Kvinnor ska vara oslagbara

Av Börje R P Carlsson 2024-06-23

Nu har regeringen inlett en offensiv mot allt våld mot kvinnor. Varje år dödas 10–15 kvinnor av en man, den man som de borde vara absolut tryggast att vara tillsammans med. Detta har fortgått år efter år utan att något händer.

Nu är det dags att vi män, vi som inte misshandlar våra kvinnliga partners, också engagerar oss i denna kamp.

Kvinnomisshandel är ett manligt problem och vi män har oftast en god känsla för när en kvinna far illa i ett förhållande och detta borde vi utnyttja genom att göra en orosanmälan.

Många subtila signaler sänds ut från ett osunt förhållande och dessa signaler har män goda förutsättningar för att tolka.

Om vi män, då, åtminstone gör en orosanmälan till socialkontor eller till polisen finns goda förutsättningar att sätta stopp för misshandel och dödande.

Ingen kvinna ska behöva vara orolig och rädd för vad hennes man kan göra mot henne och ingen kvinna ska behöva ”tassa på tå och välja sina ord” av rädsla för mannen.

Dessutom ska våldsverkaren lyftas bort från den trygga härden och kanske rent av förses med fotboja som kontroll på att han håller sig borta.

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


   Börje R P Carlsson har under nästan hela sin tid inom kriminalpolisen arbetat med företrädesvis de grövsta brotten. Under ett par år var han rotelchef för en rotel med ett 40-tal medarbetare. Från 1993-1997 rotelchef på spaningsroteln.
Vid omorganisationen 1997, till länsmyndighet, bad han att få återgå som utredare på länskriminalen. Under kriminalpolistiden har han varit handläggare och spaningschef för flera mord, grova våldtäkter och grova rån.
Börje har skrivit en mängd böcker om brott. Senast En gång snut – alltid snut. Hans böcker finns bland annat att ta del av här.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.