Världens mest spektakulära rymningar

Av Nilsson-Larancuent 2012-06-07

De flesta som sitter i fängelse har troligen vid något tillfälle planerat en rymning. Få gör dock verklighet av sina planer och av dem som gör det så blir resultatet ofta misslyckat, men ibland blir det riktigt spektakulärt.

1. Alcatrazrymmarna

Det numera nedlagda Alcatrazfängelset är beläget på en klippö utanför San Francisco och omges av iskallt vatten fullt med hajar. Ändå lyckades Frank Morris och bröderna Anglin att rymma den 11 juni 1962. Under två år hade de hackat sig igenom sin cellvägg, tillverkat en gummibåt av regnrockar och skapat dockhuvuden för att lura vakterna att de låg och sov. En vecka efter flykten skickades ett vykort till anstaltsdirektören där det stod: ”Ha! Ha! Ha! Vi fixade det!” Rymmarna greps aldrig.

2. Den bluffande rymmaren

Den dödsdömde amerikanen Charles Thompson smugglade i november 2005 in en uppsättning civila kläder och bluffade sig ut genom att utge sig för att vara en representant för Texas delstatliga justitiedepartement. Men han fångades in efter två dagar och väntar än idag på att avrättas.

3. Sprängmedelsrymmaren

I mars 2003 körde sex polisklädda män upp till det franska Fresnesfängelset för att frita sprängmedelsexperten Antonio Ferrara. Med hjälp av raketgevär och sprängdeg tog de sig in till avdelningen där han satt. Samtidigt forcerade Ferrara sin celldörr med hjälp av en insmugglad dynamitstav och kunde promenera ut i friheten. Efter fyra månader greps dock rymmaren.

4. Helikopterrymmaren

Den morddömde Payet rymde från fängelset i Luynes år 2001 med hjälp av en helikopter. Under sin tid på flykt genomförde han ännu en helikopterrymning och fritog tre medfångar. Alla greps och Payet dömdes till ytterligare tretton års fängelse. Men år 2007 rymde han igen, även denna gång med hjälp av en helikopter. Inom kort greps han dock på nytt.

5. Långtidsrymmaren

Med hjälp av en repstege rymde tågrånaren Ronald Biggs den 7 juli 1965. Han tog sig till Brasilien där han blev far till ett brasilianskt barn, vilket enligt lag innebar att han inte fick utlämnas. Där stannade han till 2001 då han av familjeskäl återvände till England. Han fängslades och fortsatte att avtjäna sitt straff. Av humanitära skäl släpptes han i augusti 2009 eftersom myndigheterna trodde att han hade mindre än tre månader kvar att leva. Men när vi publicerar den här artikeln är gubben fortfarande vid liv.

6. Bulldozerrymmarna

Under sensommaren 1995 raserades en nio meter hög fängelsemur i Danmark från utsidan med en bulldozer och fångarna strömmade ut genom det väldiga hålet. Samtliga rymmare fångades så småningom in.

7. Modersrymmaren

I april 1998 fick den fängslade Jay Siglers mamma några vänner till sonen att med hjälp av en lastbil meja ner anstaltens taggtrådsförsedda stängsel. Modern följde efter i en flyktbil som tog alla därifrån. Jay och en av fritagarna bytte snart till en egen bil, men greps efter att ha krockat under en vild polisjakt. Ungefär samtidigt fick polisen tag på mamman.

8. Barfotarymmaren

Amerikanen Billy Hayes greps och dömdes i Turkiet för haschsmuggling. Men när han 1970 närmade sig sin frigivning förlängde myndigheterna hans straff till 30 år. Han planerade då sin flykt och efter sex månader slog han ner en vakt, stal en båt och lämnade fängelseön. Barfota gick han sedan till den grekiska gränsen och tog sig därifrån vidare till USA.

9. Den mördande rymmaren

I mars 2005, när Brian Nichols ställdes inför rätta i en amerikansk domstol, tog han en fångvaktares pistol. Därefter sköt han ihjäl domaren, en journalist, en polis och en tullinspektör. Han tog sedan en kvinna som gisslan i hennes hem. Men Nichols släppte kvinnan som vädjade om att få träffa sin dotter. Hon ringde då polisen och rymmaren greps.

10. Kärleksrymmaren

I mars månad 1999 blev australiensiskan Lucy Dudko trött på att vänta på sin fängslade älskare. Hon bokade en helikoptersightseeing och tvingade sedan piloten att landa inne på anstalten där hennes käraste John Killick väntade. Kärleksparet lyckades hålla sig undan lagens långa arm i hela sex veckor innan de greps.


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.