Nyhetsplock måndag 3 juni 2024

Publicerad 2024-06-03

Efterlyst svensk man gripen i Grekland, enorm protest i Tel Aviv med 120 000 personer, Kina satte rymdfarkost på månen, Australien vill göra ”deepfake”-porr olagligt, och Nordkorea har skickat 850 ballonger med sopor och bajs mot grannlandet Sydkorea.

Efterlyst svensk man gripen i Grekland. En 61-årig svensk man som varit internationellt efterlyst har gripits i Grekland, enligt ett pressmeddelande från grekisk polis.
Mannen är misstänkt för att ha hotat svenska politiker på sociala medier. När polisen grep 61-åringen hittades flera skjutvapen.
Han greps på fredagen. Enligt grekisk polis har svenska myndigheter återkallat mannens vapenlicenser eftersom han misstänktes för inblandning i brottslig verksamhet.

Under lördagen demonstrerade 120 000 personer i Tel Aviv, rapporterar Times of Israel.
Demonstranterna krävde att Israels regering ska förhandla fram ett avtal så att de gisslan som togs av Hamas den sjunde oktober förra året ska släppas fria.
Demonstranterna krävde även nyval och premiärminister Benjamin Netanyahus avgång.
Enligt deltagare på plats ska detta ha varit den största demonstrationen sedan Hamas terrorattack förra året.

Kina satte rymdfarkost på månen. En kinesisk rymdfarkost landade på månens baksida under söndagsmorgonen, rapporterar AP.
Farkostens uppdrag är att samla stenar och prover från ytan på den mindre utforskade sidan av månen.
Det kinesiska månprogrammet, ”Chang”, är del i en ny rymdrivalitet mot USA, Japan och Indien. Kina planerar att kunna sätta en person på månen innan 2030.

Australien vill göra ”deepfake”-porr olagligt. Australiens regering vill göra det straffbart att dela ”deepfake”-porr, realistiska manipulerade bilder eller videoklipp skapade med AI.
– Digitalt skapat och manipulerat sexuellt explicit material som delas utan samtycke är en skadlig och djupt plågsam form av övergrepp, sade landets justitieminister Mark Dreyfus i ett uttalande på lördagen.
– Vi vet att det framförallt påverkar kvinnor och flickor, som är måltavlor för den här typen av kränkande och skadliga beteende.
Lagen, som ska läggas fram för parlamentet under den kommande veckan, skulle innebära fängelsestraff på upp till sex år för att ha delat ”deepfake”-porr utan samtycke.

Nordkorea har skickat 850 ballonger med sopor mot grannlandet Sydkorea den senaste veckan. De första 250 innehöll också bajs och toalettpapper.
– Det är ju ett hot, säger Nordkoreakännaren Niklas Swanström.
Natten mot söndag hittades runt 600 ballonger med skräp och fimpar i de sydkoreanska städerna Seoul och Incheon. Det var andra gången på mindre än vecka som sådana seglade in över gränsen.
I tisdags skickade Nordkorea omkring 250 ballonger med sopor, blöjor och avföring.
– När de här ballongerna kommer skapas utan tvekan en oro. Du vet ju inte vad som finns i dem. Är det explosiva ämnen? Är det avföring? säger Niklas Swanström, analytiker och chef för Institutet för säkerhets- och utvecklingspolitik.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.