Är tveksam till vad EU håller på med

Av Börje R P Carlsson 2024-05-07

Jag vill först som sist säga att jag är en varm EU-anhängare. Så länge EU existerar är det en garant för fred och frihet. Så länge medborgarna kan röra sig fritt och kommunicera, byta åsikter och hjälpa varandra så kommer fred att råda. Jag börjar dock bli lite betänksam eftersom EU nu börjar detaljstyra medborgarnas liv och med detta ökar risken för konfrontationer.

EU ska visa de stora penseldragen för EUs existens. Fred och frihet tillhör de stora dragen men nu börjar EU i allt större utsträckning gå in på detaljer som gott kan överlåtas till de enskilda medborgarna och de enskilda medlemsländerna.

EU vill nu bestämma hur brevbärarna ska vara klädda, de vill bestämma om medborgarnas trädgårdsskötsel och hur risbränning ska få ske. De vill bestämma hur gamla bilar medborgarna ska få färdas i. Vilka länder medborgarna ska få handla ifrån.

De vill bestämma hur skogar ska skötas och hur mycket strömming som ska få fångas trots de olikheter och grundförutsättningar som föreligger.

EU vill nu också försämra den svenska djurhållningen när de egentligen borde försöka förbättra djurhållningen i övriga EU.

Ska medborgarna få äta kebab med vitlöksspetsad vitsås? Ja, ingen fråga tycks vara för liten för EU och med alla dessa detaljstyrningar kommer ofreden att öka eftersom förutsättningarna mellan länderna är så olika. Det är lätt att skapa något som passar Luxemburg men det är inte alldeles säkert att samma beslut passar i Sverige eller Finland.

Att elda trädgårdsavfall i Luxemburg kanske inte är lämpligt medan samma brasa i Sverige rent av är lämpligt i stället för långa transporter till en avfallsstation.

EU ska inte lägga sig i vilka farter en EPA-traktor ska vara konstruerad för. Är avstånden små kan farten minimeras medan längre avstånd ska medge en något högre fart.

Eftersom den sociala välfärden är olika länder emellan ska EU inte heller lägga sig i vilka skatter som drabbar medborgarna.

Här sitter således ett antal EU-delegater med en månadslön som motsvarar drygt 400 tusen kronor brutto och känner prestationsångest för att de inte avsätter tillräckligt stora avtryck i historien. Härav följer att inga detaljer är för små för att lanseras som förslag för hela EU.

EUs framtid beror på medborgarnas vilja att låta sig detaljstyras av ångestfyllda politiker som vill sätta avtryck. Om dessa får hålla på så riskerar EU att elimineras till en mindre herrklubb för inbördes beundran.

För övrigt undrar jag vad våra politiker har för verklighetsuppfattning när de beslutar att de medborgare som har en bil som är femton år eller äldre ska få en skrotningspremie på tio tusen kronor om de skrotar den gamla bilen och köper en ny el-bil.

För de som idag färdas i bilar som är femton år (en femton år gammal bil kan vara både miljövänlig och prisvärd) är nog en elbil för en halv miljon kronor inget alternativ. Om staten betalar en ny elbil åt mig skulle jag nog (men inte alldeles säkert) skrota min gamla bil.

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


   Börje R P Carlsson har under nästan hela sin tid inom kriminalpolisen arbetat med företrädesvis de grövsta brotten. Under ett par år var han rotelchef för en rotel med ett 40-tal medarbetare. Från 1993-1997 rotelchef på spaningsroteln.
Vid omorganisationen 1997, till länsmyndighet, bad han att få återgå som utredare på länskriminalen. Under kriminalpolistiden har han varit handläggare och spaningschef för flera mord, grova våldtäkter och grova rån.
Börje har skrivit en mängd böcker om brott. Senast En gång snut – alltid snut. Hans böcker finns bland annat att ta del av här.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.