Vad används doneringarna till?

Av Dick Sundevall 2017-12-03

Som ni läsare har märkt har vi börjat efterfråga ert stöd för Para§rafs arbete i form av doneringar. Därmed har jag fått några mejl från läsare som ställt den befogade frågan om vad pengarna ska användas till? En uttryckte det med orden ”går det bara till kontorshyror och administration så vete f-n”. Så låt mig som chefredaktör redovisa vad pengarna ska användas till.

   Men först ett tack för stödet från er som redan tecknat er för 50 eller 100 kronor och mer än så i månaden.

   Under de fem år Para§raf har varit igång har ingen av våra drygt 20 medarbetare fått betalt. Nina Silventoinen och jag som äger sajten har inte heller tagit ut en enda krona i ersättning – däremot har vi stått för alla omkostnader.

   Para§raf har inte haft några redaktionslokaler och planerar inte att ha det inom överskådlig tid, utan allt arbete utförs hemifrån och kostnaderna för datorer, telefon, el och allt annat som hör till, har var och en fått stå för själv. Har vi tagit ledigt från ordinarie jobb för att bevaka rättegångar eller liknande så har vi även fått stå för det själva. När vi i redaktionen träffas så är det på någon lunchkrog eller på ett fik.

   Därmed har vi kunnat hålla nere Para§rafs kostnader till att bestå av bokföring och revision för aktiebolaget, och de kostnader vi haft för att i olika omgångar utveckla sajten och driva den.

   Vi kommer även i fortsättningen att hålla nere omkostnaderna. Men ska vi till exempel kunna bevaka ett fall och därmed rättegångarna på en plats där vi inte har någon medarbetare, kan kostnaderna för resor, logi och förlorad arbetsförtjänst etcetera, komma att bli alltför omfattande. Och vi måste i varje fall kunna ersätta medarbetaren för hans eller hennes direkta kostnader.

   Varför försökte vi då inte få extern finansiering när vi startade Para§raf? Därför att vi i så fall hade haft krav på oss för att snabbt få in pengar till finansiärerna. Och vi ville inte binda upp oss mot sådana krav. Vi ville då som nu vara helt fristående.

   Men ni kan väl finansiera verksamheten genom att sälja annonsutrymme? kanske någon hävdar. Ja, till en viss grad. Och det har vi nu kommit igång med. Men vi kommer aldrig att undvika en befogad kritisk granskning av någon person eller något företag för att det kan drabba dem som annonserar hos oss.

   Därmed kan vi komma att förlora annonsörer eller till och med en hel bransch. Vilket vi i så fall får ta.

   Det är där ni läsare kommer in. Ni som vill se Para§raf leva vidare, utvecklas och kunna fortsätta granskningen av rättsstatens alla delar. Och inte minst, kunna gräva mer och gräva djupare för att belysa oegentligheter – oavsett vem eller vilka det drabbar.

   Ert stöd behövs. Ni kanske inte håller med varje krönikör till sista kommatecknet – men det gör inte jag heller. Krönikörer ska vara fria skribenter som för fram vad de för tillfället anser vara väsentligt. Att man inte delar varje åsikt som förs fram kan dock innebära att man får sig en tankeställare – vilket väl alltid är bra.

   Gå till era närmaste vänner eller den ni lever ihop med, för att inte tala om era barn. Är ni alltid överens med dem om allting? Tror inte det va. Men ni vill dem sannolikt väl. Likadant är det ju med det man på olika sätt stöder.

   För oss är ett viktigt ledord att vi ska vara helt fristående. Vi tillhör inget svenskt eller norskt mediehus. Har inte den minsta knytning till någon av dessa. Vi är också politiskt helt fristående.

   Men ni är ju väldigt kritiska mot Sverigedemokraterna och andra långt ute på den mörkblåbruna kanten, kanske någon invänder. Ja, för vi står för FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna och därmed är vi emot alla former av rasism.

   Ni som följer oss har säkerligen märkt att inget politiskt parti helt har undgått kritik på Para§raf. Och för den som läser vad våra olika krönikörer för fram, är det inte så svårt att se att några av dem hör hemma på den rödgröna sidan medan andra har sina sympatier bland Alliansens partier.

   Jag vet inte vad olika medarbetare kommer att rösta på eller om de är medlemmar i något politiskt parti. Men jag utgår ifrån att ingen av dem har sina sympatier hos Sverigedemokraterna eller på den våldsbejakande yttre vänsterkanten, eftersom dessa ytterligheter uppenbarligen inte hör hemma i Para§raf.

   Bakom kulisserna, inifrån och under ytan är några av våra ledord. Vi tar tacksamt emot allt stöd för Para§raf i arbetet med att bevaka rättsstaten.

 


   Dick Sundevall är Para§rafs chefredaktör men hans krönikor och debattartiklar är inga ledare, utan högst privata tankar och funderingar.

I närmare 40 år har han arbetat med rätts- och kriminalfrågor. Det har blivit många tv-program och dokumentärfilmer. Åtta böcker, senast Det farliga Sverige, och många tusen artiklar genom åren.

Dick är mångfalt prisbelönt som journalist och författare med utmärkelsen Guldspaden och annat. Mest stolt är han över Ordfronts Demokratipris, ”för då väljs man ut bland hela befolkningen”.
På frågan om vad han tycker är det bästa han har gjort, svarar han:
– Mina tre barn.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.