Nyhetsplock fredag 5 juli 2024

Publicerad 2024-07-05

Fängelsedömd höll sig undan och slipper straff, läkare åtalas för olaga dataintrång, förslag om nytt säkerhetsstraff, flera ”tysta” inbrott i Stockholm, historisk dom för den norska ”pride-terroristen” och Grekland inför sex dagars arbetsvecka.

Fängelsedömd höll sig undan och slipper straff.  En man som dömdes till fängelse av Falu tingsrätt slipper avtjäna sitt straff. Han har hållit sig undan så länge att den så kallade påföljdspreskriptionen gått ut och domen kan då inte verkställas, rapporterar SVT.
Mannen dömdes år 2019 av Falu tingsrätt till en månads fängelse för våldsamt motstånd och våld mot tjänsteman efter att bland annat ha skadat en ordningsvakt på en krog i Falun.
Han försattes på fri fot efter domen och har sedan dess inte anträffats.
När domen inte har kunnat verkställas på fem år så preskriberas påföljden.
Kriminalvården har årligen ett hundratal sådana här preskriptionsärenden där de dömda inte avtjänat sina straff.
– Det är fortfarande för många personer, men i relation till hur många som döms är det ett fåtal, säger Geska Mark som är gruppchef vid placeringssektionen på Kriminalvården.
– När en person inte inställer sig skickar vi en begäran till polisen som ligger kvar tills personen påträffas och kan föras till häkte eller anstalt för att påbörja verkställighet av straffet, berättar hon.
Bland de domar som preskriberas är den vanligaste domen 1-2 månaders fängelse och avser oftast rattfylleribrott.

Läkare åtalas för olaga dataintrång. Läkaren har vid 40 tillfällen öppnat och läst sjukvårdsjournaler rörande fyrtio olika patienter utan att ha haft någon anledning att ta del av deras sjukdomshistoria inom ramen för sitt arbete vid sjukhuset.
Intrången har skett under fyra månader på våren 2023. Patienterna som drabbats står som målsägande i åtalet. Läkaren erkänner delvis brott.

Förslag om nytt säkerhetsstraff. Brottslingar som utgör samhällsfara ska kunna låsas in på obestämd tid, så kallat säkerhetsstraff. Det är ett av förslagen i en utredning som regeringen tog emot igår, meddelades på en pressträff med justitieminister Gunnar Strömmer (M) och utredaren Stefan Reimer.
– Det är trendbrott utifrån hur den svenska kriminalpolitiken har sett ut under de senaste 40 åren, säger Reimer på pressträffen.
Exempel på vilka brottslingar som kan få säkerhetsstraff är serievåldtäktsmän och gängkriminella. Mellan 40 och 45 personer bedöms vara aktuella för det nya straffet årligen, enligt Reimer.
Utredningen tillsattes av den föregående regeringen 2022, med tilläggsdirektiv 2023 från den nuvarande regeringen.

Flera ”tysta” inbrott i Stockholm. En ny ljudlös inbrottsmetod där någon form av vätska misstänks användas för att manipulera dörrlåsen har drabbat Stockholm.
Flera inbrott har anmälts på kort tid, rapporterar SR P4 Stockholm. Polisinspektören Roine Hall säger till kanalen att man aldrig tidigare sett metoden.
– Jag kan inte få bekräftat att det använts överhuvudtaget i Sverige tidigare.
Tjuvar misstänks ta sig in i bostäderna efter att de först påverkat låsen på ytterdörrarna med någon form av vätska.
Polisen vet ännu väldigt lite om metoden, men klart är att den tycks vara attraktiv för inbrottstjuvarna genom det tysta tillvägagångssättet.
Polisen vet inte exakt vad vätskan är, men det kan röra sig om en syra som fräter upp låsen.
Man väntar ju nu på analyssvar på prover som man skickat till Nationellt forensiskt centrum.
Eftersom polisen vet så lite om metoden har de svårt att ge råd annat än att man bör använda säkerhetsklassade lås och följa utvecklingen kring inbrotten.

Historisk dom för den norska ”pride-terroristen”. Den norska medborgaren Zaniar Matapour kommer att dömas till 30 års fängelse, erfar norska VG.
Den 25 juni 2022 sköt 45-årige Matapour ihjäl två män under prideveckan i Oslo. Ytterligare nio personer skadades i attacken. Prideparaden som skulle arrangeras dagen därpå ställdes in.
Domen beskrivs som historisk – han blir den första att dömas till 30 års fängelse efter en lagändring om terrorbrott som antogs 2015, skriver VG.

Grekland inför sex dagars arbetsvecka. Grekland blir det första EU-landet att införa sex dagars arbetsvecka. Lagstiftningen trädde i kraft i början av juli, rapporterar Sky News.
Lagen gäller bara i vissa sektorer, anställda inom livsmedelsservice och turism är inte inkluderade. För övriga ändras 40-timmarsveckan till 48 timmar.
Regeringen har sagt att ändringen är ”arbetarvänlig och djupt tillväxtorienterad”.
Grekiska fackföreningar har kritiserat förändringen och kallat den ”ett stort steg bakåt”.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.