Europapresidenten

Av Dick Sundevall 2013-12-19

I Sverige har vi länge haft Hells Angels och Bandidos men först nu, de senaste åren, har två av de större och mer framträdande amerikanska bikerklubbarna etablerat sig i Skandinavien: Mongols och Outlaws. Presidenten för Mongols i Sverige, Jonas Bergdahl, har på kort tid blivit president för Mongols i Skandinavien – och nu även för Europa. Så vi blev nyfikna och sökte upp honom.

– Täcker ni era medlemmar ekonomiskt om de döms till fängelsestraff?
– Ja, svarar Jonas Bergdahl.
– Med hur mycket?
Han ler lite snett och jag tror inte att han tänker svara. Men det gör han – nästan:
– Det beror på vad de behöver. Har de familj kan det bli en hel del per månad.
– Även om de döms för till exempel bankrån?
– Ja.
– Även för mord?
– Ja.
– Finns det något brott som tvärtom innebär att man kan bli utesluten?
– Ja, våldtäkt och sånt. Då åker man ut direkt om det är bevisat.

Presidenten fattar alla beslut

– Finns det större frågor där du som president måste hålla en omröstning, för att kunna fatta beslut?
– Nej.
– Eller kolla med USA först?
– Nej, det fungerar inte så.
– Så du är en diktator.
Han skrattar och säger:
– Ja, men en vettig diktator som inte bråkar i onödan. Det är klart att jag ofta pratar med andra officerare i klubben om olika frågor innan det fattas beslut. Men antingen vi är eniga eller inte, så är det jag bestämmer. Vi är uppbyggda så. Presidenten fattar besluten.
Han är enkel att intervjua. Inget tjafs och inga glidningar. Antingen får jag ett rakt svar eller bara ett flin som klargör att jag inte får något svar. Men det händer bara några få gånger under de timmar jag intervjuar honom.

Hemma hos

– Kom hem till mig klockan sex så får ni se hur jag bor, hade Jonas Bergdahl sagt över telefon. Så tar vi det därifrån.
Nåja, så enkelt var det inte att få intervjua honom. Han känner personer som jag känner och vi har träffats en vecka tidigare för ett samtal. Och han vet att jag är noga med att skilja mellan samtal och intervjuer. Det som sägs i samtal publicerar jag aldrig utan att först ha fått okej från den jag pratat med.

Inga murar

Det är inga murar och ingen taggtråd runt hans stora villa i ett litet villaområde i Stockholms skärgård. Inte heller några morrande ilskna hundar. Däremot en vuxen Rottweiler och en Schäfervalp som glatt hälsar på Para§rafs researchchef Nina Silventoinen och mig – efter att husse markerat att vi är välkomna. Här finns också Sverigepresidenten för Mongols, Johan Kjellgren och en yngre kille som är prospect.
Nu hade jag i och för sig inte väntat mig några murar och än mindre taggtråd, men då det målats upp allehanda monsterbilder av de här killarna så kanske det behöver klargöras. Däremot fanns det gott om övervakningskameror både utomhus och inomhus.
Jonas Bergdahl är gift och har fyra barn. Han har klockan på ringning fyra på morgonen då han nu jobbar med ett bygge i Västerås. Är det alltså villa, Volvo och vovve vi möter? Nej, inte Volvo. Det står en större Mercedes och en mindre BMW på uppfarten och i garaget finns den obligatoriska tunga hojen – en Harley Davidson.

Står utanför samhället

Vi tar lite bilder nere vid sjön och åker därefter iväg till en bar för att göra intervjun. Det är välfyllt med folk i olika åldrar men ingen reagerar nämnvärt över att det kommer in tre män med västar som markerar att de tillhör en så kallad enprocentsklubb.
Uttrycket ”enprocentsklubbar” har sin upprinnelse i en vild mc-fest under tre dagar i Kalifornien 1947. Under festen greps två medlemmar ur mc-gänget Pissed off Bastards of Bloomington. De andra i mc-gänget försökte frita sina kompisar vilket resulterade i ett våldsamt upplopp. En representant för The American Motorcycle Association (AMA), sa efter bråket, att 99 % av alla mc-klubbmedlemmar är laglydiga medborgare som gillar att åka motorcykel, medan 1% fullständigt struntar i allt vad lagar och regler är och sätter upp sina egna spelregler.
Uttalandet resulterade i att några gäng började kalla sig Outlaws-klubbar. Och bar ett märke på västarna med ”1%” som en markering. AMA förnekar numer det där uttalandet.
I Sverige hävdar polisen att enprocentsklubbarna utgör ”organiserad brottslighet”. Eller när de slarvar med begreppen och vill ha större anslag, ”grov organiserad brottslighet”.

Vietnamveteraner

MC-klubbar som utmanat samhället, och inte minst polisen, har alltså funnits i drygt 60 år. Mongols är inte en av de äldsta, utan bildades av Vietnamveteraner på 1970-talet. De blev kända internationellt när de utmanade Hells Angels på ett sätt som ingen klubb tidigare hade gjort. Vilket bland annat resulterade i en vild eldstrid bland enarmade banditer i Las Vegas.
När vi nu slår oss ner i ett hörn av baren ser jag det där enprocentsmärket på en av killarnas västar. Så en av mina första frågor till Jonas Bergdahl blir, vad det innebär att Mongols är en enprocentsklubb?
– Att vi står utanför samhället genom att vi sköter saker och ting själva.
– Ni polisanmäler alltså inte om någon stjäl en av era hojar?
– Nej.
– Eller mördar någon av er?
– Nej, vi anlitar aldrig polisen.

En myt

– Ni löser alltså sådana frågor själva… på något sätt?
– Ja…
Innan jag hinner gå på honom med nästa fråga om att jag tycker att det hycklas med det där eftersom man i alla enprocentsklubbar sjukskriver sig och liknande, så hinner han förekomma mig:
– Men samtidigt är det lite av en myt det här. Både hos oss och andra är det ju medlemmar som stämplar ibland, är sjukskrivna, eller pappalediga och så vidare. Då är man väl ingen enprocentare? Men det är vad jag tycker alltså. Det står för mig.
– Det pratas mycket om att man i bikerklubbar hotar folk för än det ena och än det andra. Samtidigt brukar gamla kåkfarare hävda att hota någon utan att göra något, det är tonårsfasoner. Hur ser du på det?
– Man ska inte gå omkring och hota folk. När någon har gjort något som han har anledning att känna sig orolig för, så är det bästa hotet tystnad, säger Jonas Bergdahl.
– Och sedan?
– Ofta räcker det med tystnaden för att personen ifråga ska fatta att han måste reda ut det där.
– Genom att betala sig ur det?
– Kanske det. Eller visa sin respekt genom att be om ursäkt.
– Och om han inte gör någotdera?
– Så löser vi det på något annat sätt, säger han med ett leende och markerar att längre än så kommer jag inte.

Bankrån och indrivningar

– Om en medlem gör ett bankrån, ska klubben ha en viss procent av det han kommer över då?
– Det svarar jag inte på.
– Jag misstänkte det. Kan man anlita Mongols för indrivningar?
– Ja, men det innebär inte att vi åtar oss indrivningar hur som helst. Det går ju att göra helt lagliga indrivningar och vi gör en ordentlig koll när vi får en förfrågan, innan vi åtar oss något. Och när någon kommer till oss så har dom försökt alla andra vägar via inkasso och fogden. Vi är ju sista utvägen.
– Och ni får fram de pengar som kronofogden inte får fram.
– Det är mycket möjligt.
– Och hur…
Han avbryter mig:
– Den fråga som du nu kanske tänker ställa om hur vi får fram pengarna, får du inget svar på.
– Kan man via Mongols i Sverige få en indrivning gjord i ett annat land.
– Ja givetvis, under förutsättning att vi kommit fram till att det är en indrivning som kan göras.

Familjen är lika viktig som klubben

– Varför blev det just Mongols för dig?
– Det var lite olika klubbar som var och ryckte i mig men en avgörande faktor för att det blev Mongols var att hos oss betyder familjen lika mycket som klubben. En medlem måste inte komma på varje träff med klubben, om han har något inplanerat med familjen den dagen. Men i stort har Mongols samma uppbyggnad som dom två andra.
Med de två andra avser han inte Hells Angels och Bandidos, utan Outlaws och Hells Angels. Och i USA som i Sverige står Mongols och Outlaws, nära varandra. De har även samma färger: Svart och vitt.
– Man kan nog säga att vi är en något av en svartvit union, säger Jonas Bergdahl.

Löneförhöjning?

– Få du betalt för att vara president? Och har du därmed fått löneförhöjning nu som Europapresident?
– Det svarar jag inte på. Du vet ju att jag har ett jobb så… och därmed är det inte heller någon idé för dig att ställa nästa fråga.
– Vilken fråga skulle det vara?
– Var dom pengarna kommer ifrån.
Det skrattas runt bordet. Stämningen är bra. Jonas känns väldigt avslappnad men uppenbart tänker han hela tiden ett led framåt när jag intervjuar honom. Så som erfarna medietrimmade företagsledare brukar göra.
För barpersonalen är vi ett trevligt gäng. Inget bråk, inte ens en gliring, när en ung kille i personalen kommer tillbaka och säger att pizzabagaren är ledig ikväll, så de pizzor som några beställt kan de inte få. Samtidigt är vi rent ekonomiskt ett tråkigt gäng runt bordet. Fem personer och bara två starköl under hela sittningen. I övrigt är det lättöl, Coca cola och vatten såväl till maten som efteråt.
– Vi accepterar inte att man använder någon form av droger när man bär västen, förklarar Jonas Bergdahl. Några öl är okej men inte mer.
– Inte ens hasch?
– Nej, ingenting. Men vad man sedan gör hemma är var och ens ensak.
– Det är väl unikt för en bikerklubb?
– Jag diskuterar inte andra klubbar. Vad dom gör är deras sak. Men ja, det är nog unikt. Givetvis har vi haft problem med medlemmar som kört fast i droger…
– Och då blir dom uteslutna?
– Nej, i första hand försöker vi hjälpa killen ifråga. Men det är klart att det finns en gräns. Dom måste ju själva vilja sluta för att det ska gå.

/wp-content/uploads/content/portratt/europapresidenten/DSC01350_2.JPG

Ingen hoj från start

Man behöver inte ha en motorcykel för att komma med som anhängare, ”hangaround”, till Mongols. Men som fullvärdig medlem ska man ha det.
– I vissa fall kan man också bli prospect utan att ha en egen hoj men då ska det finnas ett genuint MC-intresse, säger Jonas Bergdahl. Det är ju mycket snack om att den eller den inte är någon biker. Men det är ju ingen som föds biker.
– Hjälper klubben till ekonomiskt för att dom ska kunna köpa en MC?
– Nja, man får jobba ihop pengarna… eller vinna dom på Solvalla…
– Och vinner på att spela på hästar gör ni i Mongols ganska ofta – eller?
– Ja, om man är skicklig så gör man väl det, säger han leende. Det finns ju folk som försörjer sig helt på sånt.

Ska vara attraktivt

Det går inte att säga hur lång tid det tar för att bli fullvärdig medlem i Mongols. I början gick det ganska snabbt men nu tar det allt längre tid.
– Det ska vara attraktivt att få ta på sig den där västen, säger Jonas Bergdahl. Och det ska inte vara enkelt att få den. Men det är ju olika. Några kvalificerar sig genom att visa vad de går för inom klubben. Andra har i viss mån kanske redan visat det utanför.
– Hur då?
Återigen det där leendet…
– Genom att visa att dom är en bra broder. Längre kommer du inte.
– Har ni det som en del andra, att samtliga fullvärdiga medlemmar i en avdelning måste godkänna att det blir en ny medlem?
– Nej, inga omröstningar.
– Så det är du som beslutar. Punkt slut.
– Ja.

När Jonas Bergdahl sover

– Men med tiden måste väl du då hålla på och fatta beslut dygnet runt?/wp-content/uploads/content/portratt/europapresidenten/DSC01343_2.JPG
– Ja. Och det är därför det är så bra att vi nu har utsett en president för Sverige.
– Vilka vi?
– Ja, jag då.
– Och vilka beslut kan du då fatta? frågar jag den nya Sverigepresidenten Johan Kjellgren, som står till höger här på bilden.
– Ja, jag får väl passa på när Jonas sover, svarar han. Men allvarligt talat, det där vet vi.
– Men det måste väl bli helt fel beslut ibland?
– Det var det jävligaste jag hört, säger Jonas Bergdahl.
När skratten dämpats, fortsätter han:
– Det är klart att det blir. Vi är ju människor. Men precis som jag kan trycka på startknappen så kan jag också trycka på stoppknappen. Men jag står bakom Johan om han har tagit beslutet. Och sedan tar han och jag det i enrum.
– Men om någon är aktuell för att uteslutas, är det även då bara du som kan fatta det beslutet?
– Ja. Men samtidigt är det dumt att fatta för snabba beslut. Jag är känd för att tänka först och skjuta sedan.
– Så du tänker efter ordentligt men sedan skjuter du?
Får faktiskt ett svar på den frågan:
– Ja, annars kan jag ju skjuta mig i foten.
– I minst en annan klubb är den som är sergeant at arms ansvarig för vapen, säkerhet och… elimineringar. Är det så hos er också?
– Han är ansvarig för säkerheten ja. Och som du vet vid det här laget så får du inget svar på frågan om vad det innebär. 

Bankrån

– Väljer ni att i första hand etablera er där det inte finns några andra enprocentsgäng?
– Absolut inte. Vi frågar ingen om lov.
– Hur många behöver det vara för att det ska bli en ny avdelning, en ny chapter på en ort?
– Sju stycken. Varav minst sex officerare. Alltså fullvärdiga medlemmar.
– Om en medlem tycker att det är en bra idé att på egen hand råna en bank och gör det. Är det hans ensak?
– Absolut inte. Man representerar klubben 24 timmar om dygnet. Man kan inte hålla på med sånt där vid sidan om. Då åker man ut.
– Då är min slutsats att det kan vara okej om han har ringt dig först och fått tillstånd.
– Nej, inte alls. Så fungerar det inte.
– Hur fungerar det då inför till exempel ett bankrån?
Nej, jag hade väl inte räknat med att få något svar på den frågan heller. Men det blir aldrig några ilskna blickar. Bara det där leendet.
– Om jag säger så här, säger Jonas. När det gäller brott… jag vill inte veta. Ju mindre jag vet desto bättre. Bara det fungerar… Sedan får du tolka det som du vill.

 

 

 

/wp-content/uploads/content/portratt/europapresidenten/DSC01362_2.JPG
Foto Nina SilventoinenMongols Europapresident Jonas Bergdahl i samtal med Dick Sundevall.

 

 

En av de största i Skandinavien

Jonas Bergdahl är från Dalarna. Vissa år har polisen i Dalarna beslagtagit fler illegala vapen än vad man gjort i Stockholm. Och så fort det etableras ett nytt gäng i Sverige så nog finns det snabbt en avdelning i Dalarna. Så min självklara fråga blir:
– Vad fan är det med er dalmasar?
– Det har väl funnits så lite snö i Dalarna de senaste åren så folk har hållit på med annat än att åka skidor… Men allvarligt talat så är det en massa småungar som håller på. Dom borde sköta skolan och skaffa sig ett jobb och växa upp istället, säger Jonas Bergdahl.
– Varför tycker du att en ung kille ska söka sig till Mongols?
– Det tycker jag inte. Unga killar ska inte alls söka sig till oss. Vi har inte någon medlem som är under 25 år.
– Hur gammal är den äldsta? frågar Nina.
Jonas och Johan konfererar och kommer fram till att deras äldsta medlem är 62.
– Hur ser du på framtiden för Mongols i Sverige och Skandinavien? frågar jag.
– Om fem år är vi en av dom största bikerklubbarna i Skandinavien.
– Det låter som om du är väldigt säker på det.
– Ja, det är jag helt säker på, säger Jonas Bergdahl.


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.