Nyhetsplock onsdag 22 maj 2024

Publicerad 2024-05-22

Södertälje-pappan erkänner att ha dödat sina barn, 16-åring lejde 15-åring till mord, tillsynen av penningtvätt brister, Trump hotar stämma svensk regissör och örnar tar omvägar runt kriget i Ukraina.

Södertälje-pappan erkänner att han dödat sina barn. Den 37-åriga pappa som misstänks för dubbelmordet på sina barn har erkänt, rapporterar Dagens Juridik.
I april larmades polisen till ett radhus i Södertälje där de hittade två barn, sju och åtta år gamla, mördade i en säng.
Pappan, är sedan tidigare häktad på sannolika skäl misstänkt för mord. Nu har en så kallad §7-utredning genomförts och en enligt den kan en allvarlig psykisk störning misstänkas, därför ska han nu genomgå en rättspsykiatrisk utredning.
Den beräknas vara klar inom fyra veckor. Mannen är sedan tidigare ostraffad.

16-åring lejde 15-åring till mord. En 15-åring från Kalmar fick i uppdrag att mörda två personer – en 25-åring bosatt på Öland och en 26-årig Norrköpingsbo, rapporterar SVT.
Nu åtalas 15-åringen och den 16-årige uppdragsgivaren och tre andra vid Norrköpings tingsrätt för mordplanerna.
15-åringen åtalas tillsammans med en 25-årig kvinna från Norrköping för förberedelse till mord och grovt vapenbrott. Kvinnan står också åtalad för involverande av underårig i brottslighet och ringa narkotikabrott.
Den 26-årige man som var måltavlan skulle enligt åtalet skjutas ihjäl av 15-åringen med ett automatvapen inne på Mirum Galleria i stadsdelen Hageby den 6 januari.

Tillsynen av penningtvätt brister. Statens förebyggande arbete mot penningtvätt är inte tillräckligt effektiv och tillsynen är för svag. Det anser Riksrevisionen som vill se mer samordning mellan myndigheterna som övervakar penningtvätt.
”Penningtvätt är systemhotande. Det är viktigt att systemet för penningtvättstillsyn samordnas och utvecklas så att det blir mer effektivt”, säger riksrevisionsdirektör Claudia Gardberg Morner enligt ett pressmeddelande.
Bland annat konstaterar Riksrevisionen att granskning av branscher görs alldeles för sällan.
Regeringen bör därför skapa ett mer sammanhållet system för penningtvättstillsynen, enligt Riksrevisionen.

Trump hotar stämma svensk regissör. Filmen ”The Apprentice” har gjort Donald Trump ursinnig, rapporterar AFP. Nu hotar presidentkandidaten att stämma den svenskiranske regissören Ali Abbasi.
– Det här skräpet är rena påhittet och underblåser lögner som för länge sedan har blivit avfärdat, säger hans kampanjansvarige Steven Cheung i ett uttalande till AFP.
Filmen tävlar just nu i Cannes och fick en nästan tio minuter lång stående ovation vid premiären. Den handlar om Donald Trumps väg mot toppen i fastighetsbranschen i New York på 70- och 80-talen.
Här finns ingredienser som våldtäkt, impotens, flintskallighet och svek, skriver AFP.
I huvudrollen som en ung Donald Trump syns Marvelstjärnan Sebastian Stan. Succession-stjärnan Jeremy Strong spelar Trumps mentor Roy Cohn. Båda har fått mycket positiva recensioner för sina insatser.

Örnar tar omvägar runt kriget i Ukraina. Örnar som brukar migrera genom Ukraina tycks ha förändrat sina flyttvägar för att undvika områden som påverkats av kriget.
Det framgår av en ny studie som har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Current Biology.
Gps-data avslöjar att den större skrikörnen inte bara tagit stora omvägar efter det att Rysslands fullskaliga invasion inleddes 2022 – den har också kortat ner eller helt slutat att göra stopp för att vila. Det innebär att det tog längre tid för rovfåglarna att nå sina häckningsplatser och att de sannolikt också använde mer energi för att komma fram.
– Det är ungefär som om du skulle springa ett maraton utan att ta vattenpaus. Och i slutet så ber någon dig att springa 11-12 kilometer till, säger en av författarna bakom studien, Charlie Russell från University of East Anglia i Storbritannien, till The Guardian.
Forskarna har analyserat vägarna som 19 gps-märkta örnar tog genom Ukraina på väg mot häckningsplatser i Belarus i mars och april 2022 – bara veckor efter det att den fullskaliga invasionen inleddes. Flyttvägarna jämfördes sedan med 65 olika rutter som 20 fåglar tagit under åren 2018-2021.
Större skrikörn är klassad som sårbar av Internationella naturvårdsunionen IUCN.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.