Nyhetsplock söndag 26 maj 2024

Publicerad 2024-05-26

Lagrådet säger nej till anonyma vittnen, drunkningslarm visade sig vara gräsmatterulle, dansk polis fann 88 kungspyton i lägenhet och unga ukrainska gamers bidrar i drönarkriget.

Lagrådet säger nej till anonyma vittnen. Tidöpartiernas förslag om att tillåta anonyma vittnen i förundersökning och rättegång underkänns av Lagrådet, rapporterar Ekot.
Mervärdet i att införa anonyma vittnen ”framstår som mycket begränsat” och ”förslaget kan leda till att domstolarna får sämre underlag för att döma i målet”, skriver Lagrådet i sitt utlåtande.
”Den begränsade nyttan av förslaget, sedd i ljuset av de starka principiella betänkligheter som det ger upphov till, leder Lagrådet till slutsatsen att förslaget inte bör genomföras”, skriver rådet vidare.
Om regeringen – som gick fram med sin lagrådsremiss trots kraftig kritik från bland annat Justitieombudsmannen och Domstolsverket – väljer att gå vidare med lagförslaget föreslår Lagrådet flera ändringar i formuleringarna.
Att införa anonyma vittnen var ett av löftena i Tidöavtalet mellan regeringspartierna (Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna) och Sverigedemokraterna.

Drunkningslarm visade sig vara gräsmatterulle. Under lördagsförmiddagen pågick ett stort räddningsuppdrag runt Nötesundsbron väster om Uddevalla, rapporterar P4 Väst.
Räddningstjänst, sjöräddning och dykare sökte i området efter att inringare larmat om att man sett hur något fallit från bron följt av ett kraftigt plask.
Men det dykarna hittade i vattnet var en större bit ihoprullad gräsmatta. Rullen hade troligtvis fallit av en transport och ner från bron, enligt radiokanalen.

Dansk polis fann 88 kungspyton i lägenhet. Polisen på Nordjylland i Danmark kallades till en bostad i Vester Hassing efter larm om djurmisskötsel. Vad de inte hade räknat med var att inne i huset hitta 88 kungspytonormar.
Tio av ormarna var döda och en av dem tvingades polisen avliva. Övriga 77 fick en ormexpert ta hand om efter att en veterinär undersökt dem.
Det är oklart hur ormarna dog, men enligt polisen var de undernärda och uttorkade.
Enligt polischefen Henrik Jensen hade ägaren som hobby att äga ormar, denne har nu anmälts för brott mot djurlagen.
Kungspyton är den minsta av arten pytonormar, och blir en dryg meter lång.

Unga ukrainska gamers bidrar i drönarkriget. Nödlösningen när ukrainska soldater klagar på bristen på vapen och ammunition är drönare. Och i drönarkriget bidrar en yngre generation – som växt upp med tv-spel, rapporterar SVT.
Vid ett av frontavsnitten i Ukraina kamperar unga män, inte äldre än 25 år, från gaming-generationen.
De slåss för sitt land i ett slags tv-spels-krig, men på riktigt.  Med hjälp av ett antal kamikazedrönare jagar de sina mål dygnet runt.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.