EU-valvakan hos SD. Foto Pontus Lundahl /TT

Det finns tydligen en gräns även för SD-anhängare

Av Dick Sundevall 2024-06-11

Efter att Sverigedemokraterna i såväl EU-val som i riksdagsval gått stadigt framåt gick man på en första käftsmäll i det här EU-valet. Nu spekuleras det om att Jimmie Åkesson får avgå, alternativt väljer själv att avgå. Men vad var det då som fick så många tidigare anhängare att inte rösta på SD i det här valet?

Var det TV4:s avslöjande om att SD hade nättroll anställda som anonymt bombade sociala medier i andra namn än sina egna?

Nja, sånt där som etik och att stå med sitt namn för sina åsikter, brukar inte påverka SD-anhängare. Det brukar de beteckna som vänsterliberalt tjafs.

Var det kanske att Expressen vid ett tillfälle hade spelat in och avslöjat att man inom SD gillade gamla nazistiska slagdängor och att framträdande Sverigedemokrater glatt sjöng med i sådana?

Nja, lite påverkades kanske någon enstaka SD-anhängare men inte så många att det skulle märkas så här mycket som det gjorde i EU-valet.

Var det att den där fåntratten Dick Erixon var någon form av EU-valets SD-general? Ja, det påverkade nog en och annan. Ledargestalter är oerhört viktiga där ute på den yttre högerkanten och när det gäller Dick Erixon så kan man tvista om vad som är det mest fåniga och löjeväckande, hans framtoning som person, hans klädsel, hans röst, hans beskäftighet, eller innehållet i vad han säger.

Eller var det möjligen fallet med den här förtroendevalde SD-mannen som trodde sig sexchatta med en 14-årig pojke och bland annat skrev att han ”tyckte om söta små pojkar som gillade att suga”?

Men som inte lyckades få till ett möte med den här pojken eftersom pojken inte fanns. Hur många småpojkar han faktiskt lyckats övertyga om att suga av honom i hans bil eller hemma hos honom – det vet vi inte.

Jag tror att det här passerade gränsen för en hel del SD-anhängare. Att det allt som oftast är någon framträdande Sverigedemokrat som inte har fattat att den rasism som gäller inom SD är att svartmåla och hata muslimer, men inte judar, kan nog de flesta SD-anhängare bortse från.

Att man sjunger rasistiska och direkt nazistiska sånger internt på partiets sammankomster, var säkert inte något nytt för SD:s medlemmar.

Och att Dick Erixon fick politiker i allmänhet och framförallt de som representerade andra partier inför EU-valet att framstå som rena genier, kunde väl gå an.

Men en framträdande förtroendevald partimedlem som på fritiden ägnade sig åt att ragga upp småpojkar för att få pojkarna att suga av honom – där gick rimligen gränsen för väldigt många SD-anhängare.

Att det här inte bara handlade om någon ”vänsterliberal mediekonspiration” bekräftades ju av att han blixtsnabbt blev utesluten ur SD när det här avslöjades.

Vi är många som haft uppfattningen att inga skandaler avseende Sverigedemokraterna tycks kunna påverka SD:s anhängare – men tydligen fanns det ändå en gräns.

En gräns som innebar att Sverigedemokraterna till och med fick färre röster i EU-valet än det parti man hatar mest av alla partier – Miljöpartiet.

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


    Dick Sundevall är Para§rafs chefredaktör och ansvariga utgivare men hans krönikor och debattartiklar är inga ledare, utan högst personliga tankar och funderingar.
I närmare 40 år har han arbetat med rätts- och kriminalfrågor. Det har blivit många tv-program och dokumentärfilmer. Åtta böcker och många tusen artiklar genom åren.
Dick är mångfalt prisbelönt som journalist och författare med utmärkelsen Guldspaden och annat. Mest stolt är han över Ordfronts Demokratipris, ”för då väljs man ut bland hela befolkningen”.
På frågan om vad han tycker är det bästa han har gjort, svarar han:
– Mina tre barn.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.