Regeringen och rättsrötan

Av Börje R P Carlsson 2024-07-05

Sveriges regering tycks helt ha tappat både omdöme och sans. Ingenting tycks vara heligt och grunden för medborgarnas rättssäkerhet är helt eliminerad. De svenska grundlagarna börjar nu ta samma form och med samma rättsröta som länder som Ryssland och Nordkorea. Medborgarna har inget att sätta emot när regeringen tappar sitt omdöme.

Att ändra en grundlag ska medföra vissa besvär där beslutet ska fattas av riksdag vid två tillfällen och där ett mellanliggande riksdagsval ska vara garanten för att fullständigt vansinniga och rättsvidriga påhitt inte ska gå igenom.

Men utan att besväras av grundlagarnas unika grundförutsättningar tas nu nästan varje dag beslut som strider mot grundlagarna och mot de mänskliga rättigheterna.

Jag har försökt påtala detta gång efter annan men när regering och riksdag gång efter annan inte bryr sig varken om medborgarna eller våra stiftade lagar har vi hamnat i en situation där till och med Rysslands och Nordkoreas ledare framstår som resonabla, har vi inte bara hamnat på ett sluttande plan utan befinner oss i fritt fall.

Nu senast med den omtalade chat-granskningen där varenda bild, fotografi och teckning ska lusläsas och bedömas.

När dessutom regeringen på olika bevekelsegrunder gör skillnad på våra medborgare har vi nog inga ljusa framtidsutsikter.

När Johan Floderius tillsammans med en annan svensk medborgare, Azizi, togs hem i utbyte mot den livstidsdömde Noury lämnades Djalali kvar i Iran trots att han suttit mångdubbelt längre än de andra två.

Detta flagranta övergivande av Noury har väckt stor uppmärksamhet men den svenska statsministern upprepar som en papegoja hur svåra förhandlingarna varit och hur ointresserade Iran varit att ens förhandla om Djalali.

Statsministern hävdar att de inte kom längre i förhandlingarna men att satsa sitt enda trumfkort på bara två av tre visar bara på den människosyn som regeringen förespråkar.

Skitsamma om förhandlingarna varit kärva men en regering som ofta och gärna talar om civilkurage och att ha mod att ingripa borde inse att man inte överger en medborgare på detta sätt.

När man dessutom såg det mottagande som Noury fick så inser man lätt att regeringen som vanligt haft för bråttom för att få visa beslutsamhet och fasthet.

Jag undrar om inte de två som frigavs hade stått ut ett kvartal till om också Djalali hade frigivits.

Regeringens sätt att skaffa lättköpta poänger kommer sannolikt att slå tillbaka inför nästa val.

Det vore spännande att veta hur statsministern tänkt sig kunna få hem Djalali till Sverige när han nu bara har lankor/skitkort på hand.

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


   Börje R P Carlsson har under nästan hela sin tid inom kriminalpolisen arbetat med företrädesvis de grövsta brotten. Under ett par år var han rotelchef för en rotel med ett 40-tal medarbetare. Från 1993-1997 rotelchef på spaningsroteln.
Vid omorganisationen 1997, till länsmyndighet, bad han att få återgå som utredare på länskriminalen. Under kriminalpolistiden har han varit handläggare och spaningschef för flera mord, grova våldtäkter och grova rån.
Börje har skrivit en mängd böcker om brott. Senast En gång snut – alltid snut. Hans böcker finns bland annat att ta del av här.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.