Ett jävigt justitieråd i Högsta domstolen?

Av Dick Sundevall 2024-01-09

Var ett av justitieråden som beslutade att Alexander Ernstberger inte skulle få resning jävigt, eller i varje fall högst olämplig för att utgöra ett av de tre justitieråden som fattade beslutet? Det är vad Thomas Sjöberg och jag resonerar om i det här extraavsnittet av podden "Under ytan".

Det är att observera att om Alexander Ernstberger hade beviljats resning skulle det inte innebära att han skulle släppas ut från sitt fängelsestraff.

Vad det skulle innebära i det här fallet är att målet skulle ha återförvisas till Svea hovrätt för att man skulle gå igenom det på nytt, utifrån de nya omständigheter som framkommit.

Och det fanns nya omständigheter som försvaret och riksåklagaren var överens om. Det handlar om att ett centralt vittne hänvisade till, och utgick ifrån, ett förfalskat dokument. Och att Svea hovrätt i sin fällande dom flera gånger hänvisar till vad det här vittnet fört fram.

När Svea hovrätt avkunnade sin dom visste man inte att vittnet hänvisade till ett förfalskat dokument, utan det har framkommit senare.

Lyssna gärna på poddavsnittet. Vad som framkommer är skrämmande.
Det finns i sin helhet att lyssna på här.

 


   Dick Sundevall är Magasinet Para§rafs chefredaktör och ansvariga utgivare.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.