Foto Claudio Bresciani /TT

Ska poliser få provocera fram brott?

Av Dick Sundevall 2024-05-10

Fick idag ett pressmeddelande från Justitiedepartementet med rubriken, ”Bättre möjligheter för brottsbekämpningen att använda sig av provokation”. Det som sedan beskrevs var luddigt och oklart. Jag misstänker att det var medvetet luddigt.

Så här ser det ut idag enligt svensk lag och Europakonventionen, bevisprovokation är tillåtet medan brottsprovokation är förbjudet.

Låt mig förklara med ett tänkt exempel – men där det finns liknande fall som klargjort gränserna för vad som är tillåtet och inte tillåtet för svensk polis vad gäller provokationer:

Polisen misstänker Lasse för att sitta högst upp i pyramiden vad gäller försäljning av cannabis och kokain i en medelstor stad i Sverige. Man har gjort husrannsakan hos honom och beslagtagit såväl dator som mobil men det gav nada – ingenting alls.

Men likafullt är polisen övertygad om att han är den lokala ledaren för den här försäljningen. Men att han är för smart och försiktig för att ha något hemma som kan avslöja hans verksamhet.

Det är personer i leden under honom som får ta smällarna om polisens knarkspan griper någon.

Därtill har man inte hittat hans lager, trots att man har följt honom på avstånd i flera månader. Så vad att göra?

Polisen övertygar då en av polisens infiltratörer, alltså en privatperson, att ta kontakt med Lasse och påstå att han och de som finns bakom infiltratören vill köpa en större mängd kokain. Om möjligt fem kilo men minst tre kilo.

Polisen räknar med att det är en så stor affär att Lasse som ledare rimligen måste ha detaljkoll på det hela. Och man hoppas att därmed kunna gripa honom och hans närmaste där de har sitt lager.

Kanske lyckas det. Lasse och hans närmaste medarbetare grips när de ska hämta ut minst tre kilo från lagret. Och i så fall blir Lasse och hans närmaste dömda och inlåsta på 10-12 år eller mer.

Det man då genomfört är en bevisprovokation. Man har alltså fått fram de bevis man behövda för att åtala Lasse. Vilket alltså redan idag är helt lagligt.

Dock med en reservation för hur man får använda privatpersoner i polisiärt arbete. Men det mörkar man genom att den personen över huvud taget inte nämns i några polisrapporter eller i förundersökningen. I domskrivningarna brukar liknande lyckade tillslag där infiltratörer har använts förklaras med orden, ”genom inre spaning kunde polisen gripa de tilltalade”.

Men om polisen varit fel ute från början och Lasse inte alls håller på med narkotikalangning och kanske bara hänger lite med folk som gör det. Då blir det i så fall inte första gången polisen är helt fel ute.

Lasse som med undantag för någon fortkörning inte har kunnat dömas för någonting av den enkla anledningen att han inte varit kriminell, kanske ändå nappar på det här. Inser att han genom att vara mellanhand i en sån här stor affär kan tjäna en ordentlig hacka.

Han lyckas få fram vem som kan se till att kokainet kommer till Sverige och till det lager han förberett för det hela. Och där grips han tillsammans med några kompisar som han tagit in i det hela. Men då blir det en brottsprovokation.

Sannolikt blir det ändå en fällande dom för Lasse, som Högsta domstolen eller Europadomstolen tids nog får riva upp om alla omständigheter kommit fram.

Varför är det då så här? Kan kanske tyckas vara byråkratiskt tjafs om petimeterfrågor. Men det är det inte. Vad som har hänt med Lasse är att polisens brottsprovokation har resulterat i att det tagits in ett antal kilo kokain till Sverige, som annars inte hade tagits in. Och vad polisens uppgift än är så är det definitivt inte att agera så att det tas in ännu mer narkotika till vårt land.

Men nu tog ju polisen både Lasse och knarket, kanske någon tänker. Ja – men likafullt var det en brottsprovokation eftersom man såg till att Lasse begick ett grovt brott, som han sannolikt inte hade begått om inte polisen hade provocerat fram det.

Så vad är det då som regeringen har på gång? Det enda rimliga jag kan tänka mig är att man vill luckra upp lagen vad gäller brottsprovokationer, så att polisen som det alltid benämns, ”får fler verktyg i sin verktygslåda”.

Frågan är dock om det hela kommer så långt som till en lagändring? Om inte annat kommer sannolikt Lagrådet att klargöra att det hela går emot Europakonventionen och därmed blir helt fel.

Nu har ju både den här och tidigare regeringar till och från kört över Lagrådet och det kan de naturligtvis göra även den här gången – men i så fall blir det sannolikt bara en tidsfråga innan Europadomstolen river upp en del domar och återigen prickar Sverige.

Under tiden fortsätter knarklagningen som vanligt i den där stan. För Lasse hade ju inget med det att göra. Vem vet, polisledningen där är kanske så nöjda med att ha fått Lasse dömd så de flyttar över några kriminalare från knarkspan till andra verksamheter?

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


    Dick Sundevall är Para§rafs chefredaktör och ansvariga utgivare men hans krönikor och debattartiklar är inga ledare, utan högst personliga tankar och funderingar.
I närmare 40 år har han arbetat med rätts- och kriminalfrågor. Det har blivit många tv-program och dokumentärfilmer. Åtta böcker och många tusen artiklar genom åren.
Dick är mångfalt prisbelönt som journalist och författare med utmärkelsen Guldspaden och annat. Mest stolt är han över Ordfronts Demokratipris, ”för då väljs man ut bland hela befolkningen”.
På frågan om vad han tycker är det bästa han har gjort, svarar han:
– Mina tre barn.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.