Foto Jonas Ekströmer/ TT

Ryggradslöshetens och maktfullkomlighetens tidevarv

Av Michael Pålsson 2024-05-27

Olika händelser i historien har varit definierande för enskilda människor, för politiska partier och till och med för hela länder. Risken är stor att vår nutid kommer att definieras som de maktfullkomligas och ryggradslösas tidevarv.

Kalla faktas avslöjanden om Sverigedemokraternas trollfabriker har på många sätt varit klargörande. Inte avseende att Sverigedemokraterna använder sig av anonyma konton och har personer indirekt anställda för att försöka piska upp polariseringen i samhället. Öka splittringen likt en svensk version av Rysslands ökända trollfabriker.

Det var knappast ens en nyhet. Inte heller var det en nyhet att regeringen, om den vill sitta kvar, är helt beroende av Sverigedemokraternas stöd.

Däremot var det för mig som borgerlig väljare en nyhet att tidigare mer eller mindre liberala partier som Liberalerna och Moderaterna, är beredda att låna sig till precis vad som helst så länge de får sitta kvar vid maktens grytor.

Särskilt moderater brukar ju påstå att Socialdemokraterna är maktfullkomliga och beredda att kompromissa med allt så länge de får sitta i regeringsställning. Men vad ska vi då kalla detta?

Sverigedemokraterna har drivit regeringen framför sig i fråga efter fråga på kriminalpolitikens, migrationspolitikens  och klimatpolitikens områden.

Mot bättre vetande har den tidigare kloke justitieministern tvingats böja rygg för SD:s mer eller mindre världsfrånvända förslag om anonyma vittnen, visitationszoner m.m. Lika illa är det för Romina Pourmokhtari, vår så kallade klimat- och miljöminister, som helt tvingats demontera svensk klimatpolitik.

Och nu den totala kapitulationen inför Åkessons aggressiva försvar i sitt så kallade tal till nationen där han helt utan bevis mer eller mindre anklagar alla meningsmotståndare för att ha iscensatt en gigantisk konspiration mot Sverigedemokraterna.

Och likt tre dårar viker regeringspartierna ner sig och låter Sverigedemokraterna styra sin odemokratiska agenda. Det är tveksamt om bygghandeln har tillräckligt med gångjärn i lager för att täcka behoven till regeringspartiernas obefintliga ryggrad.

Sverige tycks befinna sig i kraftig nerförsbacke mot en polisstat och bort från den fria, liberala demokratin. Regeringspartierna låter detta hända.

När demokratin har nedmonterats finns bara skammen kvar hos dem som nu låter det hända.

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


   Michael Pålsson är advokat på Juhlin & Partners, med expertis inom avtalsrätt och arbetsrätt. Han har ett stort intresse för rättsfilosofi och är bland annat författare till böckerna ”Om frihet i vår tid” och ”Verklig rättvisa”.
Läs mer på www.michaelpalsson.se
Michael är en av Para§rafs fasta krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.