Leif GW Persson

Av Dick Sundevall 2012-05-04

Ibland blir man så trött på alla dessa försiktiga välanpassade som avlöser varandra i radio, tv och tidningar. Som pratar och pratar men egentligen aldrig säger något. Det skulle ibland vara svårt att stå ut, om det inte vore för de få undantagen. De som Lars Forsell en gång beskrev med orden, "de där stenarna i skon som demokratin så väl behöver".

En favorit bland dessa är Leif GW Persson. Så låt oss bjuda på lite blandade citat från detta egensinniga snille.

Om varför hans böcker säljer så dåligt i Norge:
– Jag vet inte vad det är. För lite bilder eller för små bokstäver kanske?

Om problem i jobbet:
– Jag gjorde en riktig jävla prakttavla för ett par år sedan i samband med ett rånmord där jag var fullkomligt övertygad om vem som var gärningsmannen. Hans jävla idiothistoria var helt sanslös och därför höll jag på och bråkade med utredarna och sa “Är ni dumma i huvudet eller?”. Men det visade sig att det var precis som han sa: Mitt i natten kommer det in två skinnhuvuden i huset där han och hans fru bor. Binder båda två. Knackar ihjäl hustrun med ett basebollträ och försvinner. Sedan lyckas han ta sig loss och ringer polisen. Och då visar det sig att han är 25 år yngre än frun och dessutom alkoholist. För säkerhets skull var han även straffad för hustrumisshandel. Men det visar sig redan inom några dagar att det var precis som han hade sagt.

Om att dömas till rättspsykiatrisk vård:
– Bland folk som inte vet vad de pratar om brukar en sådan dom uppfattas som rena storvinsten på lotto, vilket torde vara ett av de mest betydande missförstånd som finns om hur vår rättsapparat fungerar. Det finns åtskilliga som kan vittna om den saken. Personer som ”vårdats” i mer än tio år, och i enstaka fall livet ut, för brott som normalt skulle ha renderat dem någon eller några månaders fängelse.

Om sin företrädare som expert i programmet Efterlyst, åklagaren Brynolf Wendt:
– Han var så jävla reaktionär.
 Alla skulle skickas till någon jävla öde ö. När jag tog över hans roll i programmet, hade “Efterlyst” nästan inga tittare. Men det var någon som med fanatisk envishet kontaktar redaktionen om att Brynolf måste komma tillbaka. Om det var Brynolf själv eller någon närstående, vet jag inte.

/wp-content/uploads/content/portratt/leifgwpersson/DSC00281_2.JPG

Om ”kapten klänning”, länspolismästare Göran Lindberg:
– Frivilligt sex med vuxna och medvetna kvinnor, enligt avtal och mot kontant betalning? I helvete heller. Vi talar om grova övergrepp mot småtjejer och unga kvinnor som inte haft en aning om vad som väntat dem så fort de hamnat i nävarna på hundratrettio kilo Göran Lindberg och som för säkerhets skull varit nog så kantstötta innan de gjorde det. Om det faktum att Göran Lindberg levde två liv, kvinnosakskämpe i det offentliga och våldtäktsman i det fördolda, sägs icke ett ord i domen eftersom det inte har med saken att göra. Mänskliga bedrägerier av det slaget saknar straffvärde i den juridiska meningen.

Thomas Bodström at the Gothenburg Book Fair 2009

Thomas Bodström

Om Thomas Bodström och politiken:
– Han är för mig en person som tillsatts på samma politiska meriter som Kim Jong Il, dessutom påtagligt lik honom vad beträffar inställningen till det privata och politiken. Låt vara att Bodström föredrar fotboll framför golf och att pappa Lennart var betydligt längre än pappa Kim Il Sung.

Om att han är emot ett DNA-register och att före detta justitieministern Thomas Bodström är för:
– Det tycker jag talar starkt emot ett DNA-register, med tanke på min kännedom om Bodström. Vissa människor är på något sätt givna som kontraindikatorer. Om de säger att det ska vara på ett visst sätt, vet man genom att det är de som säger det, att det rimligtvis är precis tvärtom. Jag tror aldrig vi har haft en så pass klen justitieminister, och då har vi ändå haft ganska många som varit jävligt klena.

Om en av ”deckardrottningarna”:
– I veckan som gick gjorde jag en kort avstickare till Oslo för att träffa mitt nya norska förlag. Just som jag kliver på planet ringer presschefen för att förvissa sig om att jag är på väg. ”Vi ska göra dig lika stor som Camilla Läckberg”, försäkrar hon och därmed tillbringar jag resan i ett tillstånd av svårartad existentiell ångest.

Om Palmemordet och om Christer Pettersson var den skyldige:
– Han var i närheten, det är ju styrkt. Palmes biografbesök var så jävla oplanerat så jag har en kraftig uppfattning om att det måste ha föregåtts av någon form av planering, om än hastigt påkommen. Vilket inte är den officiella uppfattningen. Men Christer har jag aldrig trott att det var. Jag har till och med frågat honom om han sköt Palme och han förnekade det bestämt, samtidigt som han bad mig ligga lågt med det eftersom hans väsentliga inkomstkälla var att hålla folk i tvivelsmål.

Om han blivit inbjuden till Nobelfesten i Stadshuset:
– Ja, det har jag. Men jag tror inte att jag svarat. Den där inbjudan ligger någonstans. Jag går inte på sånt där.

Om han ångrat offentliga uttalande om olika personer:
– Jag har kallat folk för en massa fula saker. Men inget som jag ångrar direkt, det vill jag inte påstå.

Under några årtionden har landets tv-producenter haft en mycket bestämd uppfattning om hur en programledare, man som kvinna, ska vara för att gå hem i tv: Ung, söt, ständigt leende och framförallt smal. En beskrivning som inte stämmer så där helt klockrent på Leif GW Persson. Ändå drar han uppemot en miljon tittare i det ena programmet efter det andra, oavsett kanal.

Så det kanske är dags att tänka om – helt om – och satsa på någon äldre, småsur, muttrande, intelligent och egensinnig med en matchvikt på över hundra kilo?


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.