Joakim Lamotte

Ännu ett år med Joakim Lamotte

Av Andreas Magnusson 2021-01-19

Joakim Lamottes ”journalistiska” hårdbevakning av sig själv fortsätter. Under 2020 hann han med att skriva 59 inlägg om sig själv, vilket utgjorde 73% av den samlade verksamheten. Han gjorde under året fem inlägg om familjens hund och tre korta telefonintervjuer. Det blev inget livereportage men ganska mycket tyckande om diverse saker från datorskrivbordet i Lindome. Allting på tryggt avstånd från det han själv kallar verkligheten.

Joakim Lamotte är med sina drygt 200 000 följare en av de största svenska makthavarna på Facebook. I mediebarometern för 2020 rankades han som den fjärde största makthavaren – större än samtliga politiska partier inklusive Sverigedemokraterna.

Han har tjänat stora pengar på att framställa sig som en oberoende journalist som gör modiga reportage från en tuff verklighet och vågar säga sanningen.

År 2020 gjorde han inga reportage alls från olika platser i landet men intäkterna kommer in ändå i form av stora swishdonationer. Det räcker att följarna swishar tio kronor var under ett år för att Lamotte ska få in två miljoner.

Så vad gjorde han istället för att göra reportage? Ja, mestadels skrev han om sig själv. Den enda plattform Lamotte använder för det han själv kallar journalistik är Facebook. Under 2020 hann det bli 81 inlägg, vilket är en kraftig minskning från 2019 då han gjorde 164 inlägg.

73% av inläggen under 2020 (59 stycken) handlar helt eller delvis om honom själv och 51% av dessa (41 stycken) handlar mer specifikt om att angripa människor som har kritiserat eller skojat med Joakim Lamotte.

Om man jämför med siffrorna från 2019 är det ingen stor skillnad. Det året handlade 70% av inläggen om honom själv och 57% handlade om att hänga ut eller kritisera människor för att de har kritiserat eller skojat med Joakim Lamotte.

Om man med journalistik menar reportage där någon har intervjuats eller där någon typ av information har sammanställts och inte bara delats vidare så gjorde Lamotte under 2020 tre eller fyra journalistiska insatser beroende på hur man räknar.

De utgör alltså cirka 3% av Lamottes samlade produktion. Här kan man se en minskning från 2019 års nivå på 6,5%.

Joakim Lamotte gjorde inte något livereportage alls under 2020 förutom en kort selfiefilm från Trollhättan där ingen intervjuas. Han gjorde däremot ett inlägg om Kistas galleria där en person intervjuas kort över telefon.

I ett inlägg har han också gjort ett filmat inslag där han ringer 113 13 för att ställa frågor om en hypotetisk covidsituation i den egna familjen och om barnen borde gå till skolan trots att mamman eventuellt har Covid-19. Båda dessa inslag bör rimligen benämnas som journalistik även om det är korta inslag.

I ett annat inlägg berättar han i en sex minuters mobiltelefonfilm om en hemlös 90-åring. Med god vilja skulle det inslaget kunna bedömas som någon sorts journalistik även om rapportering och egna värderingar varvas.

Han gjorde också ett inlägg där han intervjuar och hänger ut en nämndeman som han tycker har varit med och fattat fel beslut vid en rättegång. Inlägget kan möjligen anses ha någon typ av journalistiskt anspråk med tanke på intervjun.

Publiceringen får snarast bedömas som en uthängning gjord i affekt eftersom inga sakargument framförs kring varför domen är felaktig.

Det är allt. Det är hans samlade journalistiska insats under 2020. Resten är rena åsiktsinlägg och dagboksinslag. Lamotte utför nästan ingen traditionell journalistisk verksamhet alls. Det blir inga intervjuer. Det blir inga reportage från fältet eller några större sammanställningar av information.

Däremot skriver han i flera inlägg att han skulle vilja ställa frågor till olika personer eller att han har försökt få tag i olika personer men inte lyckats. Han berättar också om journalistiska insatser från tidigare år. Det är tydligt att det finns ambitioner om att vara riktig journalist även om det inte har gått så bra de senaste åren.

I ett upprört inlägg från september skriver han till exempel:

”Dessutom säger ni att jag inte utför ett riktigt arbete. Då undrar jag hur många andra journalister ni kan räkna upp som ställer sig och filmar mitt i brinnande förorter under dödshot?”

Händelsen han refererar till inträffade under 2019 då han till skillnad från 2020 faktiskt gjorde en handfull reportage ute i landet. Fem stycken hann det bli sammanlagt det året – lika många som antalet inslag om familjens hund år 2020.

Den 18 augusti 2020 meddelade Lamotte att han kommer att dra igång sin verksamhet med livereportage igen efter ett drygt halvårs frånvaro:

”Därmed vill jag meddela att jag är tillbaka och redo att ge mig ut i Sverige och fortsätta granska vad våra politiker ställer till med. Sprid ordet och skicka gärna tips på sådant du tycker att jag ska göra reportage om!”

Det blev trots detta inlägg inga reportage från landet under 2020.

Lamotte lever på en myt om att han är en orädd journalist som ger sig ut i verkligheten för att låta vanliga människor komma till tals. Sanningen befinner sig extremt långt från den myten.

För vilken annan journalistisk plattform med den ambitionen skulle vara nöjd med att under ett år bara ha publicerat tre inslag där någon intervjuas (där det dessutom är extremt korta intervjuer över telefon)?

Nej. Joakim Lamotte är ingen journalist i ordets vanliga bemärkelse. Han är opinionsbildare. Han saluför åsikter. Ofta har han läst något eller sett något på TV som han blir arg över. Det handlar inte sällan om vrede riktad mot Regeringen eller Centerpartiet, men allra oftast handlar det om vrede riktad mot människor som kritiserar Joakim Lamotte.

I ett par inlägg ursäktar Lamotte sin bristande journalistiska närvaro med en periods utbrändhet och den rådande Covid 19-situationen.

Det är givetvis svårare att lyckas intervjua människor nu (även om alla andra journalistiska plattformar lyckas med den saken) och en människa som har gått in i väggen eller är nära att gå in i väggen kan naturligtvis inte förväntas jobba för fullt.

I april i år kommer Joakim Lamotte att dras inför rätta av Göteborgs Tingsrätt gällande grovt förtal. Eftersom andra människor tidigare har fällts för att ha delat vidare samma inlägg är det ingen högoddsare att även Lamotte kommer att dömas. Vad det får för konsekvenser för hans fortsatta framfart återstår att se.

Just nu är intensiteten hög hos Lamotte och de passionerade följarna som okritiskt följer minsta vink från honom. De är arga när han är arg och glada när han är glad. Tyvärr är han oftast arg.

Det senaste utspelet är ett drev mot komikern Måns Möller. Möller postade nämligen en oförarglig och rolig satirbild på Lamotte inklippt vid stormningen av Kapitolium. Givetvis iklädd skyddsväst.

Lamotte, som inte klarar att någon kritiserar eller analyserar hans verksamhet och inte heller tål att man skojar med honom, gjorde då ett upprört inlägg om hur dum Måns Möller är.

Omedelbart flyger Lamottes drönare in på Möllers Facebooksida och de agerar precis som sådana där hundrakronorsdrönare som man kan hitta på Rusta eller Jula eller så. De lyfter från marken och flyger rakt in i allting. Omöjliga att kontrollera. Svänger hit och dit och kraschlandar.

De skriker och dånar om att Möller är en mobbare och att han minsann ska bojkottas och inte är rolig. Samma personer tapetserar givetvis sina egna Facebookväggar med skämtbilder som hånar Löfven eller Annie Lööf eller Greta Thunberg. Då är satir tydligen roligt.

Eftersom följarna har guldfiskminne varar en sådan storm i en dag ungefär. Nästa dag är de arga på någon annan som Lamotte eller någon annan av deras profeter säger åt dem att vara arga på.

Möller, som ju egentligen inte är en särskilt politisk komiker, tyckte nog att det hela var lite lustigt och publicerade en ny oförarglig skärmbild där Lamotte fick spela en av rollerna i Bergmans Sjunde inseglet.

Givetvis gör Lamotte ett nytt inlägg om hur elak Måns Möller är och drönarna flyger in igen. De är lika arga den här gången och är precis lika oklara över varför de är arga. ”Du ska inte vara taskig mot Lamotte” är det samlade budskapet och hela argumentet.

Grejen är att imorgon har de glömt allting igen. De har hunnit Swisha lite mer pengar till Lamottes bolag och det är hela syftet.

Nästa dag, eller när han blir sugen på nya pengar, kommer Lamotte att rasa mot någon annan som har varit dum mot honom. Det kan vara jag, Magnus Betnér eller någon annan som han kan styra drönarna mot.

Han kommer att använda ord som ”PK”, ”vänster” eller andra liknande triggerord. Följarna har svårt för hela meningar men förstår att de ska bli arga när de hör de här orden. Tänk Pavlovs hundar och vad som får dem att dregla.

Måns Möller kommer då att vara helt bortglömd. Följarna behöver inte komma ihåg honom. De behöver inte komma ihåg någon eller någonting. De behöver bara bli arga när Lamotte är arg och skriva in siffrorna som han publicerar i sina Swish-appar.

Jag tror att alla som har drabbats av Lamottes vrede känner igen det här. Det stormar i en dag eller två och sedan blir det tyst. Nya pengar finns någon annanstans.

—–

Sammanställning av Joakim Lamottes samtliga Facebookinlägg under 2020 (inlägg i fetstil kan med god vilja bedömas som journalistik):

6 januari: Margit Rickert på SVD kritiseras för att ha kritiserat Joakim Lamotte. ”Helt ärligt börjar jag tröttna på att försvara mig på den här typen av angrepp. Hur orkar dessa etablerade journalister gång efter annan engagera sig i det som de kallar swishjournalistik?” skriver Lamotte och ber därefter om bidrag via Swish.

7 januari: Morgan Johansson kritiseras efter att ha delat vidare en tweet av Morgan Alsing där han tipsar om en text av mig på Paragraf. I texten avslöjas några av Lamottes felaktigheter och Alling skojar i sitt inlägg över hur Lamotte kommer att reagera. Lamottes inlägg avslutas med att han ber om pengar i form av swishbidrag eller bankgiroinsättning.

8 Januari: Lamotte berättar i ett inlägg att Trollhättans kommun har fått ta emot 440 kritiska mejl på mindre än ett dygn efter att Lamotte har kritiserat en video där en kulturchef skojar om Joakim Lamotte. Inlägget avslutas med en vädjan om pengar till Joakim Lamotte.

9 januari: Ett inlägg om att det har startats en namninsamling för att stoppa Joakim Lamotte. Personen som har startat namninsamlingen hängs ut med namn. Lamotte berättar att han tänker polisanmäla insamlingen eftersom han inte tror att den är laglig. Oklart varför han tror att den är olaglig. Inlägget avslutas med en vädjan om donationer via Swish eller bankgiro.

13 januari: Ett inlägg om författaren Ramona Fransson som har dömts till böter för förtal efter att ha delat vidare kränkande inlägg av Joakim Lamotte. Inlägget avslutas med att han ber om pengar till sig själv.

14 januari: Kort reportage om kvinnor som har trakasserats i Kistas galleria där en av dem citeras. Inlägget avslutas med en uppmaning om donationer via Swish.

15 januari: GP och journalisten Emanuel Karlsten kritiseras eftersom Karlsten i en krönika har kritiserat Lamottes arbetsmetoder. ”Han kallar mig prostituerad, samtidigt som han frekvent måste slicka sina chefer i baken för att få nya uppdrag. Nästa gång han får för sig att vräka ur sig tillmälen om andra journalister borde han titta sig i spegeln, öppna munnen och fundera över varför hans tunga går i nyanser av brunt.” skriver Lamotte och ber därefter om ekonomiska bidrag via Swish eller bankgiro.

16 januari: Lamotte återpublicerar en gammal video där han är arg på Liberalernas Jan Jönsson och ironiserar över att Jönsson har tagit plats i Liberalernas partistyrelse. Inlägget avslutas med att Lamotte vill ha donationer.

20 januari: Ett inlägg där Joakim Lamotte bestrider de uppgifter som ligger till grund för en kommande förtalsrättegång mot honom. Inlägget avslutas med en önskan om ekonomiskt stöd via Swish eller bankgiro.

23 januari: DN kritiseras för en artikel där de berättar om en man som har råkat ut för allvarliga hot eftersom han har samma namn som en person som har hängts ut av Joakim Lamotte. ”Det här DN-reportaget är ett praktexempel på agendadriven journalistik och jag undrar varför DN aldrig skrivit en rad om alla dödshot jag och min familj fått de senaste åren?” undrar Lamotte och avslutar med att be om Swishdonationer.

24 januari: Lamotte gör reklam för en intervju med Lamotte i Kvartals podcast. Reklaminslaget avslutas med en uppmaning om att skänka pengar till Joakim Lamotte.

30 januari: Lamotte har en omröstning på sin Facebooksida om Ann-Sofie Hermansson bör dömas för förtal efter att ha kallat tre muslimska kvinnor för extremister. 87% av Lamottes följare tycker att hon inte bör dömas. Inlägget avslutas med en vädjan om donationer till Lamotte.

31 januari: I ett inlägg spekulerar Lamotte kring felaktigt utbetalda bidrag från Försäkringskassan och nämner att han har fått information av källor om att det inte alltid går rätt till. I inlägget skriver han att han vill fråga Försäkringskassan om saker. Han listar därefter ett antal frågor han vill ha svar på, men gör ingen intervju. Inlägget avslutas med att han ber om bidrag till sig själv i form av swish eller bankgiro.

13 februari: Ett sex minuter långt filmat inslag där Lamotte berättar om en hemlös pensionär som behöver bostad. Inlägget avslutas med att Lamotte ber om pengar till sig själv.

14 februari: Lamotte berättar om vilken hjälp en hemlös man i Trelleborg har fått av ett reportage av Joakim Lamotte. Bland annat lyfter han fram att SD har hjälpt mannen med hotellrum. En stor del av inlägget läggs på att angripa människor som kritiserar Lamotte för att han tar emot swishdonationer. Inlägget avslutas med att han ber om nya swishdonationer.

17 februari: I ett inlägg kritiseras svenska medier för att de inte skriver om en man som heter Rolf som är hemlös. I inlägget lyfter Lamotte fram att han till skillnad från andra medier har valt att uppmärksamma mannens utsatthet. Inlägget avslutas med en önskan om donationer till Joakim Lamotte.

19 februari: I ett inlägg kritiseras Socialdemokraternas pressekreterare Simon Andersson för att denne har kritiserat Joakim Lamotte för att be om pengar till sig själv för att göra ett reportage om en hemlös man. Inlägget avslutas med att Lamotte ber om pengar till sig själv.

20 februari: I ett inlägg berättar Lamotte att han känner sig uppgiven efter att en polisanmälan om hot som han har gjort har lagts ner. Personen som har hotat hängs ut med namn och bild. Inlägget avslutas med önskemål om swishbidrag.

22 februari: I ett inlägg berättar Lamotte om hemlöse Rolf som han gjorde ett reportage om tidigare. I inlägget upprörs han över att Trelleborgs allehanda nu har gjort ett reportage om mannen utan att också låta Joakim Lamotte komma till tals. Inlägget avslutas med önskan om ekonomiskt bidrag till Joakim Lamotte.

24 februari: I ett inlägg berättar Lamotte att han har tackat ja till att medverka i en TV-debatt som ska sändas i Kronogården. Inlägget avslutas med vädjan om donationer.

25 februari: I ett inlägg berättar Lamotte att han inte tänker backa från att vara med i ett kommande debattprogram i Kronogården. Inägget avslutas med önskan om pengar.

26 februari: Extremt kort livesändning från Kronogården med önskan om swishbidrag. Ingen person intervjuas. Ingenting händer.

28 februari: I ett inlägg kritiseras Magda Gad för att hon har kritiserat att Lamotte bar skyddsväst i TV-studion och i Kronogården. Inlägget avslutas med önskan om pengabidrag.

28 februari: I ett inlägg kritiseras Annika Strandhäll för att hon har raljerat över att Joakim Lamotte bar skyddsväst i TV-studion. Inlägget avslutas med önskan om donationer via Swish eller bankgiro.

1 mars: I ett inlägg kritiseras Magda Gad för att hon har kritiserat att Joakim Lamotte bar skyddsväst i en TV-studio. Inlägget avslutas med en önskan om swishdonationer.

3 mars: I ett inlägg upprörs Lamotte över att man sprider ett mejl från en poliskvinna som berättar att de aldrig har uppmanat Lamotte att använda skyddsväst. I inlägget menar Lamotte att han har talat med andra poliser som har uppmanat honom att bära skyddsväst. Inlägget avslutas med en önskan om pengar.

5 mars: I ett inlägg vädjar Lamotte om ekonomiska bidrag för att klara rättegångskostnaderna om han fälls för förtal av Göteborgs tingsrätt.

31 mars: I ett inlägg berättar Lamotte att många undrar varför han inte har gjort något inlägg på länge. Han berättar där att han gick in i väggen i slutet av februari. Inlägget avslutas med en önskan om pengar.

14 april: Lamotte publicerar en film där han ringer informationsnumret 113 13 och frågar om hans barn ska gå till skolan fast deras mamma troligen har Corona. Inlägget avslutas med en vädjan om swishbidrag.

15 april: I ett inlägg kritiseras Vänsterpolitikern Daniel Riazat eftersom han har kallat Lamottes verksamhet för ”bullshit”. ”Med tanke på att det är jag och andra skattebetalare som betalar hans lön så borde han vara lite mer ödmjuk och respektera faktabaserad journalistik, men det har han väl inte förstånd till” skriver Lamotte i sitt åsiktsinlägg och ber därefter om pengar via Swish. Bankgiro går också bra.

18 april: I ett inlägg berättar Lamotte att någon har gjort en fejkad dödsannons med hans namn. Inlägget avslutas med önskan om pengar. ”Dela gärna detta så att folk inte tror på det som står på begravningsbyråns hemsida!”

19 april: I ett inlägg berättar Lamotte att han tänker polisanmäla den som ligger bakom en fejkad dödsannons med Lamottes namn. Inlägget avslutas med vädjan om bidrag via Swish eller Bankgiro.

24 april: I ett inlägg ber Lamotte om pengar för att klara av rättegångskostnaderna om han fälls för förtal av Göteborgs tingsrätt.

6 maj: I ett upprört inlägg rasar Lamotte mot Robert Aschberg efter att denne har gjort ett program om människor som har drabbats av hat efter att ha hängts ut av Joakim Lamotte. ”Dessutom har han mage att kritisera mig för att jag tar emot donationer via Swish, samtidigt som han själv är Sveriges rikaste och mest välmående journalist med hela mediaetablissemanget bakom sig.” skriver Lamotte och ber därefter om bidrag via Swish.

15 maj: I ett inlägg uppmanar Lamotte följarna att hjälpa polisen att hitta försvunna Wilma. Lamotte ber inte om pengar för denna information.

19 maj: I en upprörd selfiefilm på en dryg minut berättar Lamotte om en 20-årig tjej som misshandlas av en 32-årig man och återpostar en redan spridd film. I filmen visas delar av själva misshandeln. ”Jag har försökt få tag på mannen men han håller sig borta.” skriver Lamotte och uppmanar till delning av filmen och swishdonationer.

27 maj: Lamotte är upprörd över att han har ”hängts ut” i Robert Aschbergs program Trolljägarna. Resten av inlägget handlar om vilka hot och vilket hat Lamotte utsätts för. Inlägget avslutas med en önskan om pengar.

4 juni: Ett kort inlägg med bild om att Lamotte medverkar i Patrik Sjöbergs podd. Till bilden bifogas en önskan om swishdonation. Bankgiro går också bra.

6 juni: I ett inlägg upprörs Lamotte över att journalisten Mats Skogkär har fått sparken från Sydsvenskan efter ett Twitterinlägg. Lamotte återpublicerar inlägget med följande motivering och ber därefter om swishdonationer som tack: ”Jag vägrar vara en del av den svenska nervösa åsiktskorridoren och har därför beslutat att publicera Mats Skogkärs inlägg.”

7 juni: Lamotte publicerar en bild från Heden i Göteborg på Black Lives Matter-demonstranterna. Lamotte har själv tagit bilden men betonar att han håller sig på avstånd. Lamotte undrar om vi bor i världens mest patetiska land eftersom polisen inte ingriper mot demonstrationen och ber därefter om swishpengar.

15 juni: I ett inlägg uttrycker Lamotte sitt stöd för Alexander Bard och publicerar en skärmdump från SCB. Till bilden ställer han föjande fråga innan han ber om pengar via swish eller bankgiro: ”Kanske borde vi följa upp Alexander Bards uttalande med att diskutera varför personer från Afrika står för allra högst arbetslöshet i Sverige? Hur kommer det sig att arbetslösheten bland personer födda i Afrika ligger på nästan 27 procent och vad innebär det för Sverige?”

16 juli: I ett inlägg kritiseras Västerbottens-kuriren för att ha gjort ett reportage om Tomas Åberg som har stämt Joakim Lamotte för förtal. Lamotte menar att intervjun och reportaget är reklam för en kampanj mot oberoende journalister. Inlägget avslutas med önskemål om swishdonation, bankgiroöverföring eller kontoinsättning till Joakim Lamotte.

19 juli: En midsommarhälsning från familjen Lamotte med bild. ”Ta hand om era nära och kära och tänk på barnen.”

28 juli: En kvinna som är nämndeman vid en annan tingsrätt än den där Lamotte står åtalad för förtal hängs ut med namn och bild eftersom hon har uttryckt sig kritiskt mot Lamotte. ”Dela gärna detta så att hon blir av med sitt uppdrag”, skriver Lamotte och ber därefter om pengar till sig själv.

18 augusti: I ett inlägg är Lamotte upprörd över att ingen talar klarspråk om varför man stänger skolorna i Kronogården. Huvuddelen av inlägget handlar därefter om honom själv och vilka bra reportage han gör. Inlägget avslutas med önskemål om donationer via Swish eller Bankgiro.

25 augusti: I ett inlägg menar Lamotte att Södertörns tingsrätt har sparkat en nämndeman eftersom hon har uttryckt kritik mot Joakim Lamotte. ”Tyvärr vet jag att våra tingsrätter befolkas av många andra nämndemän som hyser förutfattade åsikter om mig och mitt arbete, vilket gör det svårt att få en rättvis prövning”, skriver Lamotte och ber slutligen om pengar för hjälp med att klara en kommande förtalsrättegång mot honom.

28 augusti: I ett inlägg tackar Lamotte landet Danmark för att de har dömt fem personer till långa fängelsestraff och utvisning. Inlägget avslutas med en uppmaning och spridning av texten och en önskan om pengar.

3 september: Arg selfiefilm där Lamotte förfasas över att tre män frias i hovrätten för mord och därmed slipper undan utvisning. I filmen (som Lamotte kallar granskning) hängs en socialdemokratisk nämndeman ut med namn och bild. Hon intervjuas i filmen, men det framkommer inga sakargument kring varför domen är felaktig annat än att Lamotte vill att de ska fällas och utvisas. Inlägget avslutas med en önskan om swishdonationer.

9 september: Lamotte tackar Alexander Pärleros för att han har fått vara gäst i Framgångspodden. Inlägget avslutas med önskemål om donationer till Joakim Lamotte som tack för hans ”oberoende journalistik”.

10 september: Lamotte hänger ut en 18-årig kille med namn och bild eftersom denne har skrivit ett hotfullt meddelande till Lamotte. I inlägget kritiseras rättsväsendet för sin flathet och Lamotte spekulerar i om det hade hänt något annat om Lamotte hade hetat Henrik Schyffert eller Greta Thunberg istället. Därefter ber han om pengar.

11 september: I ett rent åsiktsinlägg kritiseras Liberalernas Jan Jönsson eftersom han är kritisk mot koranbränningar. Lamotte tycker istället att han ska kritisera bilbränder. I inlägget är Lamotte också kritisk över att Jönsson tycker att socialsekreterare ska få fortbildning och att Jönsson anser att samhället ska arbeta med att återrehabilitera återvändande IS-terrorister. Inlägget avslutas med en önskan om swishpengar. Bankgiro går också bra.

13 september: Inlägg om att det är dags för familjen Lamotte att skaffa hund. ”Dela gärna detta så kan ni hjälpa mig och min familj att hitta rätt hund. Tack på förhand!” Inget önskemål om swishbidrag bifogas.

16 september: Två personer hängs ut med namn och bild eftersom de har hotat Joakim Lamotte. Resten av texten är en hyllningstext till Lamottes eget arbete, men han förklarar också sin egen frånvaro på följande sätt:

”Nu under coronapandemin har jag avstått från att åka ut och göra livesändningar, eftersom restriktionerna säger att man inte får samlas fler än 50 personer. Till skillnad från Black Lives Matter så vill jag ta ansvar för att inte bidra till ökad smittspridning, och till skillnad från Jonas Gardell så tycker jag att det är viktigare att folkhälsan går före mina egna framträdanden.”

Inlägget avslutas med önskan om pengar.

18 september: Lamotte återpostar en film från ett reportage han gjorde i Nyköping år 2019. ”Inatt sköts en man till döds i Brandkärr i Nyköping. Konstigt. När jag åkte dit förra året för att rapportera ansåg lokala politiker att jag inte hade där att göra för det fanns minsann inga problem i området. Och andra journalister passade på att åka dit och göra snyftreportage.” Inlägget avslutas med önskan om swishdonationer som tack för förra årets reportage.

22 september: Upprört åsiktsinlägg där Lamotte förfasas över att Morgan Johansson, Annika Strandhäll och ”vänsterprofilerna Alexandra Pascalidou och Jonna Sima” har tagit avstånd från hatet mot TV-journalisten Nike Nylander utan att också ta avstånd från hatet mot Joakim Lamotte. Inlägget avslutas med en önskan om pengar.

22 september: Lamotte länkar till en artikel av Carolin Dahlman där hon skriver om Joakim Lamotte. Till länken är följande text bifogad: ”Carolin Dahlman skriver bra om varför regeringen endast är intresserade av att skydda de journalister som jobbar på SVT. Läs och sprid gärna!” Därefter ber Lamotte om swishbidrag för sin delning.

26 september: Lamotte skriver ett upprört åsiktsinlägg om att 39 medarbetare på Sveriges Radio upplever strukturell rasism och bristande representation på sin arbetsplats. Lamottes upprördhet gäller alltså inte problemet med rasism utan att de anställda önskar större medvetenhet hos arbetsgivaren kring de här frågorna. Inlägget avslutas med en önskan om att läsarna ska skänka pengar till Joakim Lamotte.

29 september: Ett inlägg om att ytterligare en person har blivit fälld för förtal i domstol efter att ha delat vidare Lamottes texter om projektledaren för föreningen Näthatgranskaren. Resten av inlägget handlar om Lamotte själv och avslutas med att han ber om pengar för egen del eftersom han själv har blivit stämd för förtal.

4 oktober: Inlägg med bild om Lamottes nya hundvalp – en belgisk vallhund. Inget önskemål om pengar framförs.

6 oktober: Lamotte publicerar ett kort inlägg där han berättar att han har utsetts till fjärde mäktigast på Facebook av Medieakademin. Han nämner stolt att han därmed kommer före både Jonas Gardell och SVT. Inlägget avslutas med en vädjan om swishdonation.

9 oktober: Arg selfiefilm där Lamotte är upprörd över två vuxna som har postat en film på nätet där de kör bil och dricker öl med barnen i baksätet. Filmen är redan väl spridd på nätet, men Lamotte uppmanar följarna att dela det egna inlägget så att barnen (som redan har fått hjälp) ska få hjälp. Inlägget avslutas med önskemål om swishpengar.

12 oktober: Kort inlägg med bild om Lamottes nya hundvalp. Läsarna tipsas om att följa hundens nya instagramkonto. Varken Lamotte eller hunden ber om pengar för detta inlägg.

13 oktober: En person som på ett obehagligt sätt har hotat Joakim Lamotte och hans familj hängs ut med namn och bild. Inlägget avslutas med att mannens arbetsplats nämns och att läsarna uppmanas att kontakta mannens arbetsgivare samt att skicka pengar till Lamotte via swish eller bankgiro.

14 oktober: Upprört inlägg om att en person som har hotat Joakim Lamotte och hans familj har fått jobba som trygghetsvärd på en skola. I inlägget, som är lite rörigt, berättar Lamotte att han har ringt upp polisen angående mannen men att fallet lades ner. ”I slutet av samtalet med polisen säger jag att om jag inte får någon hjälp av dem så kommer jag bli tvungen att lösa den här typen av problem på egen hand i fortsättningen.” Inlägget avslutas med en önskan om swishdonationer.

22 oktober: Upprört känsloinlägg där Lamotte berättar att han har varit avstängd från sitt Facebookkonto i 24 timmar. ”Jag kan inte dra någon annan slutsats än att det finns personer med makt som anser att vissa politiskt känsliga ämnen inte bör granskas av oberoende journalister”, skriver Lamotte och kritiserar därefter Morgan Johansson för det inträffade samt ber om swishdonationer.

23 oktober: Lamotte framför en hälsning från familjens hund som också är på bild. Inget önskemål om pengar för detta.

24 oktober: Kort film på Lamotte som utför lydnadsövningar med familjens hund. Inget swishnummer anges.

10 november: Lamotte skriver om att han har blivit kallad till rätten anklagad för grovt förtal. Inlägget avslutas med att han ber om pengar för att få hjälp med rättegångskostnaderna.

27 november: Lamotte publicerar en bild på en man som dömts för allvarliga sexualbrott mot barn. Han anger också mannens tidigare namn och det namn han har tagit efter avtjänat fängelsestraff. Inlägget avslutas med önskemål om swishdonationer.

30 november: Joakim Lamotte undrar i ett åsiktsinlägg om när Annie Lööf ska ta avstånd från Fredrick Federley. Lamotte berättar att han har försökt göra en intervju men inte lyckats. ” Hur skall Centerpartiet någonsin kunna uttala sig om övergrepp mot barn i framtiden när en av partiets främsta företrädare frotterar sig med pedofiler?” undrar Lamotte och ber därefter om swishdonationer.

1 december: Upprört inlägg efter att Lamotte har tittat på TV och tycker att SVT inte går tillräckligt hårt åt Fredrick Federley och Annie Lööf. Lamotte lyfter upp sig själv som en positiv förebild: ”När jag skrev om detta blev jag kallad lögnare trots att jag hade många trovärdiga källor och säker bevisning.” Åsiktsinlägget avslutas med en uppmaning att stödja oberoende journalistik genom att swisha Lamotte.

11 december: Lamotte uppmärksammar att det finns en Facebookgrupp som är kritisk mot honom. Han är upprörd över att Facebook tillåter den att finnas och inte stänger ner den. Inlägget avslutas med uppmaning om att swisha Joakim Lamotte.

14 december: Lamotte skriver att han är tillbaka på Facebook efter att ha varit avstängd. Morgan Johansson kritiseras för avstängningen och Lamotte berättar att han har fört samtal med SD-politikern Jessica Stegrud om saken. Hon driver, enligt Lamotte, frågan i Europaparlamentet. Inlägget avslutas med önskemål om swishdonation.

16 december: Lamotte länkar till en artikel i Samnytt som handlar om en centerpartist som har bott ihop med en dömd pedofil. Lamotte skriver en kort sammanfattning av deras text och ber därefter om swishdonationer. Inlägget avslutas med önskemål om pengar via Swish.

18 december: En centerpartist hängs ut som blottare och pedofil. Lamotte hänvisar till en dom men det är ett rent åsiktsinlägg. Namn anges inte och bilden är blurrad. Inlägget avslutas med en uppmaning om spridning och önskemål om swishdonationer.

20 december: Kort inlägg om att Lamotte har ringt en före detta hemlös man för att önska god jul. ”Bilden är från hans första hotellnatt (som SD i Trelleborg ordnade)” skriver Lamotte och anger därefter sitt eget swishnummer.

24 december: Julhälsning från familjen Lamotte med bild på två döttrar och hund. Inget swishnummer anges.

26 december: Lamotte uppmanar människor att rösta fram Jeanette Höglund som ligger bakom den SD-nära hjälporganisationen ”Vid din sida” till Årets stockholmare. Inget swishnummer anges.

29 december: Upprört inlägg om att YouTube har stängt ner det främlingsfientliga och bitvis öppet rasistiska kontot SwebbTV. Regeringen och Morgan Johansson anklagas för YouTubes beslut. Lamottes inlägg publiceras i samverkan med de högerextrema och högerpopulistiska publikationerna Nya tider, Fria tider, Samnytt, Exakt24 och Nyheter idag.

30 december: Selfiefilm från bilen där Lamotte är arg på Löfven och hela den svenska Regeringen eftersom Löfven har hämtat ut en klocka hos urmakaren och Morgan Johansson har köpt en liten vitvara. Inlägget avslutas med ett önskemål om pengar.

31 december: Ett åsiktsinlägg om att Aysha Jones som är en av de drivande bakom Black Lives Matter-rörelsen i Sverige väljer att hoppa av omröstningen till Årets svensk med hänvisning till att en av de andra nominerade har draghjälp av högerextrema personer. ”Jag gissar att det är mig hon menar”, skriver Lamotte och lägger till: ”Men vad skall man förvänta sig av en person som företräder en organisation som uppmanar till våld, skadegörelse och rasideologi?” Inlägget avslutas med uppmaning om swishdonation.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


   Andreas Magnusson är gymnasielärare i svenska, religionskunskap och etik. Han sysslar också med musik och driver You Tube-kanalen Samtidsreflexen där tanken är att tränga djupare bakom människors reflexmässiga yttranden i samhällsfrågor.
Andreas har idén om att en god journalist är pedagog och att en god pedagog också i någon mening borde vara journalist. Han har också skrivit en del för DN Kultur och nominerades 2019 till årets opinionsbildare vid Faktumgalan.
Andreas är en av Para§rafs fasta krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.