Nio av tio från Iran är kristna eller icke-religiösa

Publicerad 2024-06-06

Majoriteten av svenskar med muslimsk familjebakgrund är kristna eller icke-religiösa. Det är vetenskapligt belagt i en rapport från år 2023. Den anger att nästan alla från Iran är kristna eller icke-religiösa (nio av tio). Från Bosnien (före detta Jugoslavien) är sju av tio kristna/icke-religiösa. Turkiet och Irak har liknande siffror.

Den största invandringen från muslimska länder kommer från dessa fyra länder. I Sverige är alltså majoriteten från muslimska länder kristna eller icke-religiösa. Det medför att Sveriges sekulära och kristna identitet snarare förstärks än tvärtom.

Den viktigaste faktorn till att någon blir icke-religiös är en nära anhörig – en mor/far eller partner. Av stor vikt är också det land som personen kommer ifrån. Först därefter kommer påverkan av att leva i Sverige.

Det betyder att svenskar med en bakgrund i muslimska länder har med sig sin icke-religiösa eller kristna tro när de kommer hit. Det är inte svårt att förstå att en regim som Iran med en hårdför auktoritär islamism får befolkningen att vända ryggen till religionen.

Sedan många år tillbaka driver SD desinformation om att det förekommer en massinvandring av muslimer. Inget kunde vara mer fel. I Sverige har 8 % av befolkningen en muslimsk bakgrund. Men siffran säger inget om de enskilda personernas religiösa tro.

Den anger enbart att personer har en bakgrund i ett muslimskt land. Det är nämligen inte tillåtet i Sverige att registrera invånarnas religiösa tro. Frågan om religiös tro kan däremot ställas i en undersökning.

Rapporten ”Postmuslimer: om sekularitet i ett mångreligiöst Sverige”, från år 2023, anger att av Sveriges befolkning är endast 3% muslimer, 36 % är kristna och 61% är icke-religiösa.

SD lanserar också den högerextrema konspirationsteorin om folkutbytet. Den går i korthet ut på att en elit vill byta ut befolkningen till en muslimsk befolkning. De använder konspirationsteorin för att framställa muslimerna som ett stort hot.

Ursprungligen var konspirationsteorin konstruerad för att utmåla judarna som ett hot. Nu används den om muslimer. Mer om det här.

Att 3% av svenskarna är muslimer utgör inget hot. Särskilt inte som muslimernas tro ligger mycket nära den kristna och judiska tron. De tre religionerna räknas som syskon. Rapporten visar att muslimerna ser positivt på kristna.

Konkret visar det sig i att svenskar med muslimsk bakgrund firar både jul och påsk i hög utsträckning. Av de icke-religiösa är det sju av tio som firar jul och av muslimerna firar hälften jul. De höga siffrorna visar att svenskar med muslimsk familjebakgrund anser det viktigt att vara en del av svensk kultur.

Både Jimmie Åkesson och Ebba Busch målar upp en nidbild av svenskar med muslimsk bakgrund. De kallar dem för islamister för att de ska framstå som farliga. Men det är en stor skillnad på islamism och islam. Mer om det här.

Till sist några väl valda ord av Magda Gad utrikesreporter, från Twitter, (numera X):

”Varför refererar Ebba Busch hela tiden till Iran när hon talar illa om muslimer? Tror Busch att iranierna lever och tycker som mullor? Har Busch aldrig varit i Iran? I så fall bör Busch inte alls uttala sig om Iran. Väldigt många iranier är inte religiösa överhuvudtaget. De går inte till moskén. De ber inte.

De klär sig som hippa människor gör i Berlin. Många fastar inte under Ramadan. Eid är inte en stor grej. Iranier har pojkvänner och flickvänner. Iranska kvinnor är högt utbildade, de är professorer och läkare och kan bli ministrar. De springer, forspaddlar, sitter i parker med män, röker cigaretter och vattenpipa. Har opererade näsor, långa målade konstnaglar, botox, fillers. De dansar, sjunger, älskar. Iranier är fantastiska.

Iran är en av den äldsta civilisationen i hela världen med otroligt rik historia, kultur, arkitektur, konst, poesi. Sluta svartmåla ett helt folk som extremistiska, kriminella halshuggare och stenkastande, barbariska mördare, det är helt bisarrt av dig, Ebba Busch. Totala motsatsen till tolerans, frihet och fred.”

Av Margaret Bergkvist

Detta är en debattartikel. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


   Margareta Bergkvist har arbetat som SFI-lärare. Hon har drivit ett utbildningsföretag med inriktning på specialpedagogiska frågor, allt från fortbildning av IT-baserade medier till redaktionellt arbete med läromedel för särskolan.
Under många år arbetade hon på myndigheten Talboks- och punktskriftsbiblioteket, TPB (idag: Myndigheten för Tillgängliga Medier, MTM). Hon arbetade med specialpedagogisk anpassning av litteratur för personer med läsnedsättning och utveckling av digitala medier.
Margareta har en Teol.kand. examen, har läst data- och systemvetenskap, samt filosofi.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.