Nyhetsplock onsdag 29 maj 2024

Publicerad 2024-05-29

Regeringen vill utvisa personer som inte dömts för brott, barn påkörda av bil, misstänkt man med vapen i Hudiksvall, stal löparskor - sprang från brottsplatsen och dödsfall efter olycka med fyrhjuling.

Tidöpartierna vill få möjlighet att utvisa personer som saknar svenskt medborgarskap, utan att de dömts för brott. Dagens lagstiftning tillåter utvisning av personer som utgör ett allvarligt hot mot rikets säkerhet. Detta vill nu regeringen ska inkludera de som tillhör den grovt organiserade brottsligheten.
Man har därför tillsatt en utredning för att se över lagen om särskild kontroll av vissa utlänningar och se om den kan utvidgas.
– Det går inte att bortse från det faktum att det finns vissa likheter mellan terrorism och den grova organiserade brottsligheten. Även de kriminella nätverken är systemhotande.
De har ett stort våldskapital som de använder med likgiltighet inför konsekvenserna för allmänheten, och de ägnar sig åt infiltration och annan otillbörlig påverkan för att främja sina intressen. Beslutet att tillsätta denna utredning är ett viktigt steg för att säkerställa att vi på ett ändamålsenligt och effektivt sätt kan skydda oss mot personer som utgör allvarliga hot mot vårt fria och öppna samhälle, säger justitieminister Gunnar Strömmer i ett pressmeddelande.

 Två barn i 12-årsåldern åkte på en elsparkcykel när de blev påkörda av en personbil. Föraren av fordonet stannade och var enligt polis i ett nyktert tillstånd.
En av pojkarna har tagits till sjukhus för vård, om den andra pojken också skadades är polisen osäker på. Det verkar ha varit en olycka.

Ett flertal personer larmade under tisdagsmorgonen om att de sett en man i Hudiksvall med något som såg ut som ett skjutvapen. Flera patrullbilar sändes till platsen och sökte efter mannen, ett antal personer kontrollerades, men ingen misstänkt kunde lokaliseras.
En förundersökning gällande grovt vapenbrott har inletts med anledning av händelsen.

Polis larmades till en adress i Riksby, beläget i västra Stockholm, efter rapporter om ett inbrott. Det ska ha varit en boende i bostadsområdet som vaknade av att en gärningsman krossade ett fönster till uterummet.
Inbrottstjuven ska sedan ha stulit ett par löparskor och sedan springande begett sig från platsen. En polisanmälan om stöld genom inbrott har upprättats. Trots sökning med hund kunde ingen misstänkt hittas.

Under måndagskvällen försvann en man i Ljungby kommun efter att ha varit ute och kört med en fyrhjuling. Helikopter och poliser deltog i en stor sökinsats.
Mannen hittades senare avliden. Det var enligt polisen en olycka, hur den mer specifikt gick till är dock ännu inte fastställt. Ingen misstanke om brott finns.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.