Nyhetssammandrag onsdag 7 december 2022

Publicerad 2022-12-07

85 döda vid polisingripande, demonstrationer i Grekland mot att polisen skjutit romsk pojke, då får Åkesson komma till Nobelfesten, åtal mot personal efter att 4-åring drunknat, region Norrbotten skänker ambulanser till Ukraina och dömd amerikansk seriemördare erkänner ännu fler mord.

De senaste tio åren har 85 personer avlidit i Sverige i samband med att de har omhändertagits av Polisen, rapporterar Ekot.
Siffror från Rättsmedicinalverket visar att personerna har dött i samband medan de har blivit nedlagda av Polisen i minst sex av fallen.
Polisen har i dag ändrat sina rutiner och de tekniker som har använts tidigare, men dödsfallen har skett trots det.

1 500 personer i den grekiska staden Thessaloniki gick i dag ut på gatorna i våldsam protest mot att polisen skjutit en romsk tonåring.
Den 16-årige pojken påstås ha tankat sin motorcykel utan att betala. Polisen som misstänkt ha skjutit mot hans huvud har gripits och är tagen ur tjänst.
Pojken vårdas på sjukhus och hans tillstånd är kritiskt.
Några demonstranter kastade molotovcocktals och förstörde butiker, och polisen svarade med tårgas och chockgranater. Även i Aten deltog några hundra personer i en demonstration.

Under alla år som partiledare för Sverigdedemokraterna har Jimmie Åkesson inte fått gå på Nobelfesten.
Nobelstiftelsen motiverar det med att priset grundar sig i en respekt för ”vetenskap, kultur, humanism och internationalism”.
Men om Åkesson väljs till statsminister skulle beslutet vara ett annat.
– Då bjuder vi in statsministern. Partiledare är en ledare för en frivillig sammanslutning av människor med en politisk åsikt. En statsminister kommer för att den har en funktion för staten. Det är en principiellt stor skillnad, säger Nobelstiftelsens vd Vidar Helgesen i en intervju med DN.
Av samma anledning får Bo Broman, som förste SD-politiker, gå på Nobelfesten i år. Han är bjuden i egenskap av riksbanksfullmäktiges ordförande.

Åtal väcks efter 4-åring drunknat i pool. I dag väcks åtal mot tre personer för vållande till annans död efter att en 4-årig pojke mist livet då han tog sig ut från sin förskola genom att klättra över ett staket och sedan drunknade i en pool.
– Jag menar att det låga staketet var en känd säkerhetsrisk för de åtalade, säger kammaråklagare Cecilia Tepper, i ett pressmeddelande.
Tepper har yrkat att stiftelsen som äger förskolans fastigheter inklusive tomten ska betala en företagsbot om 1,5 miljoner kronor.
– Underlåtenheten att vidta säkerhetsåtgärder menar jag var avgörande för att 4-åringen tog sig till poolen och drunknade, säger Cecilia Tepper.

Region Norrbotten skänker två ambulanser till Ukraina. Ambulanserna ska transporteras av organisationen Swedish rescuers.
– Behoven i de befriade områdena är överväldigande. Ryssarna har stulit och skövlat allt, inklusive ambulanser och brandbilar. Att donera fordonen till organisationer som arbetar direkt med mottagarna och slutanvändarna gör att allting hamnar där det gör mest nytta. Utan mellanhänder, säger Roger Westerlund som är grundare och volontär inom Swedish rescuers.

Den amerikanska seriemördaren Richard Cottingham, kallad ”Torsomördaren” på grund av att han styckade vissa av sina offer, är dömd för mord på åtta kvinnor under 60- och 70-talen.
Nu har han erkänt fyra till, skriver ABC News.
Under en rättegång på måndagen dömdes 76-åringen för ytterligare ett mord. Dansläraren Diane Cusick hittades strypt i sin bil utanför en galleria i Long Island den 15 februari 1968. Dna-bevisning knyter nu Cottingham till mordet.
I samband med rättegången erkände han fyra olösta mord på kvinnor under tidigt 70-tal.
Eftersom Cottingham redan avtjänar ett livstidsstraff kommer han inte åtalas för de morden.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.