Dödsstraff för otrohet

Av Dick Sundevall 2014-07-07

Utomäktenskapliga förbindelser var straffbara i Sverige fram till 1864 och när det gällde gift person fram till 1937. Men det var inte längre dödsstraff för att någon hamnat i fel säng.

Det har varit betydligt hårdare tag mot otrohet i det gamla Sverige. I 1734 års missgärningsbalk, kan man läsa:

Lägrar ogift man ogift kvinna, böte mannen tio daler och kvinnan fem. Sker det en annan gång böte dubbelt och tredje gången tredubbelt. Förser sig någon därmed fjärde gången eller flera, böte för hvarje gång, han åttatio daler och hon fyratio daler.

Jag gillar formuleringen: ”Förser sig någon…”

Spöstraff

I samma kapitels paragraf 3, klargörs vad som händer om personerna ifråga inte kan betala sina böter:

Orka de ej böta som önskaläge gjort hava, plikte då mannen med första gången fjorton dagars fängelse.

”Önskaläge” – visst är det ett vackert ord för för samlag.

Fjärde gången straffas mannen med tjugo dagars fängelse vid vatten och bröd, eller tjugo par spö, och kvinna med sådant fängelse i tolf dagar eller tio par ris.

Det hela kan tyckas nog så hårt i dagens perspektiv – men det ska ses mot att det tidigare hade varit dödsstraff för ”andra gången hor”. Vilket innebar, andra gången en gift person var otrogen.

Det var alltså inte bättre förr. Idag kan man i värsta fall bli uthängd på Facebook. Ja, bortsett från det där med en eventuell skilsmässa förstås.

Rättsskandalen Knutby

Idag 16.00 börjar vi publicera vår stora grävande artikelserie om rättsskandalen Knutby. Först nu har det gått att få fram fakta som tidigare varit dolda.

Det blir under de närmaste veckorna en artikelserie på tio artiklar. Varje måndag, onsdag och fredag, klockan 16.00, publicerar vi en ny artikel.


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.