KRIG!

Av Dick Sundevall 2014-07-07

Högsta polisledningen beskriver sin kamp mot den organiserade brottsligheten som ett krig.
– Det är människor som tänker brott 24 timmar per dygn och som planerar brott 24 timmar per dygn, säger rikskriminalens chef Klas Friberg.

Alltså någon form av robotar som aldrig sover. Några oerhört farliga skrämmande vidunder som måste bekämpas med alla medel – som i ett krig.

I ett krig skjuter man ihjäl så många av fienden som möjligt. Bombar deras städer och byar och skövlar det mesta i sin framfart. Alltså ett beteende som är väldigt långt ifrån hur vi ser på en rättsstat i fredstid.

Man kan med fog fråga sig om Friberg kanske har sett för mycket amerikansk B-film och har svårt att skilja det från svensk verklighet. Visst finns det brottslingar i Sverige som lever på sin kriminalitet. I några fall, om än inte så värst många, lever de därtill gott.

Inga horn

Men de har ofta familj och barn. Det växer inte horn i pannan på dem och de har inte huggtänder. Nu när det börjar bli varma kvällar grillar de ofta ihop med familjen och nära vänner. Varav många inte alls är brottslingar. De är kriminella och kriminella handlingar ska få konsekvenser – men därmed är de inte nödvändigtvis några monster.

Polisen står och faller med allmänhetens förtroende. En stor del av denna allmänhet har någon i släkten, bland arbetskamraterna eller i grannskapet som har tillbringat kortare eller längre tid i fängelse. Ger de sig på släktforskning kanske de hittar någon som blivit halshuggen eller hängd. Kanske en kvinna för att hon i förtvivlan, inför en uteslutning ur gemenskapen, satt ut sitt nyfödda ”oäkta” barn i skogen som man gjorde förr i tiden. Ett fyrtiotal kvinnor halshöggs för det i vårt land under 1800-talet.

Att måla upp bilder av helt svarta och helt vita själar, är orimligt och saknar trovärdighet. Det leder till ett vi och dom tänkande, som knappast minskar brottsligheten.


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.