på cykelbanan: En 1,5 meter lång död haj, rapporterar TV Midvest vars reporter på platsen har tagit bilder på hajen.
Polisen säger till nyhetsbyrån Ritzau att det än så länge inte finns så mycket information om hajen, mer än att den hittats på cykelbanan. Det har inte gjorts några anmälningar om att en haj stulits eller har försvunnit.
Strax före klockan åtta igår blev den bortfraktad på uppdrag av kommunen.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.