Att minnas rätt

Av Dick Sundevall 2014-07-07

Vi har nu publicerat sex av våra tio artiklar om Knutby. Det blir allt mer uppenbart när vi gräver att det handlar om ett totalt rättshaveri. Ett justitiemord.

I Sverige dömer vi inte människor enbart på ett erkännande. Mer än hundra personer har erkänt Palmemordet, men ingen av dem har blivit åtalad. Det måste finnas något i deras erkännande som får stöd av polisutredningen i övrigt. Helst något de berättar som polisen inte kände till men som man kan få bekräftat i efterhand. Eller något som polisen avsiktligt undanhållit för medierna men som den misstänkte känner till och kan berätta om.

Thomas Quick erkände betydligt fler mord än han har åtalats och dömts för. Men i de fallen fanns endast hans erkännande. Nu visar det sig i fall efter fall att han fick hjälp av polis och åklagare att ”minnas rätt”, så att det därmed gick att döma honom för en del av morden han erkände – men som han inte är skyldig till.

Sara fick också hjälp att minnas

När barnflickan Sara Svensson erkände såväl ett mord som ett mordförsök i Knutby, ställdes polisens utredare inför ett problem. På punkt efter punkt stämde inte det hon berättade med resultatet av obduktionen, den övriga utredningen och vad det enda ögonvittnet återgav.

Fram till skotten mot Alexandra Fossmo och Daniel Linde fick hon ihop det hela. Men sedan blev det helt fel. Varför? Rimligen därför att hon var med den där vinternatten i Knutby för sex år sedan – men inte sköt någon. Och inte heller såg hur det gick till när de sköts.

Sara har ett utmärkt minne och även förmåga att detaljerat återge vad hon minns. Men här ”minns” hon fel. Hon är helt enkelt dålig på att ljuga. Och hon kunde inte förmås att mörda. Kort sagt, hon är en bra människa, men så nedbruten och manipulerad att hon erkände något som hon inte hade gjort – för att ”få nåd” inför Gud och sektens ledare Åsa Waldau.

För att få ihop åtalet fick hon hjälp av de som förhörde henne att minnas. Och de undvek noga att konfrontera henne när hon uppenbarligen försökte ljuga ihop det hon inte kände till.

Jag hade stoppat artikeln

Hade någon kommit till oss med en artikel och försökt få den publicerad på Para§raf med sådana frågor och svar, och total brist på självklara följdfrågor, så hade jag stoppat det. Hade förklarat att en intervju där man av någon underlig anledning låter bli att konfrontera någon som uppenbarligen ljuger genom att ställa självklara följfrågor, det publicerar vi inte på Para§raf.

Men det gick bra att döma Sara Svensson utan att hon kunde redogöra för hur mordet och mordförsöket gick till. Därmed fick hon betala närmare en miljon kronor i skadestånd till bland andra pastor Helge Fossmos barn. Och bli stämplad som en iskallt beräknande mördare.

Vi har publicerat sex artiklar om Knutbyhaveriet. Det kommer fyra till – i den här omgången.


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.