Gängmedlem – Boktips special

Publicerad 2012-05-28

Av Magdalena Khodr

TV och tidningar beskriver gängmedlemmar som brutala rånare och hänsynslösa mördare. Men – finns något annat bakom den bilden? Para§raf:s Magdalena Khodr har träffat författarna bakom den avslöjande reportageboken ”Gängmedlem”. Boken handlar om personerna i gängen och ger den svenske gängmedlemmen ett ansikte.

När jag hör ordet gängmedlem tänker jag genast på färgen svart. Jag associerar denna benämning med manliga figurer iklädda svarta skinnvästar, tatueringar och rakade huvuden prydda av ärr efter våld. Därifrån fortsätter tankarna till narkotika, rån, utpressning och våld. Män som alla valt utanförskap, och som frivilligt står utanför samhällets lagar och normer. Detta är nog den klassiska stereotypen på hur gemene man ser på den svenske gängmedlemmen.

Den typiska gängmedlemmen

Jag undrar om min bild och mina förutfattade meningar stämmer överens med verkligheten. Därför börjar jag inledningsvis intervjun med att be författarna, Geir Stakset och Niklas Malmborg att beskriva en typisk gängmedlem för mig.

De tittar på varandra och jag försöker läsa av deras blickar. Under tystnad och med en hastig blick, möter de varandras ögon och författarduon gör osynligt upp om vem som ska besvara frågan. Geir vänder sig mot mig och svarar lugnt:

De lämnar och hämtar på dagis, precis som alla andra. De är människor precis som vi; oaktat att de bär västen som kännetecknar medlemskapet, är de fortfarande någons vän, bror, arbetskollega, son och i många fall pappor, precis som alla andra.

Geir och Niklas berättar vidare att syftet med boken har varit att visa människan bakom brottet, att det finns en karaktär bakom varje individ som tillsammans utgör det vi ser på utifrån och kallar för ett gäng.

Under tidigt 90-tal härjade den organiserade brottsligheten vilt i Göteborg och fick stor uppståndelse i medierna. För att få en rättvis och förtroendegivande bild av gängkriminaliteten har författarna vistats i Göteborg i sammanlagt mer än en månad under de två år som det tagit att skriva boken. Projektet har vid upprepade tillfällen tvingats att stanna upp då intervjudeltagare plötsligt gripits, försvunnit och även mördats under bokens födelse.

/wp-content/uploads/content/intervjuer/gangmedlem/DSC_1570.JPG

Värdefulla kontakter

Jag undrar hur man gör för att få gängmedlemmar att ställa upp på ett sådant utlämnande projekt som detta.
Förtroende! säger killarna samtidigt i kör.
Det handlar enbart om tillit, vilket har tagit lång tid att bygga upp. De kastar lite blygsamt denna framgång på deras första bok ”Pappa och kriminell” som under arbetet knöt ihop dem med viktiga kontakter. Vilka kom att bli värdefulla som goda referenser inför arbetet med ”Gängmedlem”.

Utmålade som monster

Utan att själva ta ställning till vad som är rätt och fel, har de genom inre källor satt färg på känslor och tankar hos de gängmedlemmar man idag gärna målar ut som monster i media. Berättandet i boken har skett naturligt och utan att romantisera den kriminella tillvaron – tvärtom avslöjar boken den sanna verklighet bakom de gäng polisen och media döpt till svensk maffia. Vi känner till dem vid namn som Hells Angels, Bandidos, Original Gangsters och Brödraskapet.

I boken får vi följa med både nuvarande och före detta anhängare ur dessa grupperingar i sitt berättande från barndom till steget in i gängkriminaliteten. En av dessa är Aje, Anders Berntsson, före dett medlem i brödraskapet Wolfpack. Efter upprepade fängelsestraff och grova brott valde han till slut att kliva av den kriminella banan och lämna gänglivet bakom sig. Familjen tog skada av hans leverne och han kom till den punkten då han inte längre lyckades få ihop rollerna som kriminell och pappa.

Idag, fem år efter avhoppet, arbetar han som verksamhetschef på KRIS, livsstilshuset där han tar emot avhoppare och hjälper dem att anpassa sig till ett liv utan droger och kriminalitet. Med ett unikt bagage av egna erfarenheter kombinerat med studier har han skaffat sig en alldeles särskild kunskap, och det är från båda sidorna av systemet, vilket gör honom mer förstående för de problem som han möter i sitt arbetsliv.

Träffades av en slump

Ju mer jag pratar med killarna inser jag vilket hårt arbete de lagt ned tillsammans på skrivandet. De träffades för fem år sedan av en slump på en privat hemmafest där de fastnade i en diskussion om familjeförhållanden i kriminella miljöer. Vilket Geir just själv hade fått uppleva då hans lillebror blivit gripen av polisen och tvingats lämna sin gravida flickvän helt ensam.

Händelsen påverkade Geir och satte igång hans skrivande tillsammans med Niklas som då blivit färdigutbildad journalist. Responsen de mottagit gällande boken, har enbart varit positiv. Den stora vinsten framgår genom att en stor mängd poliser och myndigheter har hört av sig efter att ha läst pappaboken.

/wp-content/uploads/content/intervjuer/gangmedlem/DSC_1569-1.JPG

Moraliska dilemman

Moralen inom poliskåren har satts på prov då många haft delade åsikter kring gripandena som skett då barn varit inblandade.
– Är det rätt att storma in i en lägenhet med dragna vapen i vetskap om att det finns ett fyraårigt barn inne i lägenheten? undrar Geir utan att egentligen vänta på gensvar från mig. Han vet precis som jag att frågan inte går att besvara med vare sig ett självklart ja eller nej.
Tar man idag hänsyn alla gånger till att det finns barn i lägenheten som säkerligen kommer att få traumatiska upplevelser av dramatiska händelser som sker vid gripanden? Är det rätt att storma in i ett barns trygga hem med dragna vapen? Förstår ett barn innebörden av ett gripande? Finns det någon rutin på att förklara för det utsatta barnet vad det är som just har hänt med den gripne föräldern och sköts denna rutin efter paragrafer? Frågorna i mitt huvud är många. Men den mest intressanta just nu är:
Varför blir man en gängmedlem?

Svaret jag får är att allt är individuellt. Enligt författarna är det självfallet gemenskapen som lockar först och främst. Brödraskapet och känslan av att tillhöra något stort och mäktigt, har en stor betydande roll.

– Det är givetvis individuellt och kan inte besvaras med stereotypa uttalanden, svarar Geir för säkert femte gången under intervjun.

Rätt eller fel

De må representera samma gäng, men alla medlemmar har en unik historia bakom sig att berätta. Det är just vad de fångat upp i boken. De har valt att inte själva ta ställning till vad som är rätt eller fel. Geir och Niklas har lämnat denna bedömning till oss som läsare.

Det är huvudkaraktärerna som berättar. Du som läsare får självfallet skapa dina egna åsikter. Mina frågor är många och svaren är få. Författarnas avsikt med boken är inte att svara på varför man blir kriminell och dras in i gäng. Deras syfte är att istället visa hur det är att leva som gängmedlem. Precis så som media och polis framställt löpsedlarna – fast tvärtom.

/wp-content/uploads/content/intervjuer/gangmedlem/DSC_1585.JPG

Niklas Malmborg och Geir Stakset har nya projekt på gång, men är förtegna om vad det kommer att handla om. Foto: Petter Inedahl

Missa inte Nilsson-Larancuents recension av boken Gängmedlem.

Du hittar den under vinjetten Boktips.


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.