Nyhetsplock måndag 8 juli 2024

Publicerad 2024-07-08

Fick fängelse för sarkastisk kommentar, hus rasade över man, massivt fotbollsbråk - 50-100 personer involverade och polis skadad vid bråk i Borås.

En tunisisk jurist som förekommer en del i media, har av en domstol dömts till ett års fängelse för en sarkastisk kommentar som staten menar har varit kritik mot Tunisien.
Det var den 11 maj som Sonia Dahmani greps av maskerad polis hos Tunisiens advokatsamfund, dit hon tagit tillflykt. Upprinnelsen var hennes medverkan i ett TV-program, där hon svarat på ett uttalande där en annan kommentator sagt att migranter från länder söder om Sahara söker sig till Tunisen för ett bättre liv.
– Vilket extraordinärt land är det vi pratar om? Det som hälften av alla ungdomar vill lämna? hade då Sonia Dahmani frågat sarkastiskt.
Det uttalandet gjorde att hon greps och dömdes till fängelse enligt en lag som förbjuder ”spridning av falska nyheter”.

Sent på lördagskvällen larmades räddningstjänst, ambulans och polis till en adress utanför Strömstad. Det visade sig att ett mindre hus hade rasat över en man.
– Det är en man som har fått ett mindre hus, lite större än en friggebod, över sig. Det har rasat men han har haft änglavakt, säger räddningstjänstens styrkeledare Mikael Arkhult till Göteborgs-Posten.
Enligt uppgift ska mannen har blivit skadad, men inte livshotande. Han fördes till sjukhus för vård. Ingen misstanke om brott finns.

Ett stort bråk bröt under lördagen ut på Järntorget i Göteborg mellan olika fotbollssupportrar, detta enligt vad Göteborgs-Posten (GP) rapporterar.
– Det var mellan 50 till 100 personer inblandade, men nu har vi kontroll. En person är förd till sjukhus och vi har rubricerat det som misshandel. Bråket var över ganska fort, uppger polisens vakthavande befäl Martin Hallberg till GP.
Någon ytterligare information gällande vilka lag som det gällde eller om det var relaterat till en fotbollsmatch, vill inte polisen kommentera.

Under natten mot söndagen hamnade ett flertal personer i bråk utanför en nattklubb i centrala Borås. Det var ett 20-tal individer som var inblandade.
Den första polispatrullen på plats tvingades kalla på förstärkning på grund av det stora antalet som bråkade. En polis blev själv attackerad i samband med att han skulle ingripa.
– Det kommer tre personer mot honom, och han får slå sig fri och använda pepparsprej, säger Joakim Dahlberg, stationsbefäl vid polisen i Borås till Borås tidning.
En av de tre som gick till attack greps som misstänkt för blåljussabotage och våld mot tjänsteman. Han anhölls senare efter beslut av åklagare.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.