Publicerad 2025-07-25
En äldre kvinna med långt gången demenssjukdom har upprepade gånger under en längre tid gått ut från sitt hem i Bagarmossen barfota och utan ytterkläder, och inte hittat hem igen. Många orosanmälningar har gjorts utan att någon agerat. Efter att nyhetstidningen Nongrata.se, i samarbete med Magasinet Paragraf, ställt frågor till stadsdelsförvaltningen och hemtjänstföretaget som haft kvinnan som kund, blev hon akut flyttad till ett boende.Kvinnan är i 75-årsåldern och svårt dement. Hon är helt oförmögen att ta hand om sig själv. Trots detta, och trots att grannar vid upprepade tillfällen har larmat om att kvinnan är i fara och behöver hjälp, har hon fortsatt lämnats att bo ensam i sin lägenhet i Bagarmossen i södra Stockholm.
Långt gången demenssjukdom
Lägenheten har varit hennes hem i många år. Hon har inga barn eller andra nära anhöriga. Det privata hemtjänstföretaget “Alltid Hemtjänst” har haft i uppdrag att hjälpa henne med saker som matleveranser, påklädning, tvätt och tillsyn. En anställd hos hemtjänstföretaget har bekräftat för en granne till kvinnan att hon har en långt gången demenssjukdom och att det ofta händer att hon lämnar sin lägenhet barfota, utan ytterkläder och irrar omkring i området. Situationen har enligt hemtjänsten varit ohållbar under en längre tid, men den anställda hävdar att de inte kunnat göra något åt det.
Nedkyld och förvirrad
En granne som kontaktats berättar att hon hittade den äldre kvinnan utomhus. Den grannen har i sin tur varit i kontakt med andra i området för att försöka hjälpa kvinnan.
– Det var i vintras vid 18-tiden på kvällen som jag fick syn på kvinnan när jag var ute och slängde sopor. Det var minusgrader och is på marken, och jag såg att kvinnan var barfota och bara hade byxor och en blus på sig. Jag förstod att något var fel och märkte när jag försökte prata med henne att hon var nedkyld och mycket förvirrad. Jag tog in henne till mig och satte på henne varma kläder och torra strumpor. Efter en stund lyckades jag få ur henne vad hon heter och kunde ta reda på var hon bor. Jag hittade ett telefonnummer till en granne i samma port som gav mig portkoden. Sedan hjälpte jag och min sambo henne hem. Hade jag inte hittat henne så hade hon kunnat dö den natten.
”Rädd och orolig”
Grannen berättar vidare att hon såg flera lappar från hemtjänsten i kvinnans lägenhet, men att det var uppenbart att kvinnan inte kunde förstå vad som stod på lapparna. Hon verkade inte heller förstå att hon bodde där.
– Vid ett tillfälle sade hon att hon just hade flyttat till lägenheten. Men det visade sig sedan att hon bott där i 20 år. Hon var väldigt rädd och orolig efter att jag hjälpt henne hem, och fortfarande mycket förvirrad. Det kändes inte alls bra att lämna henne ensam.
Hemtjänsten bekräftar demens
Dagen efter mötte grannen en person från hemtjänsten, som var på väg till den dementa kvinnan, som grannen då pratade med.
– Jag blev förvånad över att den anställda från hemtjänsten knappt reagerade på det jag berättade, och också förvånad över att han berättade så mycket om kvinnan utan att jag ställde några frågor. Jag förstod ju att hon var dement, och det bekräftade han. Han berättade också att hon inte har några anhöriga, att hemtjänstpersonalen gömt hennes dörrnycklar för att hon inte ska kunna låsa dörren och att de säger åt kvinnan att lämna sin ytterdörr öppen för att de ska kunna gå in till henne. Hennes ytterdörr har alltså stått olåst dygnet runt under många månader.
Grannen berättar att hon letade efter en telefon när hon hjälpte kvinnan hem, men inte hittade någon sådan. Hon frågade mannen från hemtjänsten om det, och fick till svar att kvinnan tidigare haft en mobiltelefon, men att den har kommit bort. Hemtjänsten brukade lägga den på laddning, men det var länge sedan de gjorde detta senast, enligt mannen. När mobilen kommit bort kunde han inte svara på. Kvinnan hade inte heller något trygghetslarm.
Stadsdelsförvaltningen har fått in flera orosanmälningar
Förutom grannen som nämns ovan finns det ytterligare ett antal grannar som vittnar om att de hittat kvinnan utomhus och därefter ringt in orosanmälningar till stadsdelsförvaltningen i Skarpnäck, som Bagarmossen tillhör. Trots detta hände alltså ingenting förrän vi från media kontaktade stadsdelsförvaltningen och hemtjänstföretaget. Dagen efter fick vi veta att kvinnan flyttats till ett boende.
Tydliga rutiner
Kommunen har tydliga rutiner för hur denna typ av ärenden ska hanteras.
– Om varken anhöriga som kan ge stöd eller fullmaktshavare finns kan man behöva och få hjälp av utsedd god man/förvaltare. Kommunen skriver då en social utredning och anmäler behov av god man/förvaltare till överförmyndarförvaltningen, säger Lena Hedin som arbetar vid Stockholms kommun som avdelningschef vid Skarpnäcks stadsdelsförvaltning, avdelningen för stöd, service och omsorg.
Vid en kontroll visar det sig att varken god man eller förvaltare har utsetts åt den aktuella kvinnan, trots att kommunen ska meddela överförmyndarförvaltningen om de känner till att en person är oförmögen att ta hand om sig själv och sin ekonomi. Flera av de som gjort orosanmälningar har uppmärksammat stadsdelsförvaltningen på just detta.
Hemtjänsten har brustit
Vårdpersonal har en skyldighet att skriva avvikelserapporter vid händelser som medfört eller hade kunnat medföra risk eller skada för vårdtagaren. De är därtill skyldiga att följa socialtjänstlagens bestämmelse Lex Sarah, som innebär att om man uppmärksammar missförhållanden inom verksamheten måste dessa rapporteras. Dit hör även kännedom om att en person inte får tillräcklig tillsyn, som i detta fall.
Företaget “Alltid Hemtjänst” har sökts för att få en chans att bemöta den kritik som uppkommit, men de har valt att inte besvara några frågor.
Stöd oss i arbetet med att bevaka rättsstaten »
Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.