Leif GW Persson. Foto Erik Simander/TT

”Klassiskt högerextremistiskt scenario”

Av Dick Sundevall 2019-11-19

Leif GW Persson säger till Para§raf att han inte delar polisledningens uppfattning att det är samma personer som skjuter och som nu även spränger. ”Man kan inte utesluta att en del sprängningar handlar om ett klassiskt högerextremistiskt scenario”, säger han.

– När det gäller handgranater och molotovcocktails och personer som går att koppla ihop med skjutningarna så har jag inga problem. Men när det kommer till sånt där det är väldigt svårt att hitta den anknytningen, då kan det vara allt från ungdomar som rört ihop fyrverkeripjäser och smällt av sig fingrarna, till sånt där som riktar sig mot bostadsområden lite hipp som happ, och då är jag inte med, säger Leif GW Persson.

   När det handlar om uppgörelser mellan olika gäng så är sprängningarna riktade mot personer, verksamheter och speciella mål, menar Leif GW Persson.

– När polisen drar likhetstecken mellan sprängningar å ena sidan och gängskjutningar å andra, och säger att det är samma aktörer är risken stor att man gör sig skyldig till ett misstag som är betydande, säger GW. Man har bara en uppklarning på tio procent att förlita sig på. Det är alldeles för lite för att kunna dra den slutsatsen. Det som talar starkt mot den slutsatsen är att det är mycket stora modus operandiskillnader i de olika sprängningarna.

– Hur menar du?

– Jag tror att man letar på fel ställen. Många av dom här smällarna i centrala delar i stan verkar ju inte riktade mot något särskilt annat än att det ska komma till allmänhetens kännedom. Dom verkar riktade mot opinionen.

– Du har sagt att ”det tycks finnas en viss bakomliggande ömsinthet”. Vad syftar du på?

– Det är ytterst få skadade och i några fall finns det vittnesuppgifter om att några har varnat folk om att det kommer att smälla. Och det ingår ju inte alls i mönstret när det handlar om gänguppgörelser.

– Så vad handlar det om, menar du?

– Man kan inte utesluta att en del sprängningar handlar om ett klassiskt högerextremistisk scenario. Om att skrämmas. Vill man pigga upp kriminalpolitiken i en viss riktning, så kan man bara inte utesluta förekomsten av sånt.

– När du säger högerextremistiskt, syftar du då på NMR eller Sverigedemokraterna?

– Ja, det är typ såna. Så resonerar jag och hitintills har jag inte sett någon övertygande motbevisning, säger Leif GW Persson.

 

 


   Dick Sundevall är Magasinet Para§rafs chefredaktör och ansvarig utgivare.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.